Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Bizottsági pénzkeresők

Nagy Artúr hozzátette: nem tudják elnézni a falu hanyatlását, hisz a szemük előtt mennek tönkre a közintézmények, eladósodik az önkormányzat, miközben néhány szomszédos község látványosan fejlődik.
Vizsgálódás
Az elnök szerint termelőszövetkezet is Bágyogszováton ment tönkre először, sajnos úgy tűnik, hogy az önkormányzat is az elsők között jut hasonló sorsra. A pénzügyi bizottság januárban tájékoztatta a helyieket a kialakult helyzetről. Az elnök kijelentette, hogy nem akarják elvenni a polgármester kenyerét és remélik, hogy a választási ígéretéhez híven ő is tájékoztatni fogja a választópolgárokat. De amíg ez nem történik meg, a pénzügyi bizottság törvényes kereteken belül vállalja ezt a feladatot.

Csődbe viszik a falut

Nagy Artúr elmondta: a pénzügyi tisztánlátás érdekében a testület független könyvvizsgálóhoz fordult. A vizsgálat során a sejtéseik igazolódtak.
– Bizottságunk sérelmezi, hogy a sok-sok feltárt hiányosság megszüntetésére érdemi intézkedés nem történt – fűzte hozzá az elnök. – De ez nem veszi el a kedvünket a további munkától, inkább erőt ad hozzá, mert mi betartjuk az ígéretünket. A mondás szerint gyenge ember, aki ígérni sem tud. Mi meg azt tartjuk, hogy az a gyenge ember, aki csak ígérni tud. Meggyőződésünk, hogy a korrekt tájékoztatás lehet az önkormányzati munka egyik alapja. Eddig Bágyogszováton nem ez történt, sőt most már úgy tűnik, hogy a falu van az önkormányza-

tért, nem pedig fordítva. Vajon meddig kell ezt tétlenül nézniük az embereknek? Talán meg kell várni, amíg bizonyos személyek csődbe viszik a falut?
Weller Márton konkrét esetekről és pénzösszegekről beszélt:
– A faluban mindenkit érdekel a kultúrház felújítása. Mi utánanéztünk ennek, miután a jegyző – ha nehezen is – két papírt átadott. Az egyik a vállalkozási szerződés, a másik a mellékletét képező árajánlat, azonban mindkettő a vállalkozó által küldött fénymásolat. Érdekes, hogy eredeti példánya nincs is az önkormányzatnak. A kérdésre, hogy miért nincs, a jegyzőnő azt válaszolta, hogy van egy feljegyzés, amiben az olvasható, hogy az előző polgármester elvitte magával. De hogy miért vitte magával, arra nem tudott válaszolni.

A műszaki ellenőr

a polgármester volt


– A vállalkozási szerződés harmadik pontjában az olvasható, hogy első osztályú kivitelben készül el a munka. Fontos az öt év garancia kikötése, a harmadik érdekesség pedig a hetes pont, mely szerint a beruházás műszaki ellenőre Tóth Zoltán, a volt polgármester. Ha létezett ember ebben a faluban, aki ezt feladatot nem láthatta volna el, akkor sem, ha ilyen irányú végzettséggel rendelkezik, az egyedül a polgármester, mivel súlyos összeférhetetlenség áll fenn. Hiszen az ő aláírásával igazolták az elvégzett munkát, majd átült az asztal másik oldalára és a saját aláírására kifizette az összeget. A pénzügyi bizottság a helyszínen, a kultúrháznál nézte meg, hogy mit végeztek a felújítás során. A parkettával nem történt semmi, a kifizetett összegből ítélve viszont felújították 265 ezer forintért. Ma már söpörni lehet a parkettát, lassan nem tartható meg ott az iskolai tornaóra maradandó egészségkárosodás veszélye nélkül. Ehhe z még egy adalék: a mostani polgármesternek eszébe sem jutott, hogy az öt év garanciát érvényesítse.

Tető és térbeton

– A tetővel kapcsolatban papíron 4,2 köbméter új faanyag van feltüntetve, ám mi egyetlen szálat sem találtunk. Ehhez képest 203 ezer 700 forintot és 135 ezer forintot fizettek ki. Az egyik az anyag-, a másik a munkaköltség. Járda nem készült, ellenben készült egy térbeton a bejárathoz. Az első osztályú munkáról annyit, hogy a kaput azért nem lehet visszatenni a helyére, mert az alsó sarokvasat bebetonozták. Tóth Zoltán műszaki ellenőr ezt rendben lévőnek találta.
Weller Márton szerint az öregek napközi otthona felújításáról szóló szerződésben is Tóth Zoltán szerepel műszaki ellenőrként.
– Ez a beruházás – melynek keretében egy szobával és mellékhelyiséggel kívánták bővíteni az otthont – érvényes építési engedély nélkül kezdődött, gondolván, hogy csak nem lesznek olyan szőrösszívűek az ÁNTSZ-nél, hogy utólag nem adják meg az engedélyt – folytatta a bizottság tagja.

– Azonban az ÁNTSZ leállította az építkezést. Megítélésünk alapján annak a munkának az értéke, amit az építkezés leállításáig elvégeztek, nem lehet több egymillió forintnál. A teljes beruházás költsége ötmillió-egyszázezer forint. Ehhez képest az áfával együtt egymillió forintos munkára a volt polgármester kifizetett 2,5 millió forintot a vállalkozónak.

