Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Bősárkányban rekedtek az acsalagiak a hó miatt

˝Minden út járható a megyében˝ – jelentette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken délután. Az acsalagiak is elhitték ezt, mégis két órát kellett gyalogolniuk aznap éjjel, hogy Bősárkányból hazaérjenek.

A buszosok ugyanis nem merték vállalni a néhány kilométeres szakaszt. A helyieknek korábban pár napos kényszerszabadságot is okozott az időjárás, illetve a járhatatlan út. Körülbelül tizenöten-húszan lehettek, akik a pénteki délutános műszakból igyekeztek hazafelé.

Igencsak meglepődtek, amikor a buszsofőrök közölték velük, hogy Bősárkányban leszállás, a járat nem megy tovább. Voltak, akik gyalog vágtak neki az öt kilométeres távolságnak, mint például Horváth László is.
– A bősárkányi állomástól a busz nem mert tovább menni. Mi elindultunk gyalog és megláttuk, miért is fordult vissza a sofőr. Egy szakasszal volt nagy probléma, körülbelül százötven méteren a szél által összehordott hó olvadni kezdett és azon tényleg nem tudott volna keresztülhajtani – mondta a Kisalföldnek.

Nem sokkal tizenegy óra előtt megérkezett Bősárkányba Mosonmagyaróvár felől is az autóbusz. Az acsalagiak szintén leszálltak, lehettek vagy tizenöten. Köztük asszonyok, akik a nyolcórás fizikai munka után nem éreztek magukban annyi erőt, hogy gyalog tegyék meg a hátralévő utat. Tanácstalanságukban a polgármestert hívták, kérve, hogy „csináljon valamit". Szilágyi Andrásné a férjét ültette autóba, illetve Brányi László alpolgármestert riasztotta. Előbbi személygépkocsival, az alpolgármester terepjáróval indult a hóban rekedtek segítségére.

– Példaértékű, ahogy községünk vezetői azonnal intézkedtek és saját járművel, éjszaka, többször is fordulva képesek voltak értünk jönni – jegyezte meg Horváth Tamásné. – Csatárimajor felé kerültünk el, ugyan havas volt az út, de legalább járható. A falubeliek nagyon dühösek voltak, hiszen nem ez az első eset, hogy a hó keresztülhúzza a programunkat. Nekem idén már négy nap szabadságom ment el amiatt, hogy nem tudtam bemenni dolgozni az utak miatt.

Horváth Lászlóné, aki szintén Bősárkányban várta a felmentő csapatot, hozzátette: a munkahelyek egy darabig megértőek, de manapság az időjárásra hivatkozva szabadságot kérni nem igazán szerencsés.
Bognár Mátyás Mosonszolnokon dolgozik, Sipőcz Dániel pedig Győrben. Ők is gyalog vágtak neki az útnak.

– Egyedül voltam, és közben szerencsém is lett, mert autóval felvettek. Egyébként ez a helyzet tarthatatlan, már nevetnek rajtam a kollégák, hol lakhatom én, hogy állandóan szabadságot kérek, ha esik egy kis hó. Három napom már elment így, egyszer pedig saját autóval kellett bemennem – fogalmazott Sipőcz Dániel.

Az acsalagiak panaszát jeleztük a Magyar Közútkezelőnek is. Pécsi Norbert Sándor válaszában leírta: a Bősárkány és Acsalag közötti mellékút körülbelül két kilométeres szakasza volt érintett hóátfúvásokkal.

Csak ott négy munkagép dolgozott folyamatosan, de így is negyven-ötven centiméternyi letaposott hóréteg alakult ki. A hőmérséklet fokozatos emelkedésével a hó felpuhult. Csornai üzemmérnökségük folyamatosan tájékoztatta a busztársaságot az aktuális útviszonyokról és a biztonság érdekében még délután a Csatárimajor és Acsalag közötti szakaszt javasolták kerülő útként. A munkagépeknek este nyolc után vissza kellett menniük tankolni Csornára, majd újra visszatértek a kérdéses szakaszra és közel tízórás megfeszített munka eredményeként sikerült a letaposott havat felszedniük.

Olvasóink írták

  • 1. kukszi 2013. február 19. 15:57
    „Na,kedves" gazd uraim" példát vehettek az Acsalagi Polgár- mesteri Hivatal vezetőiről.
    Ha baj van így kell ezt csinálni és akkor van becsület a lakosok körében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereskedők - Húsz év legrosszabbika volt a tavalyi

Tíz-ötven százalékos visszaesést produkált a tavalyi évben a kapuvári kiskereskedelem. Tovább olvasom