Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Borsodi Erzsébet: Mindent elér, amit akar

Szárföld - A szárföldi Borsodi Erzsébet annak ellenére, hogy látáskárosodása több mint kilencvenöt százalékos, talpraesett és életvidám, úgy él, mint bármelyik egészséges ember. Ő amolyan „minden lében kanál"... Tanul, dolgozik és kézilabdameccsekre jár.
BA harminckét éves hölgy tizennyolc éves korában veszítette el majdnem teljesen a látását. Az élete ezzel megváltozott. Látásának károsodása több mint kilencvenöt százalék, rokkantnyugdíjas. A mosolygós Erzsébet ennek ellenére is ugyanolyan természetesen él és viselkedik, mint azelőtt. „Nem tartom magamat rosszabb helyzetűnek másoknál. Amit akarok, azt úgyis elérem..." – mondta.

Nagy kézilabdadrukker

Most Sydneyről mesél, ahol az olimpián végigizgulhatta a női kézilabda-válogatott meccsét. Sinka László – a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára – nevét emlegeti, aki segített neki az engedélyek beszerzésével, biztosította a belépőket. Ha teheti, minden meccsre kilátogat. Új vakvezető kutyusa, Speedy lépten-nyomon vigyáz gazdijára, megóvja az útjába kerülő akadályoktól, sőt, az utasítások ellenére sem tesz meg bizonyos dolgokat, ha úgy véli, ezzel veszélybe sodorja a rábízottat.

Egymillió forintos bajtárs

A jól betanított golden retriver új segítője Erzsébetnek. Előző kutyája, Mira 11 év és 7 hónap után elpusztult. A kétéves Speedyt Pannonhalmáról ajánlották fel a gyenge látású hölgynek, aki két hetet lakott – az összeszokás és barátkozás miatt – a kutyakiképző otthonban. Ma a szárföldi hölgynek mindennapi társa a jól idomított vakvezető eb, melynek értéke egymillió forint.

Nyolc éve csoportvezető

A harminckét éves Erzsébet naponta több mint negyven kilométert utazik busszal győri munkahelyére – Főkefe Kht. –, ahol csoportvezetőként ügyel a dolgozókra. Több mint nyolc éve dolgozik a közhasznú társaságnál, ahol huszonöt halmozottan sérült látásfogyatékos keresi meg napi betevőjét. „Nekem az a feladatom, hogy betanítsam a munkára az embereket"
– meséli.

Két félév már teljesítve

A kézilabda-szenvedélye és munkája mellett a szárföldi látássérült az iskolapadot is „koptatja". Erzsébet a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója szociális munkás szakon. „Írni, olvasni tudok, csak közlekedéshez kell a kutya" – mondta. Két féléve már megvan a tervezett hétből, most már csak azon izgulhat, hogy a hátralévő öt félévet is teljesítse. A talpraesett gyengén látó hölgy mindenhol megállja a helyét.

Kertics Dia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábor a lelki együttlétért

Rábcakapi - A bezi–enesei egyházközség szervezésében hittan- és alkotótábort rendeztek… Tovább olvasom