Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bővült a társulás

Egyelőre sem munkahelyet, sem nagyobb kereskedelmi forgalmat nem generált az enesei elkerülő építése.

A helyi intézményi társulás Fehértóval bővült, ezzel könnyebb lett a költségvetés helyzete.

Intézményi társulásának bővülésével kissé könnyebb lett az enesei költségvetés helyzete. A település életét megkönnyítő elkerülőút egyelőre sem munkahelyet, sem nagyobb kereskedelmi forgalmat nem generált a településen.

– Semmilyen formában nem érezzük az enesei elkerülőút építésének hatását – jelentette ki Mesterházy József polgármester. A helyiek várakozását jelzi, hogy a községházán egy komplett lista áll rendelkezésre azokról, akik szerettek volna, szeretnének dolgozni a 85-ös főút Enesét elkerülő szakaszán. – Bár a feliratkozás megtörtént, egyelőre a kivitelező sem biztat azzal, hogy fizikai munkásokat felvennének az építkezés jelenlegi szakaszára – tette hozzá a polgármester, aki úgy véli, ha lesz is erre lehetőség, az is csak valamikor az építkezés vége felé. Az útépítés munkát sem hozott és nem lendített a helyi kereskedelmen sem. A polgármester elmondása szerint a vendéglátóhelyeket és az enesei boltokat sem látogatják az építők, tudomása szerint egyetlen irodát és egy lakást bérelnek a faluban a kivitelezők. Az elkerülő munkái jelenleg is folynak, a befejezés jövő év novemberében várható.

Enesei iskola: A községháza fejlesztései mellé a diákok is csinosítják intézményüket.
Enesei iskola: A községháza fejlesztései mellé a diákok is csinosítják intézményüket.

Ha az enesei munkavállalókon nem is segít az építkezés, a szomszédos települések valamelyest könnyítik a községháza dolgát. A helyi óvoda Rábaszentmihállyal meglévő társulásához szeptemberben Fehértó is csatlakozott, kicsit lendítve az enesei büdzsé helyzetén. A csatlakozott intézménybe tizenöt gyermek jár, az általános iskola alsósait szintén idén szeptembertől hozták be Enesére. Az iskolába most 215, a három óvodába 101 gyermek jár. – A társulással kicsit könnyebb a helyzetünk, a normatívákon felül ez idáig harminckétmillió forintot tett hozzá évente az intézményüzemeltetéshez a községháza. Ez a fehértói csatlakozás után csak valamivel több mint húszmillió forint – jelentette ki Mesterházy József, aki további intézménybővítésre nem számít.


Egy komplett lista áll rendelkezésre azokról, akik szerettek volna, szeretnének dolgozni a 85-ös főút Enesét elkerülő szakaszán - mondta Mesterházy József.
Egy komplett lista áll rendelkezésre azokról, akik szerettek volna, szeretnének dolgozni a 85-ös főút Enesét elkerülő szakaszán - mondta Mesterházy József.

A helyi, több mint háromszázmilliós költségvetésről szólva a település első embere elmondta, az intézményfinanszírozás helyzete ellenére idén nem kellett működési hitelt felvenniük és reményei szerint ez év végéig így is marad. Jelenleg is folyik az iskola épületének felújítása, ahol a vizesblokkokat, a villamos hálózatot és a külső homlokzatot újíttatja fel a községháza mintegy tizenkétmillió forintból. – A rekonstrukció költségei-ből hét és fél milliót pályázaton nyertünk, remélhetőleg a költségek nem szaladnak el annyira, hogy az év utolsó hónapjában hitelfelvételre kényszerüljünk – mondta Enese polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep két egyházközségben

Közösségi összefogással, az egyházmegye támogatásával felújították Bágyogszováton a szováti… Tovább olvasom