Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Böllérmáj Fesztivál Kapuváron: jövőre nagyobb helyszínen?

Az első Kapuvári Böllérmáj Fesztivál nyertes csapata a Monako cukrászda szakácsai lettek.


A szombati Kapuvári Böllérmájfesztiválon több mint másfél mázsa májat mértek ki a szakácsok a nagyszámú vendégseregnek. A tizennégy induló versenyzőből a kapuvári Monako cukrászda csapata vitte el az első helyezettnek járó vándordíjat.

A szervezők számára is meglepő tömeg látogatott ki az első alkalommal megrendezett Kapuvári Böllérmájfesztiválra. A több mint ezer vendég előtt tizennégy szakácscsapat mérte össze tudását a város „védjegyének" is számító böllérmáj főzésén, sütésén. A csapatok szerte az országból érkeztek, többek között nagy sikert arattak a Bajai Jópofa Srácok vagy a székesfehérvári Máj’erek. A közönség körében nagy népszerűségnek örvendett a helyi Lóbarátok Köre Egyesület asztala, ahol a böllérmáj „székhelyének" számító, egykori kapuvári Gulyás csárda több fotóját, relikviáját is megtekinthették a fesztivál látogatói. A vendégek között üdvözölhették a Gulyás csárda egykori vezetője, Orbán József  lányát, dr. Havasiné dr. Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, aki az ünnepélyes megnyitón kijelentette: édesapja az étel elkészítésére nem, de az életre jól felkészítette. A fesztivált dr. Horváth Endre,  a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A kapuvári böllérmáj és az első fesztivál hírére mi sem jellemzőbb, mint  hogy különbuszok is indultak a látogatókkal Kapuvárra, többek között Sopronból, de lehetett mosonmagyaróvári és győri vendégekkel is találkozni. A versengő csapatok és a vendéglátók több mint másfél mázsa májat sütöttek, a fesztiválozók  több órán keresztül, kígyózó sorokban vártak a frissen sütött kapuvári ételre, amelyből még több is elfogyott volna.

A csapatok főzőversenyét a helyi Monako cukrászda szakácsai nyerték, a „Keresztúri Főző Asszonyok" (Magyarkeresztúr) és a kapuvári Zöldkő büfé csapata előtt. A negyedik helyet a „Bajai Jópofa Srácok", az ötödiket a „Hanyi Íjászok" szerezték meg. A szervezők az első öt helyezettet térítésmentesen regisztrálták a jövő év február 11-én tartandó böllérmájfesztiválra.

Az első alkalommal megrendezett fesztivál hatása nem csak a rendezvénysátorban mutatkozott meg. Helyi vendéglátósok elmondták: szombaton a teljesen megtelt fesztiválsátorból kiszoruló vendégek a város szinte minden éttermében a jellegzetesen kapuvári ételt keresték. Ez is jelzi, hogy a szervezők elérik céljukat, a helyi gasztronómiai turizmus erősítését.

A nyertesek

Az első Kapuvári Böllérmáj Fesztivál nyertes csapata a Monako cukrászda szakácsai lettek, akik a szombati nap legfinomabb máját készítették és a zsűri szerint a legszínvonalasabb terítéket is szolgáltatták.

A szervezők szándékai szerint a fesztivált jövőre újra megrendezik, az ideinél nagyobb helyszínen.

Szombat

14. 02 - A délben kezdődött versenyen tizenöt csapat méreti meg magát a Bezovics Judit, Horváth Zsolt, Budai Imre és Mészáros Sándor által alkotott zsűri előtt. A rendezvénysátorban a verseny mellett folyamatosan főzik a böllérmájat, a két órás adatok szerint a környék étvágya szinte kielégíthetetlen. Állandó, hosszú sor áll mind a csapatok, mind a nagy pult előtt.

Böllérmáj Fesztivál - sorban állnak az éhes emberek. Fotók: Turbók Attila


11.30 - Dr. Havasiné dr. Orbán Mária nyitotta meg az első kapuvári Böllérmáj Fesztivált, majd dr. Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a csapatokat és az érdeklődőket.

9.00 - Reggel kilenc órakor megkezdődött az első kapuvári Böllérmáj Fesztivál.

Az ország tizenöt településéről érkezett csapatok között megtalálhatók a ˝Bajai Jópofa Srácok˝, a székesfehérvári ˝Májerek˝, vagy akár a ˝Höveji Nyakleves˝ csapatai.

I. Böllérmáj Fesztivál Kapuvár - Megnyitó


A nevezők átvették a böllérmáj alapanyagait és felkészülnek a déli sorsolásra. Ünnepélyes megnyitó fél tizenkettőkor.

Jó hangulatban zajlanak az előkészületek a kapuvári Böllérmáj Fesztiválon:

Galéria! Fotók: Turbók Attila


Előzmények:

A Böllérmáj Fesztivált február 12-én rendezik Kapuváron, a Szent István király úti parkolóban. Részletes program keretes írásunkban.

