Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Bőven van hely a milliárdoknak

Nagy ívű fejlesztési tervekről hallhattak Csornán a gazdasági élet helyi szereplői csütörtökön a városházán. Itt a Vilmos Park Kft. ügyvezető igazgatója többek között azt mondta: a csornaiaknak hinniük kell a projekt megvalósulásában.
Fórumot szervezett a Csornán működő vállalkozások vezetői részére a városháza. A résztvevők tájékoztatást kaptak az önkormányzat fejlesztési terveiről, ugyanakkor szívesen fogadták véleményüket is.

Utak és iskolák

Papp József polgármester tájékoztatott a város 2004–2010 közötti településfejlesztési akciótervéről. A fő célok között említette a hátrányos gazdasági és szociális helyzet javítását, az együttműködés formáinak, a vállalkozások, a környezetvédelem és a képzési lehetőségek bővítését. A polgármester szerint a 85-ös és 86-os főutak városi elkerülőszakaszának megvalósulása 2005 és 2008 között várható.

A 16 kilométeres pálya állami beruházással készül, értéke 18,8 milliárd forint lesz. A Hunyadi-gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Kollégium felújítását a jövő évben végzik el, 261 millió forint címzett állami támogatásból. Tervezik a Széchenyi-iskola felújítását. Erre a célra 245 millió forintot remélnek az EU strukturális alap pályázatán. Pályázati támogatás híján a kormány Magyar Fejlesztési Bank-hitelkonstrukcióját kívánják igénybe venni. Ez esetben csökkentett műszaki tartalommal hajtják végre a rekonstrukciót. A terv tartalmazza a művelődési központ felújítását is a Phare–Interreg pályázat segítségével.

A hulladékgazdálkodás terén fontos lépés, hogy az önkormányzat csatlakozott a megyei konzorciumhoz. Nem kevésbé lényeges cél az illegális lerakók felszámolása és a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Elhangzott, hogy az ipari és logisztikai park 24 hektáros területéből hat az önkormányzaté. Ez kedvezménnyel megvásárolható.

Döntés október közepén

A Vilmos Park Egészségturisztikai Központ projektről látványterveket is mutatott Papp József. Ennek első ütemébe a terület-előkészítés, tókialakítás, hévízkútfúrás, útépítés, közműcsatlakozások kiépítése tartozik. Ennek összköltsége 1,2 milliárd forint. Ehhez a „Városi területek rehabilitációja" pályázaton igényelt városi támogatás 900 millió forint. Elbírálása a hónap közepén várható.

Az önrészt részben az államtól várják, részben a befektető biztosítja. A második ütemben a központi létesítmények, így az élményfürdő, a szálloda építése, a szolgáltatólétesítmények elkészítése szerepel. A harmadik ütemben építik az idősek házát, a negyedikben egyéb ingatlanfejlesztéseket terveznek, például egy alapítvány által működtetett úgynevezett amerikai iskola felépítését.

A kérdések között elhangzott, kik bírálják el a milliárdos pályázatot. Papp József válaszként elmondta, hogy több minisztérium, illetve az EU által felkért független szakértők, akik a pályázók által megközelíthetetlenek. Felvetődött az is, hogy mi lesz a jelenlegi termálfürdő sorsa. A polgármester úgy vélte, szükség van egy városi strandra, ezért tárgyalnak a fejlesztéséről. Szeőcs Géza, a Vilmos Park Kft. ügyvezető igazgatója többek között azt mondta, hogy a csornaiaknak hinniük kell a projekt megvalósulásában. Papp József erre úgy reagált: „Nem az a dolgunk, hogy elhitessük, hanem hogy megcsináljuk."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telkek és adómentesség a helyben maradóknak

Fehértón segítik a vállalkozókat, akik igazodni próbálnak az új kihívásokhoz: több lábon kell… Tovább olvasom