Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Böllérmáj Kapuvárról - Egy velős megoldás

Egytálétellel acélozza (gyomra mellett) a térség ismertségét néhány rábaközi civil szervezet.
Na de milyennel! - replikáznak a böllérmáj kedvelői, akik komoly gasztronómiai, kulturális, ennek nyomán pedig idegenforgalmi hátteret húznak a böllérmáj mögé. Mégpedig meglehetősen eredeti megoldásokkal.

- Veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk.

Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele, épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát - ekként adja meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja. - A két trükk egyike az, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre, vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre.

Türelemből persze helyben nincs hiány: a kapuváriak mindig kivárták sorukat, ha a helyben "felfedezett" csemegére vágytak, de arra várni kellett. A kisvárosi legendárium szerint a múlt század ötvenes és hatvanas éveinek fordulóján, az ezredfordulón lebontott Gulyás csárda épületében készült először ez a különlegesség. Gyomorpróbáló volta dacára hamar népszerű lett az étek, az akkoriban erre járók ma is emlegetik: nem volt olyan állami vagy kormányzati rendszámú Volga, amelyik megállás nélkül elhúzott volna az épület előtt - szinte kötelező volt, hogy az utasok megebédeljenek az étteremben. Sokan pedig annak ellenére éthordóban vitték haza a böllérmájat, hogy a finom fogás élvezeti értékén igencsak ront, ha kihűl és összeáll. Állandó program lesz a böllérmájfesztivál.

A böllérmáj azért is remek étel, mert otthon is könnyen, gyorsan összeüthető, és ha az ember betartja a receptet, szinte lehetetlen elrontani, ugyanakkor mindenki beleviheti a saját furfangját, fűszerezési ötletét - emlegetik fel a rajongók. Akik idén februárban rendezték meg első fesztiváljukat.

- Szerintem nem rossz eredmény, hogy egy tízezres városban összejött ezer-ezerkétszáz ember a böllérmájfesztivál hírére - mondja Magyar Attila, a "kultusz" másik szervezője, a Rábaköz-Hanság Turisztikai Egyesület egyik aktivistája, hozzátéve: ekkora sikerre ők sem számítottak, így aztán már az estig tartó rendezvény délutánján el kellett ugrani újabb két-három mázsa alapanyagért a helyi húsgyárba. - A lényeg viszont az, hogy mindenki jól érezte magát, akadt, aki éthordóban vitte haza a repetát - és mindenkinek volt legalább egy jó története a Gulyás csárdáról, meg a böllérmájról.

Szerint ejtettek ennél is nagyobb hibát.

- Évek óta kerestük, mi lehet az a különlegesség, amellyel azonosíthatjuk magunkat a külvilág szemében, de a böllérmájat mindig hátrébb soroltuk egy kicsit a listán. Aztán a februári fesztivál megmutatta, hogy az embereket tényleg a hasuknál lehet a legbiztosabban megfogni - jegyzi meg, sorolva egyből a felismerés következményeit. Ezeknek értelemszerűen csak egyike, hogy állandó program lesz a böllérmájfesztiválból (jövőre is február közepén rendezik), a másik, hogy nekikezdenek a márkaépítésnek. A nyári uborkaszezonban elkészül a honlap (értelemszerűen a www. bollermaj.hu alatt lesz elérhető), így mindenki tájékozódhat a témában. És nem csupán az eseményekről.
Gyomrát szerető, de egészségére is adó emberként Magyar Attila már keresi a megfelelő szakorvosokat, hogy a honlapra belépők tájékozódhassanak a rendszeres vagy épp a túlzásba vitt böllérmájfogyasztás élettani hatásairól.

- Dietetikus már van, kardiológust még keresek - vázolja a pillanatnyi helyzetet.

Gondolva arra, hogy a böllérmájuniverzum messze nem ér véget Kapuvár határában, országos keresőt is terveznek az oldalra. Így aki az Alföldön döbben rá, hogy nem akar napokat eltölteni a csemege nélkül, pár kattintással tájékozódhat, hol juthat hozzá a finomsághoz. (A minőségellenőrzést saját önkénteseikre bíznák.) Kulináris trójai faló
Nem volna csoda, ha száz kilométerekkel odébb is kultusza lenne az ételnek. A Gulyás csárda közönségének jelentős hányadát teherautósofőrök alkották, akik messze vitték a kapuvári különlegesség hírét. Amit ők maguk is terjesztenek, mégpedig egy helyben látott ötlet alapján.

