Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Bizonytalan feltétel

Sikeres évet zárt a Hanság–Fertőmenti termelői értékesítő szövetkezet. Amellett, hogy az agrártárca elismerő címet adott a szervezetnek, hetvenmillió forintos árbevételt is elértek a termelők.
Hetvenmilliós árbevételt ért el idén a Hanság–Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ). Ráadásul a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előzetesen elismert „TÉSZ" címet adományozta a szervezetnek. Ezzel különböző támogatások és pályázatok lehetősége nyílt meg a termelők előtt. A TÉSZ jelenéről és terveiről Családi János elnök számolt be a Kisalföldnek.

Öt év tervei pályázatban

– Az agrártárcához írt pályázatunkban a következő öt évre szóló elképzeléseinket fogalmaztuk meg. Ezeket a fejlesztéseket támogatja a minisztérium, miután megkaptuk az előzetesen elismert címet. A közeljövőben a zöldségfélék előfeldolgozásához, a tisztításhoz, mosáshoz, szeleteléshez szeretnénk eszközöket beszerezni, ezzel ugyanis az értékesítés válna könnyebbé. A gyümölcstermelőknek pedig a betakarítást szeretnénk segíteni ribizlikombájn vásárlásával. Később aztán a tároló-, hűtőkapacitásunkat bővítjük, ahol tagjaink termékeiket elhelyezhetik, kivárva a legjobb piaci ajánlatot. Persze, ez csak az ötéves ciklus végére várható.

Húsz százalék állami támogatás

Családi János beszélt arról is, hogy egyelőre nem tudják, jövőre még a magyar, vagy már az uniós szabályozás vonatkozik-e szövetkezetükre. Így arról sincs információjuk, hogy milyen támogatási rendszer vonatkozik majd a TÉSZ-ekre. Most árbevételük húsz százalékát kapják meg támogatásként.
– Az biztos, hogy a versenyt fel kell vennünk uniós vetélytársainkkal.

Hetvenmilliós idei árbevétel

– Olyan zöldséget, gyümölcsöt kell termelnünk, ami eladható és a mennyiség mellett nagy hangsúlyt kell fektetnünk a minőségre is.
– Idén 70 millió forintos árbevételt értünk el, igaz, a hagyma és a káposzta egy része még hátravan. A zöldség hetven százalékát friss fogyasztásra tudtuk értékesíteni, a maradékot a feldolgozók vásárolták meg.
Családi János a célok között fogalmazta meg termőterületük bővítését, új partnerek felkutatását és piaci pozícióik erősítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradtak a Ringa-húsboltok

A Ringa jobb napokat is látott mintaboltjaiban a válságos napokban akadozott a húsellátás. A húsgyár… Tovább olvasom