Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Bottal jöttem Kapuvárra és anélkül mentem haza˝

Teljes kihasználtsággal működik a kapuvári kórház angiológiai (érrehabilitációs) osztálya. A fizetős betegekre csak egy kormánydöntés és komolyabb beruházás nyomán várhat az intézmény.
– A Lumniczer-kórházban az idei év is teljes kihasználtságot hozott az érrehabilitációs osztályon és jól működik az egy- napos sebészet is – tájékoztatta lapunkat dr. Benedek Zoltán, a kapuvári intézmény főigazgatója. Kiemelte azonban, mindezek mellett nehezebb évet zárnak, mint 2013-ban.

– Ennek számos oka van, ám talán a pénzügyi elszámolások, a tavaly decemberi kisebb betegforgalom is kicsit megroppantotta a februári-márciusi költségvetést a kórházban – tette hozzá a főigazgató. Ehhez még hozzájárult az úgynevezett adósságkonszolidáció 2013-as változása, mely hátrányosan érintette a már állami fenntartású, adósság nélküli kórházat, idén 20–27 milliós kiesést okozva. Benedek főigazgató elmondta, a napjainkban futó pályázatok (egészségfejlesztési, stresszkezelési és egyéb) utófinanszírozása is nehezíti a kórházi büdzsé egyensúlyban tartását.

Harangozó Péterné és Nyitrai Attiláné: Jogos az érbetegek Mekkája kifejezés.
Harangozó Péterné és Nyitrai Attiláné: Jogos az érbetegek Mekkája kifejezés.

– Mindezek mellett is jó visszatekinteni az idei évre. Adósságunk nem szaladt el mértéktelenül, az angiológia teljes erővel üzemel és kiválóan működik egynapos sebészetünk, valamint az úgynevezett nappali kórházunk is – mondta a főigazgató. Előbbi – melyet az érbetegek Mekkájának is neveznek – fizetős vendégekkel való bővítése a kormány idevágó döntése nyomán a betegágyszám növelésével, fizetős részlegek kialakításával lenne lehetséges.

Az egynapos sebészet jó működésére jellemző, hogy a kórház a várólisták rövidítése (3–4 hét) érdekében – az állami finanszírozás felett – saját forrásból is több millió forinttal támogatja ezen ágazatot. A legtöbb műtétet a szemészetben, a nőgyógyászatban és a sebészetben végzik. A kapuvári műtőkben az egynapos sebészet révén évente átlag 730–750 műtétet végeznek. Ennyit fizet az állami büdzsé.

Dr. Benedek Zoltán: Próbáljuk rövidíteni a várólistákat.
Dr. Benedek Zoltán: Próbáljuk rövidíteni a várólistákat.

– Fontos elmondani, hogy az intézmény számos helyről kap támogatást a civilektől is. Legutóbb a fertődi Porpáczy-iskola diákjai gyűjtöttek 300 ezer forintot, a vállalkozók is 150 ezerrel járultak hozzá a helyi betegellátáshoz adomány formájában – emelte ki a Lumniczer vezetője. Dr. Benedek Zoltán a kórházzal kapcsolatban még hozzátette, büszke arra, hogy munkatársaik körében (háromszáz ember plusz a megbízással dolgozó orvosok és szakemberek) alacsony a fluktuáció.

– Jogos az érbetegek Mekkája kifejezés, hiszen 2009 óta rendszeresen járok kezelésre, a legnagyobb megelégedéssel – fogalmazott az intézmény mosonmagyaróvári betege, Harangozó Péterné.
Az Európa-szerte neves kezelési forma Nyitrai Attilánénak is tetszik. A harmadik alkalommal kapuvári kezelésen lévő tatabányai hölgy boldogan újságolta: „Bottal jöttem Kapuvárra és anélkül mentem haza."

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dör, a katonaközség

Dört mint harcos katonaközséget mutatták be a hétvégén a rábaközi helytörténeti kutatók találkozóján. Tovább olvasom