A februári fesztiválra ugyanis benevezett egy bajai csapat is, amelynek tagjairól kiderült, hogy ők együtt a kulináris trójai faló. Azzal érkeztek ugyanis, hogy bármilyen kutyaütő legyen is a böllérmájuk, összedobnak egy bajai halászlevet - ahhoz ugyanis tényleg értenek, és reklámot is akarnak csapni a hazai kedvencnek.

A kapuváriak hasonló mellékgondolattal gyürkőznek neki néhány országos főzőversenynek.

De hogy mindenki lássa, hogy nem monomániásak, lesz, ahová kakaspörköltet visznek túrós csuszával.

Gondolnak a családi ünnepek előtt az ajándékozással bajlódókra is. Karácsony táján kerülhet a boltba a böllérmájsztorit feldolgozó könyv. Az anyag nagyja már összeállt, ráadásul a munka ki is tágította a kutatás terepét.

Eredetileg a 19. század végén épült csárda, illetve a böllérmájat feltaláló üzletvezető, Orbán József (Havasiné Orbán Mária táblabírósági elnök édesapja) emlékét kezdték feldolgozni, aztán egyszer csak felismerték, hogy a sztorit lehetetlen elválasztani a Rábaköz gasztrotörténetétől.
- Mi sem gondoltuk volna, hogy ennyi embernek van személyes emléke a helyről. De azt sem, hogy ennyi tárgyi emlék maradt fenn arról, mit is ettek őseink errefelé. Ha évekkel ezelőtt mondják, el sem hiszem, hogy a középkor vége felé már került a vagyonosabb környékbeliek asztalára narancs. De kiderültek újdonságok a hagyományos helyi étrendről is, amelynek gerincét a folyami halak, rákok adták - sorolja a szakember, aki megemlíti még egy partnerszervezet által a Rábaköz konyakultúrájáról megjelentetni tervezett rövidfilmeket tartalmazó DVD-t. A cél itt is az, hogy megmutassák magukból, ami helyi különlegesség.

Olvasóink írták

 • 8. alekinyo 2011. július 17. 12:44
  „janika: szépen gyűlnek a hangszóróid:) írjál még valamit, ´oszt´ megnyered a harmadikat is!!!”
 • 7. rick_ 2011. július 16. 19:07
  „janika, még egy megnyert hangszóró. ez sötét színű hangokat is kiad magából :D”
 • 6. janika 2011. július 16. 17:28
  „"rick" alapanyag a Tíz malacot, hat süldőt és egy házityúkot emeltek ki a kerületi főállatorvos felügyelete mellett a vízügy munkatásai a Rábcából: erősen oszlott és bűzlött mindegyik. No és akár innen is lehet alapanyag a " böllérhez"!Mert ugyebár az ellátás is adott volt, szerinted?”
 • 5. makirézi 2011. július 16. 17:00
  „Kedves IVIK vendéglő főnöksége! A mai napon Hövejen főzött vaddisznó pörköltjük ,NAGYON FINOM VOLT !!!! További sikeres munkát kivánok önöknek !!! (bocsánat h ide irtam sajnos nem tudtam máshova)!!”
 • 4. profi10 2011. július 16. 08:59
  „A Garta vendéglő méltán átvehetné a Gulyástól (Solymosi) a stafétabotot.
  A böllérmájuk legalább olyan jó, mint annak idején.....”
 • 3. Star-Spangled 2011. július 15. 22:46
  „#1 Aki ezt tudja az csak kapuvari lehet!:)))))))”
 • 2. rick_ 2011. július 15. 21:19
  „Mert nyilván vannak olyan hülyék, akik azt gondolják, hogy azt a 15 deka májat meg a 7-8 deka velőt per kopf a böllér testéből kell kiemelni...

  janika, nyertél egy hangszórót, olyat, ami felfele is tudja szórni a hangot úgy, hogy az nem is potyog le.”
 • 1. janika 2011. július 15. 20:44
  „"Eredetileg a 19. század végén épült csárda, illetve a böllérmájat feltaláló üzletvezető, Orbán József (Havasiné Orbán Mária táblabírósági elnök édesapja) " No így egészen más a "gyerek állás"! Persze, még ha a Tábla bitót is belekeveri a cikkből akkor sem derül ki az, hogy nem a böllérnek a májáról, hanem egy sertés májról szól a fáma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai Tesco - Papp József vallomást tett és perel

Papp József egykori csornai polgármester nyilatkozatot adott ki a TESCO telek eladásával kapcsolatos… Tovább olvasom