Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Búcsúzók, maradók

Hétvégi Tűnődések - Íme, én veletek vagyok mindennap, a világ végéig. (Mt. 28/20b.)
Valószínűleg senki sem szeret búcsúzkodni. Általában annak nehezebb, aki marad. Pedig bizonyos értelemben folyton búcsúzunk, illetve arra készülünk. Vannak kis búcsúzások és vannak nagyobbak, amikor hosszabb-rövidebb időre el kell engednünk egymás kezét. Egy-egy ilyen alkalomkor lezárul életünknek egy fontos szakasza, de abban a pillanatban elkezdődik egy másik. Viszont a kettő között majdnem mindig könnyes az „átmenet", még akkor is, ha esetleg utána még jobb következik.

Vannak dolgok, melyeken nem fog az idő: moly nem rágja, rozsda nem emészti meg. Eltörölhetetlenül belénk ivódnak, életünk kanyargó ösvényein végig követnek vagy éppen előttünk járnak. Egy arc, egy gesztus, egy mozdulat vagy egy fülünkben csengő mondat. Ilyen az édesanyák mosolya, ami képes az ég magasából, a csillagok közül akár őszülő halántékú gyermekét is elkísérni. Istenben örök, mert minden szeretetkapcsolat, mely őszinte és igaz, ebből a szeretetből ered és ezt tükrözi vissza.

A húsvét utáni negyvenedik napon (áldozócsütörtökön) Jézus újra megjelent övéi között. Azonban mégis más volt ez az alkalom, hiszen fizikai valóságában ez volt az utolsó, hogy szemtől szemben láthatták tanítványai. Miután missziós küldetéssel megbízta övéit, az égbe emelkedett és eltűnt szemük elől. (Vö. Mt. 28/16–20.) Szomorúság ülte meg szívüket – joggal. Csak később tapasztalták meg, hogy Jézus jelenléte nem nosztalgikus emlékezés, nem csupán eszméiben van jelen, hanem nagyon is valóságosan. Egyszerre bennük és általuk. Ezt a küldetést és bizonyosságot bontotta ki bennük pünkösd. Példájuk és hűségük nyomán sokakban született meg ugyanaz a szilárd hit.
Jézus a mi életünk részévé kíván lenni. Ígéretéhez híven jelen akar lenni hétköznapjaink során (is). Mások számára általunk akar megnyilvánulni. Ugyanakkor elsősorban fizikai jelenlétünk során tudjuk egymást igazán gazdagítani. Az együtt töltött idő élményei jelentik a jövő számára az alapot. Jézus „velünk lakása" adhat reményt és kitartást kétségeink során vagy éppen életünk határhelyzeteiben.

Csak az Isten szeretetét felragyogtató élet méltó igazán a halhatatlanságra. Ezért nem mindegy, hogy búcsúzásainkat követően milyen nyomot hagyunk magunk után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csekkekkel a 350 milliós adósság ellen

Csorna - Hamarosan levelet és egy csekket kapnak a Csornán és a környékbeli településeken élők. A… Tovább olvasom