Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bővítések a folyamatosság jegyében

Páli - Közel öt és fél millió forintot költött az 1800-as évek végén épült ravatalozójára a község. Új falubuszuk is megérkezett a napokban.
A község polgármestere szerint az elmúlt évek egyik nagyon várt fejlesztésén van túl Páli. Felújították, bővítették a temetői ravatalozót, s új falugondnoki buszt tudtak beszerezni.

– A ravatalozó rendbetételével régóta „tartoztunk" a falubelieknek – mondta a Kisalföldnek Póczik András. – Több sikertelen pályázat után végül a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatta a beruházást. 3,3 millió forintot nyertünk, amihez önerőként 2,1 milliót biztosítottunk. Az előírásoknak megfelelő, akadálymentes vizesblokkot alakítottunk ki, lecseréltük a tetőzetet, a nyílászárókat, szigeteltük az épületet, térburkolatot tettünk le. Külső, fedett ravatalozót is építettünk. A bővítés során néhány síremléket, illetve a most felújított temetői nagykeresztet kénytelenek voltunk áttelepíteni, de szerencsére ez is gond nélkül sikerült.

Póczik András polgármester: Az új falubusz már szolgálja a páliakat.
Póczik András polgármester: Az új falubusz már szolgálja a páliakat.

A páli temető ravatalozója az 1800-as évek végén épült. Komolyabb felújítás azóta nem volt az épületen, így ráfért már a rekonstrukció és az átalakítás. Érdekessége, hogy alatta egy kripta is található. A tatarozás során azt is felnyitották; benne egyetlen koporsót találtak. A hagyomány szerint a község valamelyik plébánosát temették oda.

A ravatalozó felújításával nem ért véget a temetőfejlesztés. Pó- czik András beszámolt róla, hogy tervezik a sírkert hátsó részében és a hátsó kapuhoz út építését, a kút környékének rendbetételét. A főbejárat kapuját is szeretnék lecserélni, illetve a kerítést. A beruházások határideje a polgármester szerint jövő év vége. A munkákra pályázni már nem tudnak, saját forrásból kell finanszírozni a költségeket. A mai állás szerint úgy néz ki, hogy a pénzt elő tudják teremteni.

A temetői nagykeresztet a bővítés miatt helyezték át.
A temetői nagykeresztet a bővítés miatt helyezték át.

A másik jelentős előrelépés Páliban az új falubusz beszerzése.

– Mindkét beruházásra lelkesen készült községünk volt alpolgármestere, Burcz Tibor is. A sors azonban közbeszólt és ő nem érhette meg az eredményt – emlékezett meg néhai helyetteséről Póczik András.

A felújított ravatalozó a helyiek (képünkön Burcz Tiborné és Pődör Ferencné) tetszését is elnyerte.
A felújított ravatalozó a helyiek (képünkön Burcz Tiborné és Pődör Ferencné) tetszését is elnyerte.

– Ha minden évben néhány millió forintot tudunk ilyen célra fordítani, az nekünk már nagy eredmény és meg is látszik a falun. A hangsúly a folyamatosságon van. Egyelőre optimisták vagyunk,

két pályázatunk előkészítés alatt áll: egy játszótér kialakítására, illetve a templom melletti kálvária felújítására szeretnénk pénzt nyerni, összesen nyolcmillió forintot.

– Bízunk a sikerben – tette hozzá Póczik András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az útonállók a jóhiszeműségre alapoznak

Rábaköz - Régi-új módszerrel próbálják az autósokat megrövidíteni ismeretlenek a Rábaközben is. Az… Tovább olvasom