Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Borszentelés a bágyogi templomban

Kevesen tudják, talán még az ifjabb bágyogszovátiak közül is, hogy falujukban hagyománya van a szőlőtermelésnek. A közelmúltban felelevenítették a régi szokást.

Bágyogszováton régen komoly hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Kevés olyan család volt a faluban, akik kisebb-nagyobb területen ne művelték volna a szőlősorokat. Régebben kint a határban – elsősorban gyalogtőkéken –, majd később főleg a kiskertekben, lugasokon érett a szőlő.
A határ azon részeit használták a szőlő telepítésére, melyek a talaj összetétele miatt kedveztek a művelésnek. Szováti részen ilyen volt az úgynevezett Mácsó- és a Bogaras-dűlő, míg a bágyogi falurészen a Kis- és a Nagyhegy. Az 1960-as, 1970-es években, a nagyüzemi táblák kialakulásakor a szőlőművelés ezeken a helyeken megszűnt.

December végén Németh István plébános kezdeményezésére a helyiek felelevenítették a régi és szép hagyományt. Szent János liturgikus ünnepén a bágyogi templomban borszentelést tartottak. Tizenöt borosgazda vitte el legjobb borait. Az áldás után szívesen kínálták meg a résztvevőket fáradságos munkájuk gyümölcsével. A bágyogszováti borosgazdák: Bakody László, Hofstetter Nándor, Horváth Attila, Horváth Gábor, Horváth Miklós, Horváth Nándor, Karmazsin József, Kiss László, Kovács László, Szabó Tibor, Takács Lajos, Takács Tamás, Takács Vilmos, Takács Zsolt, Vitéz András.
A bágyogi és rábaszováti boros hagyományokkal egyébként Bálint Sándor Ünnepi kalendárium című könyve is foglalkozik. Megemlíti, hogy Bágyogon és Rábaszováton a szentelt borból nem ittak, hanem hazavitték, és a vetőmagot kereszt alakban meghintették, védve a romlástól.

Olvasóink írták

  • 1. Nooormális? 2012. január 05. 19:38
    „Ez még mind semmi.
    Bágyogszovát az egyetlen település, ahol a "szőlőhegy" a homokbányában van. (Értsd: gödörben) :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős helyiek visszaemlékezéseit is papírra vetették

Érdekes könyv jelent meg a közelmúltban Rábacsécsényről. A falu múltját dolgozták fel a szerzők,… Tovább olvasom