Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Bolt és kocsma nélkül a falu ˝értéktelenedik˝

Január elsejétől bezárt Rábaszentmiklóson a bolt és a kocsma. Az önkormányzat és a tulajdonos most közösen keresik az új bérlőt, mert úgy vélik, életképesek az üzletek. A helyiek is várják az új vállalkozót.

Bolt és kocsma nélkül vágtak neki az új esztendőnek a rábaszentmiklósiak. Az üzlet bérlője december 31-i hatállyal mondta fel szerződését, új jelentkező viszont nincs az egységre. A falubeliek azt mondják: járnak hozzájuk ugyan a zenélő mozgóárusok, de azok nem igazán pótolják a helyi ellátást. Egyelőre azonban úgy néz ki, nélkülözniük kell. Farkas József, aki öt évig volt bérlő, azt mondja: olyan költségek, kiadások sújtják a vállalkozókat, hogy nem éri meg a kis üzleteket fenntartani.

Perlaki József, a Birtok Coop Zrt. vezérigazgatója szerint életképesek lehetnek a kisközségek üzletei is.
Perlaki József, a Birtok Coop Zrt. vezérigazgatója szerint életképesek lehetnek a kisközségek üzletei is.

Farkas József szerint nem tett jót a forgalomnak a mozgóárusok megjelenése és az sem, hogy a helybeliek máshol, például Téten vásároltak. Portálunk által Rábaszentmiklóson megkérdezettek azonban arról beszéltek, hogy mentek volna ők a boltba, ha az ár kisebb, a kínálat meg nagyobb lett volna. Németh Szabolcs polgármester érdeklődésünkre elmondta: az ingatlan tulajdonosával, a kónyi Birtok Coop Zrt.-vel közösen keresik a megoldást.

– Akárhogy történt is, a boltnak és a kocsmának működnie kell. Azt tudjuk, hogy nehéz lesz új bérlőt találni, de igyekszünk – jegyezte meg a községvezető.

Perlaki József, a zrt. vezérigazgatója úgy véli: a terhek ellenére is életképesek a kistelepülések üzletei, italboltjai. Példákat is sorolt, nem sokkal nagyobb falvakat említve, mint Rábaszentmiklós.

– Bezin, Győrsövényházon vagy Mérgesen jól üzemelnek az egységek. Bízom benne, hogy a szentmiklósira is gyorsan találunk vállalkozót – tette hozzá Perlaki József.

A bérleti díj inkább jelképes, mint zsebbevágó. A boltért és a kocsmáért összesen 25 ezer forintot kér havonta a Birtok Coop Zrt.

– Nekünk is érdekünk, hogy az épület ne álljon üresen és a cégnek az is fontos, hogy a helyiek ne maradjanak a szolgáltatás nélkül. 1969-ben építettük a rábaszentmiklósi üzletet, azóta semmilyen probléma nem volt. Nekem meggyőződésem, hogy megfelelő hozzáállással, áruválasztékkal, kiszolgálással egy üzlet életképes még a száznegyven lakosú faluban – fejtette ki a vezérigazgató.

Németh Szabolcs polgármester
Németh Szabolcs polgármester

A Birtok Coop felajánlotta az ingatlant az önkormányzatnak működtetésre és vételre is. Németh Szabolcs azonban erre úgy reagált: a községnek erre a beruházásra nincs forrása.

A rábaszentmiklósi bolt és kocsma egy épületben van, ajtó köti össze a két helyiséget. Már leleltároztak a „felek". Az üres termekben csak a bútorok árválkodnak. A helybeliek nagyon várják az új bérlőt.

– Valamilyen megoldást találniuk kell az illetékeseknek, mert így nem maradhatunk – fogalmazott portálunknak Kulcsár Józsefné. – Azt mondhatom, hogy lenne forgalom, mert ugyan kevesen vagyunk, de szívesebben vennénk meg itt a dolgokat, mint a környékbeli községekben vagy a városban. Menne itt a kocsma is, mert a fiatalok azelőtt is be-bejártak beszélgetni, szórakozni. Most meg kénytelenek a szomszéd faluban találkozni egymással.

Kulcsár Józsefné szerint is valamilyen megoldást találni kellene.
Kulcsár Józsefné szerint is valamilyen megoldást találni kellene.

– Most rászoktunk arra, hogy egy hónapban egyszer valamelyik nagyobb településen bevásárolunk – tette hozzá Milus Lászlóné. – Ha azonban az árak hasonlóak lennének itthon is, eszünkbe sem jutna máshol költeni el a pénzt. Olyan boltos kellene, aki felméri az igényeket és aszerint dolgozik. Bolt és kocsma nélkül a falu értéktelenedik. Ha valaki itt akar letelepedni, de megtudja, hogy még az alapvető szolgáltatások is hiányoznak, már megy is tovább. Csak kényelmesebb lenne átsétálni a boltba és beszerezni mindent, ami kell, mint autóba ülni és utazni kilométereket.


A Rábaközben számos jó példa van a hasonló méretű településeken, ahol működnek az üzletek. Mérgesen, ahol alig százan élnek például, vagy Cakóházán. Ez utóbbi községben összesen hatvanan képezik a vásárlóerőt, mégis üzemelnek az egységek. Rábasebesen szintén százan laknak, de működik a szolgáltatás. Ellenpélda Maglóca, ahol a kilencvenhat helybeli már régen hozzászokott a mozgóárusokhoz. Boltjuk, kocsmájuk ugyanis évek óta zárva.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. január 10. 10:24
    „Szerintem már ott is csak hitelre vásárolnak az emberek e rendszerben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán felújítják a városházát

Felújítják idén a csornai városházát, fő cél az energiafelhasználás racionalizálása. Tovább olvasom