Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Búcsú a tanévtől és az iskolától

Rábacsanak is azon falvak közé tartozik, ahol szeptemberben nem szólal meg az iskolacsengő.

Évzáróra gyülekeztek az iskolások és szüleik pénteken késő délután Rábacsanakon. Ám a vakáció örömét nehéz volt felfedezni az arcokon, még a ballagó nyolcadikosok sem tűntek boldognak. Mintha őket is megviselte volna az a szomorú tény, hogy e forró júniusi napon nemcsak a tanévet, a tanodát is bezárják az alig hatszáz lelkes rábaközi településen.

Rábacsanakon több évszázados hagyománya van az iskolai oktatásnak. Miként Szalay Sándorné igazgató elmondta, az írások szerint már 1696-ban tanítottak, akkor még a plébánián. 1732-ben már önálló iskolája volt a falunak, 1821-ben száztizenhét gyereket tanított egyetlen tanító. Az 1900-as években tovább nőtt a tanulólétszám, s akkor felvettek még két pedagógust.

A három tanerős iskola az államosításig működött, a diáklétszám 1956-ban érte el a csúcsot, akkor kétszáztíz, kizárólag rábacsanaki gyermek járt az iskolába, négy évvel később százhetvenre apadt a létszám. A csökkenés folytatódott és 1976-ban Egyeddel kellett társulni. 1996 óta csak felső tagozat működött, az alsósok Egyeden tanultak. Pénteken harmincnégy felső tagozatos – egyediek és rábacsanakiak – és pedagógusok búcsúztak az iskolától.

S ha valakinek, akkor Szalay Sándornénak valóban fájó a búcsú, bár az ő jövője úgymond biztos, hisz elérve a korhatárt nyugdíjba megy. Inkább azért nehéz számára ez az év- és iskolazáró, mert ez volt a második otthona. Szülei ebben az intézményben tanítottak és jószerint ő is csak addig volt távol tőle, amíg a közép- és felsőfokú tanulmányait folytatta. Szalaynét a kollégái sorsa is aggasztja, hisz nem tudni, mi lesz velük, kapnak-e munkát valahol. A rábacsanaki iskola igazgatója – csakúgy, mint sokan a Rábaközben – úgy vélekedik, ha Csornán lenne munkalehetőség, a falvakban maradnának a fiatalok. S talán nem ítéltetnének bezárásra az iskolák.

Na és az évzáró: miközben a szülők csendben várakoztak a tornateremben, a nyolcadikosok végigjárták a tantermeket, aztán kezdődhetett az igazgatói beszéd, az elmúlt tanév összegzése. Ezt követően a legjobbak átvehették a könyvjutalmat és rövid műsort adtak a tanulók.

Végezetül Telekesi József polgármester szólt az egybegyűltekhez. Felidézte, hogy amikor 1972-ben kisdiákként búcsúzott az iskolától, nem gondolta, hogy ezt még egyszer is meg kell tennie. De mivel a gyerek is kevés, meg a pénz is, ezért az önkormányzat arra kényszerült, hogy bezárja az iskolát.

Befejeződött a rendhagyó évzáró, a falu életében lezárult egy fejezet. Gyerekek, szülők, pedagógusok mosolytalan arccal – talán beletörődve a megváltoztathatatlanba – távoztak.

Rábacsanakon az iskola az önállóvá válása óta eltelt évszázadok alatt sok-sok nehézséget átvészelt. A 2007-es esztendő azonban megpecsételte a sorsát. Az épület kulcsait a községházán őrzik, remélve, hogy lesz még tanoda Rábacsanakon.

Nem az egyetlen
Szép, de szomorú ünnepség keretében szombaton délelőtt tartották az utolsó évzárót a szintén megszűnő Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskolában is.


 

 


Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építik az emlékművet

Épül az 1956-os emlékmű Csornán, a 85-ös főút mellett. A tervek szerint idén október 23-án adják át ünnepélyesen a városnak. A tervet megvalósító Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület elnökétől megtudtuk: továbbra is várnak támogatókat, árusítják a Kőjegyeket, mert valamennyi pénz még hiányzik. Tovább olvasom