Az idei évben, február 12-én rendezik meg először Kapuváron a Böllérmáj Fesztivált, amelynek névadója és egyben központi témája a múlt század hatvanas éveiben Kapuvár egyik étterméből, a Gulyás Csárdából hódító útjára indult legendás helyi étel.

Az idei rendezvényt a szervezők elmondása szerint egy "témaindító" eseménynek szánják, mivel hosszabb távon célul tűzték ki a böllérmáj, és persze más helyi gasztronómiai különlegességek népszerűsítését.

Az rendezvény fő eleme a Böllérmáj készítő csapatok versengése lesz. A versengés szakmai zsűri előtt zajlik, amelynek munkájában világbajnokságon aranyérmet szerző szakács ugyanúgy rész vesz, mint a helyi vendéglátásban több évtizedes tapasztalattal rendelkező vendéglős.

A rendezvényen részt vesz és a megnyitón hozzászól Nemzetgazdasági Minisztériumból dr. Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár úr.

Szintén részt vesznek a rendezvényen az egykori Gulyás Csárda üzletvezetője, Orbán József lányai is, dr. Havasiné dr. Orbán Mária - a Győri Ítélőtábla elnöke - a család nevében köszönti a kezdeményezést.

A rendezvény helyszíne: Kapuvár, Szent István király u. parkolóban felállított rendezvénysátor.A rendezvény időterve

Csapatok érkezése, regisztráció, előkészületek 9.00 órától
Megnyitó 11.30 óra
Böllérmáj készítő csapatok versengése 12.00-18.00 óra
- közben zenés programok, ételkóstolók, borbemutató 16.00 órakor

Eredményhirdetés 18.00 óra
Zenés mulatság forró italokkal 18:30 –

A rendezvény ideje alatt a helyszínen folyamatosan – már a délelőtti órákban is - konyha és büfé üzemel, ahol böllérmáj mellett más különleges ételek is megkóstolhatók.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Hyde44 2011. február 15. 13:44
  „Volt szerencsém átlátogatni a szomszéd város rendezvényére. találkoztam apró szervezési hibákkal, de összességében egy jó hangulatú, ötletes program volt ismét Kapuváron, amihez csak gratulálni lehet. Lehet aztán fanyalogni a rendezés hibáin, de mégiscsak egy előre mutató és nem mellesleg hagyományőrző programmal rukkoltak elő a kapuváriak.
  Csorna ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ!”
 • 24. nagyonfááj 2011. február 15. 08:12
  „Jaja...az idei zenekarból!!!”
 • 23. profi10 2011. február 14. 20:44
  „Jövőre legyen cigánypecsenye is!”
 • 22. nagyonfááj 2011. február 14. 18:17
  „Attila!

  Azt mondjátok meg nekem légy szíves, hogy miért kellett cigányokkal elcseszni az eredményhirdetés előtti időt! Nem hinném, hogy Te, mint zenész ember, nem találtál volna valami MAGYAR zenét illetve zenészt (pl.: Big Band) ! A böllér máj MAGYAR ezen belül Rábaközi étel...én elhiszem, hogy lassan kisebbségben leszünk fehérek itt a Rábaközben, de legalább ilyenkor ne a ceglédi kannát meg kalányos sanyika kalimpálását kelljen hallgatni! Amúgy a rendezvényhez Neked is és a Pistinek is gratula!! Csak jövőre cigányok nélkül!! Köszike!!”
 • 21. enesei 2011. február 14. 12:53
  „20.
  Köszönöm és úgy legyen!
  Sok sikert!”
 • 20. magyarattila 2011. február 14. 12:19
  „19.

  Köszönjük az észrevételeket. A részletes szervezői értékelő megbeszélés ugyan kedden lesz, de mi is hasonló dolgokat gondolunk. A mostani rendezvényt valóban "témaindító" rendezvényként terveztük, évek óta talonban volt a böllérmáj, mint tematika, de mindig tologattuk, halogattuk. A rendezvény méretét óvatosan igyekeztünk belőni, mert a kiadásokat a szervezőknek jobbára zsebből kellett fedezni. A későbbiekben - látva a téma népszerűségét és az érdeklődés nagyságát - könnyebb lesz támogatókat, együttműködő partnereket találnunk ahhoz, hogy térben és tartalomban is bővülhessen a rendezvény.

  A téli időpontválasztásnak több oka van. Egyrészt a kapuvári rendezvénynaptárban ez az időszak még üres volt, másrészt maga a téma is inkább a téli időszakhoz kapcsolható. Nyáron, 30-35 fokban nem biztos, hogy szerencsés májra, velőre alapozó gasztroprogramot, vetélkedést szervezni. Egyébként a későbbiekben a disznóvágások hangulatát is be akarjuk csempészni a rendezvénybe, ami szintén a télhez tartozó mozzanat.

