Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Blokáddal fenyegetnek az állattartók

Fórumot szervezett a megyei agrárkamara Csornán a sertésfelvásárlás helyzetéről. El is ment mindenki, aki egy kicsit is érintettnek érezte magát, csak éppen a felvásárlók tüntettek távolmaradásukkal. A gazdák most megint blokádot
emlegetnek.
Vitéz Elemér: Nem lett okosabb a csornai megbeszélés után sem jószágai jövőjét illetően.

A csornai sertésfórum utólag akár a „Kétszáz dühös ember" címet is kiérdemelné, hiszen a felvásárlócégek távollétében érdemi információk nélkül távoztak a gazdák.

A rendezvényen – utólag úgy látszik, fölöslegesen – ott volt a bágyogszováti Vitéz Elemér és Nagy Ernő is.

– Azt hittük, érdemi információkat kapunk a kialakult helyzetről és arról is, hogy mire számíthatunk a jövőben – mondja Vitéz Elemér, aki évtizedek óta foglalkozik hizlalással, s évente kétszázötven-háromszáz disznót ad le. – Hiába voltak ott a kamarától, a hústerméktanácstól és a földművelésügyi hivataltól, pont azok hiányoztak, akikre a legjobban kíváncsiak lettünk volna.

– Megértjük mi a feldolgozókat is, hiszen nekik is az az érdekük, hogy a piacon megtartsák helyüket – veszi át a szót Nagy Ernő. – Azt hiszem, inkább állami szinten kellene rendet tenni, a támogatásokat átgondolni és igazodni az EU-s szabályokhoz.

– Végül aztán csalódottan mentünk haza, mert nem jutottunk előre – folytatta Vitéz Elemér. – Voltak, akik nem nyugodtak bele ebbe az állapotba és igen erélyesen és elszántan a Ringa kapuvári gyárának lezárását emlegették. Persze, talán nem ennyire súlyos a helyzet.

A Ringát is meghívták

A csornai rendezvény házigazdája Modok Jenő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara titkára volt. A szakember is sajnálkozik a történtek miatt.

– Tulajdonképpen az agrárkamara sertésosztályának üléséről volt szó, aminek a témája a jelenlegi értékesítési problémákat érintette – mondta el érdeklődésünkre Modok Jenő. – Mivel a kérdés nagyon sok gazdát érint, úgy döntöttünk, hogy minden sertéstartót szívesen látunk, így nem csak a kamarai tagok jöttek el Csornára majdnem háromszázan. Szerettük volna, ha a megye legjelentősebb feldolgozója, a Ringa rt. is képviselteti magát, így annak vezérigazgatóját, dr. Tóth Ervint is meghívtuk. P hivatalosan nem, de szóban jelezte, hogy nem vesz részt a megbeszélésen és valószínűleg más sem jön a vállalattól. Persze, a cég felvásárlói közül többen is ott voltak, de nekik nem volt kompetenciájuk felszólalni. A Vágóállat és Hús Terméktanács megyei küldöttje, Lengyel Lajos viszont ott volt Csornán és elmondta a tanács álláspontját a gazdáknak.

Modok Jenő szerint mindenképpen rontotta a hangulatot, hogy a feldolgozó-felvásárló Ringa rt.-től senki nem érezte fontosnak, hogy tájékoztassa a termelőket.

Elkeseredett gazdák

– A kamarának az a célja, hogy minél több lehetőséget adjon a gazdáknak, felvásárlóknak, feldolgozóknak a találkozásra – folytatta Modok Jenő. – Mivel a csornai fórum nem hozott eredményt, a gazdák nagyon rossz szájízzel távoztak, és a végén már-már demonstrációt emlegettek. A kamara természetesen nem támogatja ezt a megoldást, de a termelők nagyon elszántak és akiknek nagyon nagy veszteségeik vannak, mindenre képesek lehetnek.

„ Hatszázezret buktam"

Kiss-M. Vencel Kapuváron foglalkozik disznótartással – nem is kicsiben. Gazdaságában pedig az elmúlt években komoly beruházásokat hajtott végre. Nem csoda hát, ha végső elkeseredésében – és rajta kívül még jó néhány termelő – minden eszközt megragadna, hogy érdekeit érvényesítse.

– Várakozással mentünk a csornai fórumra, és nagyon mérgesek vagyunk a Ringára, hogy nem mernek elénk állni és elmondani, hogy mit várhatunk – mondja a kapuvári gazda. – Pedig legutóbb a Kisalföldben (2002. december 21. – a szerk.) úgy nyilatkoztak, hogy szívesen találkoznának velünk, most lehetett volna rá lehetőségük. Én a januári szállításon hatszázezer forintot buktam az alacsony árak miatt, de velem együtt sokan jártak rosszul.
Megkeresésünkre dr. Tóth Ervin, a Ringa rt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy eddig is vállalták a találkozást a termelőkkel, de most későn érkezett a megkeresés.

– Számos alkalommal vettünk részt hasonló fórumokon és tájékoztattuk a gazdákat. A csornai esetben későn értesítettek bennünket az eseményről, így más elfoglaltság miatt nem lehettünk jelen. Ha azonban valóban ekkora igény van arra, hogy elmondjuk álláspontunkat, állunk elébe és megfelelő időpont-egyeztetés után, egy következő megbeszélésen szívesen részt veszünk – mondta dr. Tóth Ervin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán és környékén alacsonyak a bérek

A megyei kereskedelmi és iparkamara rábaközi képviselete szervezésében, jobbára helyi cégek,… Tovább olvasom