Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Bosszú helyett békességet

„Akkor Jézus közéjük lépett és így szólt hozzájuk: »Békesség nektek!«” (Jn. 20/19b)

Bizony közöttünk, sőt, gyakran bennünk is ott munkál az ószövetségi zsidó gondolkodásban gyökerező „szemet szemért, fogat fogért" elve. Csak néha maradunk adósai a bennünket bántóknak. S közben méltatlankodva csodálkozunk, hogy eldurvult a világ. Egyszerre éljük az agresszivitás és a közömbösség korát. (Miközben kritikusan számon kérünk, nemritkán tartózkodunk – a sorsunkat érintő kérdésekben is – az állásfoglalástól.) Kicsinyhitűségünk következményeként – pusztán kényelemből, praktikusan – inkább sodródunk az árral. Aztán ha valaki veszi a bátorságot és mindezzel jó szándékúan szembesít, akkor arra „illik" megharagudni. (Vö.: Ha tükörbe nézel és nem tetszik a kép, törd össze a tükröt!) Tulajdonképpen ez a mentalitás juttatta Jézust is a keresztfára.

Az apostolok a nagypénteki események után szörnyen egyedül (és talán kicsit kiábrándultan) érezték magukat. Zárt ajtók mögött féltek. Ilyen „alaphangulatban" történt meg a Feltámadottal való első találkozásuk. Még fel sem ocsúdtak a véres és brutális iszonyatból, még hol dühösen, hol könnyesen bennük sorjáznak a miértek, és egyszer csak ott áll közöttük Jézus: ragyogó arccal, mosolyogva – bár a szögek helye jól látható –, ám nyoma sincsen fájdalomnak vagy a harag legparányibb jelének. Csak annyit mond végtelen szelídséggel: „Békesség nektek!" (Vö. Jn. 20/19–23.) Hogyan? Kigúnyolják, megalázzák, bántalmazzák, megfeszíttetik... anélkül, hogy bármit is rá tudtak volna bizonyítani és ezek után a legelső alkalomkor békességről beszél? Semmi bosszú, semmi reváns? Még csak dorgálásban sem részesíti az apostolokat, amiért a sorsdöntő pillanatban mindnyájan elhagyták. Na, ez aztán a valóságtól elrugaszkodott (korszerűtlen) dolog.

Jézus nemcsak kiszolgáltatottságában, hanem ereje, dicsősége teljében is a békesség követeként jelenik meg. S többek között ettől válik borzasztóan hitelessé. A bosszú a kicsinyes, gyönge ember jellemvonása. A Megváltóként megszerzett „hatalmi pozíciót" nem az elszenvedett sérelmeinek viszonzására használja, hanem a kiengesztelődés lehetőségét kínálja fel.

Kovács András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz vásárló várta

Csütörtökön reggel nyolc órakor megnyílt a Tesco csornai áruháza. A vásárlók érdeklődését jelzi, hogy már a nyitás előtt hosszú sor kígyózott a bejárat előtt. Nyolc órára pedig megtelt autókkal a parkoló. Az elsők „tescós" pólót és egyéb ajándékokat kaptak. Balogh Zoltán, az új áruház igazgatója köszöntötte a vállalat 71. hipermarketjének vásárlóit. Tovább olvasom