Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Bősárkányban leépítik az állattenyésztést

Hazánk uniós csatlakozása után az első néhány év döntő lesz a mezőgazdaságban dolgozók számára. Félnek is a gazdálkodók ettől az időszaktól. Ez alól Döbrössy Csaba, a bősárkányi szövetkezet elnöke sem kivétel.
Döbrössy Csaba, a bősárkányi Hanság szövetkezet vezetője úgy véli: jelenleg a szövetkezetek sincsenek jobb helyzetben, mint az egyéni gazdák. Az uniós csatlakozást követő évek pedig mérföldkövek lesznek. Aki nem bírja követni a változásokat, hamar lemorzsolódhat.

Szabályok – akár menet közben is

Noha minden előírást még nem ismernek, az elnök legjobban a menet közben előkerülő szabályoktól tart. Az uniós csatlakozás mind az egyéni, mind a társas gazdáknak kemény időszak lesz és a feltételek is azonosak.
– Talán a szellemi tőke az, amiben felkészültebbek vagyunk, mint az egyéni gazdák, bár ez a kijelentés is csak általánosságban igaz, hiszen nagyon sok magasan képzett gazdálkodó van – jegyezte meg Döbrössy Csaba. – A hátrányt viszont ma is érzékeljük, ha nem is olyan mértékben, mint a korábbi években. Folyamatos feszültséget jelent például, hogy a SAPARD-programból teljesen kizárták a szövetkezeteket és a földalapú támogatás mértéke is kisebb számunkra. Ám ezek mellett is még jó néhány probléma megoldása vár az agrárkormányzatra.
Az aktuális piaci helyzet miatt a bősárkányi szövetkezetben is jelentős változások történtek a közelmúltban. Megszüntették a sertéstenyésztést és csökkentették szarvasmarha-állományukat is.

„ Minősíthetetlen szerződési feltételek jelzik a katasztrófát"

– Nem volt jelentős a sertéságazatunk, de folyamatos árbevételt biztosított, ráadásul saját takarmányt etettünk, ami könnyítette tartásukat – vázolta az elnök. – Így 270 forintba került egy kiló hús előállítása. Ezzel szemben tavaly 180 és 220 forint körül mozgott a felvásárlási ár. Hosszú távon a kilónkénti 70 forintos veszteséget senki nem tudja elviselni, ezért döntöttünk mi is a leépítés mellett. A tejjel tavaly nem volt különösebb gondunk, de most már úgy gondolom, hogy lesz. A feldolgozócégek minősíthetetlen szerződési feltételei jelzik a katasztrófát országos szinten is. A termelőnek beleszólási joga gyakorlatilag nincs, ki vagyunk szolgáltatva a felvásárlónak. Az országban van öt nagyfeldolgozó, akik közösen alakítják az árakat, teljesen a saját érdekeik szerint. Hogy a termelővel mi lesz, az sajnos senkit nem érdekel. Nem hiszem el, hogy tejfölösleg van, hiszen hazánkban az utóbbi időben nem nőtt a megtermelt mennyiség. A viszonyok miatt kénytelenek voltunk ezt az ágazatot is visszafejleszteni s a tejkvótánk sem volt elegendő. A kieső bevételt hízóbikákkal próbáljuk pótolni.

Kezdetben várhatók problémák

A bősárkányi téeszben a nyáron még kétszáz tehén volt, ebből százharmincat fejtek, naponta 2500 liter tejet értékesítettek. Ehhez képest most 1600 litert termelnek naponta, ami a selejtezés után a százegy tehéntől jön össze.
Döbrössy Csaba nincs túl nagy reményekkel az európai uniós csatlakozással kapcsolatban sem.

– Az első időszakban biztosan nagyon sok problémával kell szembenéznünk, és gyarapszik az adminisztratív feladat is – vázolta a lehetséges jövőt. – Az első pár év nagyon nehéz lesz és meggyőződésem, hogy aki nem tud rugalmasan alkalmazkodni, nem éli túl ezt az időszakot. Ez a veszély fenyegeti szövetkezetünket is, hiszen az elmúlt tíz évben folyamatosan a létért küzdöttünk. Aki viszont megfelel a követelményeknek és talpon marad, stabilitásra számíthat. Az unió amúgy a szövetkezés különböző formáit támogatja és a pályázatok egyaránt szólnak majd minden termelőnek és azonos eséllyel indulhatunk. A magam részéről nagyon félek még azoktól az előírásoktól, problémáktól, amelyeket ugyan még nem ismerünk, de biztos vagyok benne, hogy előjönnek a csatlakozás után.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendszerváltást megelőzően hatvannyolc szövetkezet működött, 1992-ben már százkettő, a jelenlegi helyzetről viszont pontos adatot nem sikerült megtudnunk. Kiss Józsefné, a megyei Teszöv titkára szerint azért nehéz számokat mondani, mivel az elmúlt években nagyon sok szövetkezet alakult át, több megszűnt, illetve szétválások is történtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segély nélkül heten élnek havi százötvenötezerből

Szinte a teljes jövedelmüket felélik minden hónapban. Szerényen telnek a mindennapok, de boldogok. A… Tovább olvasom