Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Bővítik a katolikus intézményt

Átalakítják és bővítik a következő négy hónapban a csornai katolikus iskolát-óvodát. A Győri Egyházmegye százötvenmillió forintot költ a fejlesztésre.
Vasárnap kezdődött és várhatóan augusztus közepéig tart a csornai katolikus intézmény bővítése, felújítása. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ fenntartója, a Győri Egyházmegye saját forrásból 150 millió forintot költ az épületre. Egy szintre kerülnek például az óvodai csoportszobák.

Fejlesztés: A rákóczis diákoknak idén előbb kezdődik a vakáció a munkálatok miatt.
Fejlesztés: A rákóczis diákoknak idén előbb kezdődik a vakáció a munkálatok miatt.

A közoktatási központ igazgatója, Fehér Lászlóné a Kisalföldnek elmondta: a tanév végéig az előkészítő, alapozó munkákat végzik el. Idén a fejlesztés miatt a rákóczis diákok előbb, már június elsején örülhetnek a szünetnek. Igaz, az év végén kieső napokat év közben, szombatonként pótolták a tanulók és a pedagógusok.

Fehér Lászlóné iskolaigazgató
Fehér Lászlóné iskolaigazgató

– Az átalakítás során az óvodai és az iskolai funkciók jobban elkülönülnek, hiszen valamennyi ovisterem a földszinten kap majd helyet – tájékoztatott Fehér Lászlóné. – A bővítést indokolta, hogy a jelenleg nyolc csoporttal működő óvodánk az iskola életterét egy kissé felélte. Az emeleti óvodai helyiségeket ugyanis az iskola alsó tagozatának termeiből alakítottuk ki. Most a földszinten utcafrontban és az udvar felé is bővítünk, összesen kétszáz négyzetméterrel. Helyet kap külön óvónői szoba, logopédiai terem. Az emeleten az iskola így visszakapja régi tantermeit. Ott hozunk létre egy közösségi teret is, ami nemcsak az intézmény rendezvényeinek adhat helyet, hanem liturgikus térként is használhatjuk. Az átalakítással egy szép könyvtárral és számítástechnika-teremmel, egy-fajta tudásközponttal is gazdagodunk.

Az igazgató hozzátette: a bővítés során az érintett épületrészeken kicserélik a korszerűtlen, gazdaságtalan nyílászárókat. Cserélik a termek padozatát, hőszigetelik a magas tetőt és megoldják a lapos tető vízelvezetését. Fehér Lászlóné megjegyezte: legutóbb tíz éve, az óvoda indításakor volt nagyobb felújítás a keleti szárnyon.

– A kivitelezési munkák során a szülők türelmét is kérjük. Rövidesen ugyanis lezárjuk az épület előtt lévő parkoló egy részét. Ez nyilván kényelmetlen lesz a gyerekekért autóval érkezők számára – fogalmazott.
Fehér Lászlóné megemlítette: az egyházmegye meghívásos pályázaton választotta ki a kivitelezőt. Örvendetesnek nevezte, hogy csornai cég nyerte el a munkát. – Knapp József keze munkáját sok szép csornai középület hirdeti. Intézményünkben is sokszor végzett már karitatív munkát – fejtette ki Fehér Lászlóné.

Olvasóink írták

  • 1. miro132 2012. április 17. 11:02
    „Javaslom azt hogy a keleti régi épület eredeti homlokzatát állítsak vissza ha már ezeket a fém nyílászárókat kicserélik. Régen állt ott egy kápolna is a prépost utcában amit annak idején lebontottak. Akár azt is vissza építhetnék.
    A régi apáca szállás épületről eltűnt a szobor, ami a tető díszben volt a helye üresen áll.Azt is pótolni kellene.

    miro”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai kórház: egy hónap múlva indulhat a fejlesztés

A csornai Margit Kórház 120 millió forintból fejlesztheti rehabilitációs részlegét. Tovább olvasom