  A következő "Böllérmáj Fesztivál" időpontja ennek szellemében 2012. február 11. lesz.

  A hűvösebb idő miatt távol maradóknak viszont jó hír lehet, hogy a jövőben több helyi rendezvény gasztronómiai kínálatába bekerül a böllérmáj. Így lehet majd enni böllérmájat a Malom Fesztiválon, a Rábaköz Kupa, a Hany Istók Fesztivál és a Sás Utcai Fesztivál idején is.

  üdvözlettel
  Magyar Attila”
 • 19. enesei 2011. február 14. 08:39
  „Gratula a résztvevőknek, gratula a győzteseknek!
  Jó ötlet, jó gondolat. Ezalkalommal "Böllérmáj főző verseny", később majd talán "Fesztivál". Most még nem volt az! Nagyobb helyszin, mert nem igazán lát, és élvez a nagyérdemű (aki nagyszámban megtisztelte a "böllérmájat" és annak hazáját). Nem tud igazán részt venni, csak sodródik (vagy ételhordóval türelmesen sorban áll, - mert annak is hagyománya van immár.) Nincs helye a résztvevőknek, nincs helye a szemlélődésnek, nincs helye a fogyasztásnak... Meg kis muzsika is dobta volna a hangulatot. Meg más kapcsolódó események. Amitől fesztivál a fesztivál. Talán nem 1 sátorban, hanem többen, - ha már február 12. (Miért is most, télvizben? Csak Tóth István a megmondhatója.)”
 • 18. FüziJózsef 2011. február 13. 20:43
  „Gratulálok a győztes csapatnak, és minden résztvevőnek!
  Fj”
 • 17. árnyék 2011. február 13. 16:32
  „Gratulálok a nyertes csapatnak! !”
 • 16. Moo 2011. február 13. 12:32
  „12. Jól "hallom" az iróniát hozzászólásodban?”
 • 15. arrajáro 2011. február 13. 08:40
  „Figyi te kici kínai pinquin !
  Ti megenni pici kiskutya pedig az nem is kérdezni ennyi hülyeség ! :))”
 • 14. Jákli 2011. február 13. 08:38
  „Idefigyelj sárgacsőrű!
  Takarodjál vissza oda, ahol kikeltél a tojásból, és ne irogass!
  Egyébként, meg aki ott volt, láthatta, hogy mindenféle alpári politikusok tolongtak az első sorban.
  Úgy látszik a siófoki Azúrban, az ÚR nem engedte őket jóllakni.
  Mikor lesz már REND ebben az országban?”
 • 13. pinquin 2011. február 13. 07:52
  „én lenni kici kinai pinquin. nem erteni ti miert enni meg bolertnek maja?
  ti lenni nagyon kannibal!
  en nem szeretni ha nekem enni meg maj!
  ti miert enni meg a gulyasnak a leves? és inni meg a halasnak a leves?
  mi kinai nem enni meg boller, gulyas, halas!
  mi szeretni embereket!
  ti magyar, miért nem szeretni embereket, egymást???”
 • 12. Lilith 2011. február 13. 07:19
  „Nagyon szépen köszönjük a csodás böllérmájat Garta vendéglő! A fesztivált többször nem is kell megrendezni!”
 • 11. elemér 2011. február 13. 00:30
  „Ámerikában is van böllérmáj meg cigányzene, ezért nem kell odamenni.”
 • 10. gall 2011. február 12. 20:18
  „paris18...Te aztán jól bekevered itt a hsz-es társaidat.Most mki azon vitatkozik,hogy mit fogtál az egérfogóval:rókát (amiról szó volt),halat (amiről Te beszélsz),vagy egeret,amire általában használják az egérfogót...stresszbe vagyunk....”
 • 9. Laza 2011. február 12. 19:23
  „Semmit nem szabad ingyen adni, mert az hamis képzeteket szül az emberekben. Legalább valami minimális összeget el kell kérni, hogy ne az legyen mint a Hanyistók pecsenyével. Aztán esetleg jótékony célra költeni?”
 • 8. nmate 2011. február 12. 17:01
  „Ingyen kaja, vagy fizetni kell érte? Még soha nem voltam hasonló fesztin...”
 • 7. paris18 2011. február 12. 16:10
  „Nem mert még jég van a tavon de már készülök rájuk.
  De képzeld múlt héten a kitettem a pincébe egérfogót fogtam vele egyet és odaadtam a macskának.Én már csak ilyen barbár vagyok”
 • 6. pancser 2011. február 12. 15:21
  „Nem lehetne egy kis böllérmájat mailben küldeni?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartó közösség

Kevesen vannak a faluban, de szeretnék az összetartozás érzését erősíteni a helybeliek. Tovább olvasom