Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Büntetés pincében tartott gázpalackért

A társasházak közös képviselői szerint a legnehezebb dolog a közös akarat kialakítása. Szigorodó és egyre több szabályozás alakítja a társasházakban lakók életét.

– Az egyre több és szigorúbb jogszabályok mellett nehezebb szakma lett a közös képviselők munkája – jelentette ki lapunknak Dobos Tünde csornai ingatlanszakértő, aki több mint hatszáz lakás felügyeletét látja el. Kiemelte, a lakók közös képviselete, a közös akarat kialakítása embert próbáló feladattá vált.

Lapunk utánajárt a társasházak lakóit, képviselőit leginkább foglalkoztató kérdéseknek. Ennek apropója egy minapi kapuvári eset, melyben a katasztrófavédelem eljárt egy pincében tartott gázpalack miatt.

– A szakemberek végül nem találták meg a palack gazdáját, így a társasház állt helyt a hatósági ellenőrzéskor – mondta el a Kisalföldnek Kövesházi Erzsébet kapuvári közös képviselő. Ennek kapcsán Kiss László kapuvári tűzoltó százados tájékoztatott az idevágó szabályokról.

Tűzbiztonsági felszerelések: Félmilliót fizetett ezekért a lakószövetkezet
Tűzbiztonsági felszerelések: Félmilliót fizetett ezekért a lakószövetkezet

– Gázpalackot a panelházakban egyáltalán nem lehet tárolni, téglaépítésű társasházban is csak a felhasználó lakásában, ahol tartalék palack is tartható – mondta a százados. Kiemelte, az alagsorban teljes mértékben tiltott a gázpalackok elhelyezése. – Ugyancsak lényeges a menekülési útvonalak szabadon tartása. Így a lépcső-fordulókban legalább 1,1 méter széles szabad utat kell hagyni, a virágok pedig ott az útvonalat ne szűkítsék le, a menekülőkre botlásveszélyt ne jelentsenek – mondta Kiss László. Hozzátette, például hűtőgép sem működtethető lépcsőházban és csak a normál méretű lábtörlő használata megengedett.

– Lényeges az is, hogy a kályha rákötése előtt mindig kéményseprő szakember segítségét kell kérni, s javasoljuk szén-dioxid-mérő alkalmazását is – jelentette ki a katasztrófavédelmi szakember. – Tavalyi ellenőrzéseink után jeleztük azt is, hogy tűzvédelmi szabályzattal minden társasháznak rendelkeznie kell – tette hozzá Kiss
László.

A kapuvári lakótelep egyik közös képviselője, Tollár Regina elmondta, az új tűzvédelmi előírásoknak megfelelő táblák és egyéb eszközök beszerzése félmillió forintjába került az általa képviselt 100 lakásnak.

Hozzátette: a szükséges felújítások elvégzése örök slágertéma a társasházaknál. Például a 10 lépcsőház szabadtéri fémajtóinak festésére legutóbb 2 milliót, a műanyag ajtók beszerelésére néhány éve 5 millió forintot fizettek.

– A 100 ezer forintnál kisebb tételeket elosztjuk a közös költségben, ennél nagyobb munkákat a felújítási alapból fizetünk. Ez négyzetméterenként 50 forint – mondta a közös képviselő. Hozzátette, 100 lakásnál már több mint 10 millió forintos felújítási kerettel gazdálkodnak, melyet kincstárjegybe fektet a lakók közgyűlése. – Itt egy-egy ház már több mint 33 éves, így a csövek cseréjére is súlyos százezreket fizetünk – mondta már Kövesházi Erzsébet.

Dobos Tünde közös képviselő és Nyári Istvánné lakó: Társasházukra legutóbb több mint hétmillió forintot költöttek.
Dobos Tünde közös képviselő és Nyári Istvánné lakó: Társasházukra legutóbb több mint hétmillió forintot költöttek.

A kapuvári és csornai közös képviselők egybehangzó állításai szerint a társasházi lakók fizetési hajlandósága megfelelő. – Van azonban házanként egy-egy notórius tartozó, esetükben már volt példa árverezésre is – tájékoztatta lapunkat Dobos Tünde csornai ingatlanos. – Tizenhét éve járom a lépcsőházakat, régebben könnyebb volt az embereket együttműködésre buzdítani, munkánkat pedig a szigorodó jogszabályok is nehezítik – tette hozzá.

Dobos Tünde elmondta azt is, hogy újabban a lejárt vízórákat már nem a vízmű, hanem a lakók cserélik. – A téli időszakban ugyancsak fontos a házak előtti síkosságmentesítés, melyben minden esetben a társasház a felelős – mondta Dobos Tünde. Hangoztatta, a társasházak felújításában is nagy szerep jut a közös képviselőknek, legutóbb éppen Csornán adtak át egy teljesen felújított házat, melyre több mint 7 millió forintot költött a lakóközösség.

A lejárt vízórákat újabban már nem a vízmű, hanem a lakók cserélik.
A lejárt vízórákat újabban már nem a vízmű, hanem a lakók cserélik.


Egy-egy társasház felügyelete mindig szolgáltat érdekes ügyeket is. – Csornai példa, hogy egy lakó leszerelte a radiátorait azzal, hogy azoknak már a nevében is benne van, hogy radioaktív sugárzás jön belőlük és az ő lakásában nem enged ilyent – mesélte a szakember. Véleménye szerint néha az egyértelmű szabályokat is nehéz betartatni, többek közt a favágás tiltását az alagsorokban.

– Idén januártól kötelező a társasházak jogi képviselete, az eljáró szervezetnek pedig a helyi jegyzőt jelölték ki a törvényhozók – mondta el érdeklődésünkre Dobos Tünde. Kiemelte, szakmájában létezik országos érdekvédelmi szervezet, ám a megfelelő szakirodalom ismerete napjainkban munkájukban szinte kötelező időtöltés.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már elérték a takaró szélét

Szűkös költségvetések készültek idén a rábaközi önkormányzatoknál. A települések fejlesztéseiket csak pályázati támogatásokkal tudják megvalósítani. Tovább olvasom