Az összeg eltűnt

A pénzügyi bizottság azt is kiderítette, hogy az önkormányzat 4,5 millió forint áramdíjat nem fizetett ki az ÉDÁSZ Rt.-nek a közvilágításért, ám szerintük a betervezett összeg minden évben nyom nélkül eltűnt. Ugyanakkor Weller Márton úgy tudja, hogy körülbelül három éve a polgármester asztalára került egy megkeresés a szolgáltató cégtől, jelezvén, hogy igen kedvező feltételekkel korszerűsítenék, energiatakarékossá tennék a közvilágítást. Attól kezdve fele összeget kellett volna fizetni a felhasznált áramért, s ez a bizottság számítása alapján három év alatt csak 1,2 millió forint lett volna.
– Az önkormányzatnak nincs érvényes pénzügyi szabályzata, ami egy gazdálkodó szervezetnek a bibliája. S úgy látszik, régóta nincs is ilyen – dohogott Weller Márton. – Érdekes, hogy egy éve egy könyvvizsgáló egyszerűsített vizsgálatot folytatott és mindent rendben talált. Pedig akkor sem volt szabályzat.
– Totális káosz van a polgármesteri hivatalban, amit az is jelez, hogy találtunk egy belső utalványt, amelyen hat aláírási hely van. Aláírás viszont csak egy látható rajta, és ha jók az értesüléseink, akkor annak az embernek az aláírása, aki éppen nem írhatta volna alá. Ez az utalvány 250 ezer forint kifizetését igyekszik igazolni. Hab a tortán, hogy a számla csak a könyvvizsgálat eredményeképpen, több hónappal a pénz kifizetése után került a könyvelésbe. Miféle rendszer az, amelybe csak úgy bele lehet piszkálni utólag? Sajnos a jelenlegi polgármester nem tud és nem is akar tenni azért, hogy az igazság kiderüljön. Mi nem boszorkányüldözést akarunk, csupán ezeket az ügyeket szeretnénk tisztázni. S hogy ez így legyen, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk az ügyészségen.

„ Nem lopták el,

csak másra költötték"


Takács Csabának, Bágyogszovát polgármesterének nincs ellenére az önkormányzat pénzügyi bizottságának vizsgálódása, azonban a módszerrel nem ért egyet.
– Mindenkinek az az érdeke, hogy tisztán lássuk az elmúlt évek történéseit. Ám, ha valakit képviselőnek választanak, annak az egész településért kell dolgoznia, nem csak a lakosság egy részének az érdekeit kell képviselni – vélekedett Takács Csaba. – Természetesen a tényekkel nem lehet vitatkozni és az tény, hogy az önkormányzat nem fizetett áramdíjat három és fél évig. Nem korszerűsítették a közvilágítást sem, de ha az megtörtént volna, nyomban kiderül, hogy a bágyogszovátiak nem fizetnek. Úgy látszik, könnyebbséget jelentett, hogy évente megmaradt egymillió forint, amit más célra tudtak felhasználni, hiszen köztudott, hogy bevételek nem fedezték a kiadásokat. Meggyőződésem, hogy nem lopták el ezt a pénzt, egyszerűen másra költötték.

A cél közös

Persze, azzal a falu mostani vezetője is tisztában van, hogy amit korábban elmulasztottak, azt pótolni kell, mivel a szolgáltató nem mond le járandóságáról, s a pénzt kiadni manapság sem könnyebb, mint pár évvel ezelőtt.
– A pénzügyi bizottság az önkormányzatnak egy szerve, ezért a képviselő-testületnek kellene beszámolnia az ellenőrzések tapasztalatairól – folytatta a falu vezetője. – Így tudnánk megbeszélni, hogy milyen intézkedéseket hozzunk. Pk azonban függetlenítették magukat. Ez a legnagyobb szívfájdalmam. A vizsgálódásukról csak utólag értesültünk. Az ominózus januári nagygyűlés összehívásáról sem tudott a bizottság mindegyik tagja. Ketten is tőlem érdeklődtek, hogy milyen gyűlés ez. Lehet, hogy a célunk közös, és ugyanazt akarja mindenki, csak a módszerek különböznek.
Takács Csabának arról nincs tudomása, hogy a kultúrház tetőzetének felújításához mennyi faanyagot használtak, azt viszont elismeri, hogy a parketta állapota jócskán hagy kívánnivalót maga után, hisz a terem közepén egy-két centis hézagok vannak, ki lehet emelni a darabokat.

Megszállt az épület

– Pontosan a minap tekintettük meg a fővállalkozóval és egy műszaki ellenőrrel a parkettát. A fővállalkozó arra hivatkozik, hogy a birtokában lévő statikai szakvélemény alapján az épület megszállt és azért ment tönkre a parketta – fűzte hozzá a polgármester, aki szerint a pénzügyi bizottságnak az a megállapítása is helytálló, hogy engedély nélkül kezdődött az építkezés az öregek napközi otthonában és valóban nincs pénzügyi szabályzata az önkormányzatnak.
– Sok szabálytalanságra derült fény a könyvvizsgálói ellenőrzés során, s ezeket meg kell szüntetni – szögezte le Takács Csaba. – Sajnos ez az ügy megosztja a faluban az embereket, a januári gyűlés is a hangulatkeltést szolgálta. Úgy tűnik, a többségnek nem tetszik ez az eljárás, mások meg örülnek, hogy ilyen is van.
Perlaki Gyuláné körjegyző nem kívánta kifejteni véleményét. Tóth Zoltán, a korábbi polgármester megkeresésünkre pedig csupán annyit mondott, hogy tavaly október 24-én átadta az önkormányzati munkát a dokumentumokkal együtt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van lehetőség a turizmusban

A Gartai Népfőiskola európai uniós felkészítő előadás-sorozatot szervez. A költségeket pályázati… Tovább olvasom