Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Bővült a sobori családgondozók eszköztára

Vérnyomás- és vércukorszintmérővel felszerelkezve látogatják a helyi időseket a sobori családgondozók. Az önkormányzat fejlesztésének a megelőzésben van fontos szerepe.

Soboron húsz helybeli idős ember részesül házi gondozásban. Gondozóik mostantól vérnyomásukat, vércukorszintjüket is mérni tudják. Az önkormányzat felszerelte őket alapvető műszerekkel, melyek a megelőzésben fontosak.

A faluban tevékenykedő három gondozónő a Téti Kistérségi Társulás alkalmazottja. Ők korábban az Alvinczi-alapítvány munkatársai voltak, onnan kerültek át a kistérséghez. Az idősek mindennapjait a faluban szociális étkeztetés, falugondnok, családsegítő szolgálat könnyíti meg.

A családgondozók naponta egy-egy órát, ha szükséges, persze többet is eltöltenek a háztartásokban. Feladatuknak csak a kisebbik része például
a bevásárlás vagy a gyógyszerek kiváltása. Vállalják ezeken kívül akár a takarítást, a ház körüli kisebb munkákat, sőt, a tisztálkodásban is segítenek. Az általában egyedül élő nyugdíjasoknak természetesen az is sokat segít, ha meghallgatja valaki gondjaikat, panaszaikat.

Harsányi Kálmánné Kiss Bélánét is naponta látogatja. A fotó kedvéért vérnyomását is megmérte, ami tökéletes volt.
Harsányi Kálmánné Kiss Bélánét is naponta látogatja. A fotó kedvéért vérnyomását is megmérte, ami tökéletes volt.

Az önkormányzat kerékpárt vásárolt számukra, ami kényelmesebbé teszi a látogatásokat. A napokban pedig az alapvető műszereket szerez-
ték be a háziorvos javaslatait figyelembe véve. A doktor úr egyébként azt is vállalta, hogy használatukra kiképezi a kolléganőket.

Korszerű vérnyomásmérőket, vércukorszintmérőket, illetve fertőtlenítő- és kötszereket vettek. Harsányi Kálmánnénak nyolc gondozottja van.

– Van, akinél takarítunk, máshol elég csak elmosogatni. Volt, akinél az ünnepi tortasütésben is segédkeztünk. A legtöbben nehezen mozognak, így igénylik a segítséget – beszélt munkájáról. – Az egészségük sem a legjobb, ezért nagy dolog, hogy megkaptuk ezeket a felszereléseket. Ha bármilyen gond van, azt azonnal érzékeljük és értesítjük a háziorvost.

A gondozónő információi szerint a környéken dolgozó kolléganői nem rendelkeznek az övékhez hasonló ˝eszköztárral˝. A fejlesztést örömmel vette Kiss Béláné Erzsi néni is. Őt is naponta látogatja Harsányi Kálmánné. Erzsi néni úgy véli, a mérőműszerek használatával nagyobb biztonságban vannak a helyi idősek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év múlva kész a győrsövényházi csatorna

Startra kész Győrsövényház elmúlt évtizedeinek legnagyobb beruházása. Jövő augusztus végétől működni… Tovább olvasom