Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Bizonytalan vezetők, alakuló szomszédság

A közigazgatási rendszer januári változása miatt számos körjegyzőség határa megváltozhat a Kapuvár–beledi kistérségben. Törvényi és települési okok váltakozhatnak az új partnerségi viszonyokban.
– Az elmúlt húsz év közigazgatási időzített bombái kezdenek élesedni ebben az évben és nem vagyok benne biztos, hogy a járások kialakulásával ezek hatástalanítva is lesznek – fogalmazott a Rábaköz egyik polgármestere annak kapcsán, hogy lapunk a körjegyzőségi határok változásáról, kialakulásáról kérdezte a települések vezetőit.

Ahogy egyik kollégája kijelentette, úgy tűnik, itt senki nem szeret senkit. Mindenesetre egy tény: január elejével megalakulnak a járások, ennek nyomán például a körjegyzőségek határai nem nyúlhatnak át a járáshatárokon. Ez számos változást generál a Kapuvár–beledi kistérségben is, s ez aztán maga után von további kiigazításokat.

A jövendő járásközpontot Kapuvárra osztotta ki a szakminisztérium. Hámori György polgármester elmondta, ha a települések nem tudnak a körjegyzőségek kialakításában megegyezni, Kapuvár átveszi ezt a szerepet a nem társult települések esetén. – Egyelőre a községek egymással tárgyalnak. Úgy gondolom, ez év végére alakulhatnak ki a körjegyzőségek végleges körvonalai, bár Kapuvárhoz még nem jelentkezett be senki – mondta a polgármester.

A jelenleg önálló jegyzővel dolgozó Veszkény vezetője a témával kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy csak ezután kezdik a megbeszéléseket. A jövendő járás másik városa, Beled napjainkban Vásárosfalu, Edve, Dénesfa és Rábakecöl jegyzői feladatait is biztosítja. Tompáné Balogh Mária polgármester szerint ez a felállás egy településsel, Répceszemerével bővülhet, akikkel hónapok óta tárgyalnak a kérdésről.

Biztosan változás lesz a mihályi körjegyzőségben is. Magyarkeresztúr Csornához csatlakozván elhagyja a mihályi jegyzőséget. Várhatóan Kisfalud és Vadosfa marad, ehhez várnának még csatlakozó partnereket.
Tóth Sándor ciráki polgármester tájékoztatása szerint napjainkban is jól működik a Hövejjel, Himoddal és Gyóróval alakított körjegyzőség, ami jó alapot teremthet a januári változásokhoz.

– A 2010-es lakosságszámot alapul véve két lakos hiányzik a szükséges 2000-hez, így mindenképpen csatlakozót várunk az új körjegyzőségbe – mondta a ciráki vezető. Hangsúlyozta, jelenleg Cirák a vezető település, ám ez a későbbiekben nem feltétlenül az első számú kérdés. Tóth Sándor hozzátette, Cirák nem ragaszkodik a gesztori szerephez, elsősorban a lakosok érdekeit veszik figyelembe.

A körjegyzőségek alakulásával kapcsolatban Némethné István Erzsébet höveji polgármester elmondta, januártól Kapuvár és Beled között egy új körjegyzőség körvonalazódhat, melyhez minden szakember adott. – Utóbbiak megőrzése a lényeg, hiszen rájuk nagy szükség van az új közigazgatási rendszerben – fogalmazott a höveji vezető. Egyelőre azonban a jogszabályi környezet is kialakulatlan, biztosat még Hövejen sem tudnak. Himodi kollégája, Módos Ferenc lapunknak elmondta, nemrég csatlakoztak a Hövej–Cirák „tengelyhez", melynek további működésében a ciráki polgármester által említett két hiányzó lakos a sarkalatos pont. – Kértünk méltányosságot, ennek eredménye alakítja majd a körjegyzőséget – mondta a himodi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik Tavaszi Fesztivál nyugdíjas-olimpiával

A Beled Jövőjéért Egyesület április 14-én, szombaton rendezi harmadik Tavaszi Fesztiválját a… Tovább olvasom