Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Biztonság az idős embereknek

A Rábaközben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszer- ből ezer készüléket telepítettek ki.
Purgai Zoltán
Idén májusban kezdték telepíteni Csornán a karórára emlékeztető, ütés- és vízálló, kétoldalú kommunikációra alkalmas, telefonvonalra csatlakoztatható jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készüléket. A csuklóra csatolható kis szerkezet biztonságot jelent az idős, egyedül élő emberek számára, hisz bármilyen gond – rosszullét, betörés – esetén egy gomb megnyomásával azonnal segítséget tudnak kérni. A készülék rendkívül népszerű a Rábaközben, amit az is jelez, hogy „kinőtte" a várost és ma már a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás keretében látják el a feladatot.

Kovácsné Varga Ildikó, a Szociális Szolgáltató Központ vezetője elmondta, mostanra huszonegy településen ezer készüléket telepítettek. Sőt, egy gépkocsit kapott a szolgálat, és riasztás esetén egy gépkocsivezető és egy gondozó érkezik a segítséget kérő emberhez. Az ügyelet folyamatos, két sofőr és hat gondozó végzi a munkát. Az autóban készenléti táska is rendelkezésre áll. Az elmúlt két hónap alatt tíz riasztás érkezett a szolgálathoz, három esetben kórházba kellett szállítani az idős embert.

– A tapasztalatok kedvezőek, hisz igen nagy biztonságot jelent nemcsak az idős ember, hanem a nem vele együtt élő hozzátartozók számára is – fűzte hozzá Kovácsné Varga Ildikó. – Jövőre minden igénylő készülékhez juthat. Ehhez azonban az kell, hogy a település, ahol az idős ember él, tagja legyen a többcélú kistérségi társulásnak, hisz a normatívát a társulás hívja le és azután kerül a jelzőrendszert működtető céghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák erőmű szennyezi a Rábát

Az ausztriai bőrgyárak szennyezése után most a fürstenfeldi geotermikus erőmű is káros anyagokat juttat a Rába folyóba. Kalcium-, nátrium-, káliumsókat, szulfátokat, kloridokat és kőolajat tartalmazó termálvíz kerül a Rábába egy ausztriai erőműből a Lapincs folyón keresztül. A szakemberek szerint a szennyeződés halelvándorláshoz vezethet. Tovább olvasom