Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Biztonságos Fő utcát akarnak

A Fő utca burkolatának felújítását és a balesetveszély megszüntetését szeretnék a markotabödögeiek.
Néhány hete kapott falugondnoki kisbuszt a markotabödögei önkormányzat. Az új járműhöz jó minőségű út is dukálna, ám Kovács Gyula falugondnoknak igencsak vigyáznia kell, ha a Volkswagen épségét óvni akarja. A falun átvezető útburkolat ugyanis enyhén szólva is katasztrofális. A Kisalföld érdeklődése után kiderült: nem a közútkezelő feladata a felújítás.

Az út két szakaszán gyakorlatilag csak lépésben lehet közlekedni, a burkolat teljesen tönkrement, balesetveszélyes. Szabóné Szűcs Ildikó szerint már nem egy kerékpáros – szerencsére komolyabb sérülés nélküli – baleset történt a Fő utcán. A durrdefekt és a kisebb-nagyobb jármű-meghibásodások is rendszeresek. A falu polgármestere már kétszer is felhívta a közútkezelő figyelmét a tarthatatlan állapotokra, de érdemi intézkedés nem történt.

További kátyúk keletkeztek

– Először februárban jeleztem a közútkezelő kht.-nek a problémát, legutóbb májusban írtam levelet – mondta a Kisalföldnek Szabóné Szűcs Ildikó.

– Sajnos hiába, pedig annyira rossz az út, hogy a mentőszolgálat például a legrosszabb állapotú autóját küldi, ha hívása van a faluból. Most már ott tartunk, hogy az önkormányzati kezelésű útjaink jobbak, mint a Fő utca. Ezen persze nem is kell csodálkozni, mert a rendszerváltozás óta ezen a burkolaton még nem végezték el a teljes felújítást. Ezt felháborítónak tartom, mivel a markotabödögeiek is megérdemlik, hogy járható és ne balesetveszélyes utakon közlekedjenek.

A markotabödögei polgármesternek a megyei közútkezelőtől azt válaszolták, hogy idén márciusban hideg aszfaltkeverékkel elvégezték a forgalom biztonságát veszélyeztető kátyúk megszüntetését. „A technológia csak a közvetlen balesetveszély elhárítására szolgált. Azóta további kátyúk keletkeztek és az útszakasz tényleg rossz állapotba került" – írták a „közutasok".

Feladattervben nem szerepel

– Az út kezelője tehát elismerte, hogy baj van, de ígéretük szerint csak újabb kátyúzásra számíthatunk valamikor a nyáron. A cég idei feladattervei között ugyanis nem szerepel a burkolat teljes felújítása – jegyezte meg Szabóné Szűcs Ildikó.

A markotabödögeiek panaszát Szőnyi Zsoltnak, az Állami Közút Kht. szóvivőjének továbbítottuk, aki elmondta: a kht. feladata a kezelésében lévő 30 ezer kilométernyi állami út üzemeltetése. A felújítások tervezése, az ezekhez szükséges pénzügyi források biztosítása, az előkészületi eljárások végrehajtása az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság feladata.

Az igazgatóság dönt

– Az üzemeltetéshez tartozik például a burkolatjelek felfestése, az úttisztítás, a növényzet gondozása, a KRESZ-táblák kihelyezése, útvonalengedélyek kiadása, azaz a napi fenntartási munkák – tájékoztatott Szőnyi Zsolt. – Minden egyéb fejlesztésről, felújításról az útgazdálkodási igazgatóság dönt. A markotabödögei önkormányzatnak is tehát ehhez a szervezethez kell fordulnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áfaemeléstől tartanak a termelők

Az érdekvédők nehezményezik, hogy a kedvezményes áfakulcs növeléséről nem készült ágazati hatástanulmány. Úgy vélik, hogy a magyar tejtermelők a tervezett emelés hatásaként várható további ár- és termeléscsökkenést már nem tudják elviselni. Az áfa növelése esetén az ágazatban felgyorsulna a leépülési folyamat, további teret engedve a külföldi termékeknek. Tovább olvasom