Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Bizonytalan az iskolaépületek sorsa

Elképzelések vannak, döntés viszont nem született az esetek nagy részében a már bezárt vagy bezárásra ítélt rábaközi iskolaépületek sorsáról.

Fájdalmas döntésekre kényszerülnek manapság a rábaközi kistelepülések elöljárói. Mint ismert, a gyereklétszám drasztikus csökkenése és az anyagiak hiánya miatt több helységben képtelenek fenntartani az iskolát. Az intézmény megszüntetése után arról is dönteniük kell a helyi vezetőknek, hogy mi legyen az évtizedeken át tanodaként szolgáló épületek sorsa.

Hátha még kell majd


– Korai még erről beszélni – kezdte válaszát Sebestyén Katalin, Bogyoszló polgármestere. – A községi könyvtár már évek óta az iskola épületében működik, most talán nagyobb termet kaphat és a nyilvános internetszolgáltatás is bővülhet. Tornatermünk több éve közcélokat is szolgál, ez továbbra is így lesz.

A rábaszentmihályi iskolaépület – miként azt Horváth Gábor polgármestertől megtudtuk – a téti kistérség pedagógiai szakszolgálatának ad otthont. Magyarkeresztúr egykori iskolája már átalakítva a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában idősek átmeneti otthonaként működik.

A kultúrát szolgálja


Jobaházán tavaly júniusban került lakat az iskolára. Az önkormányzatnál azt tervezik, hogy közösségi célra hasznosítják az ingatlant, ám konkrét elképzelésük egyelőre nincs.

Szilsárkányban is a végét járja az általános iskola, az épület sorsa azonban egyelőre bizonytalan. Mint Zöld Péter polgármester fogalmazott, döntés még nincs, elképzelések viszont vannak a jövőt illetően.

– Ha az oktatást nem szolgálhatja, megpróbáljuk kulturális célokra hasznosítani – mondta a polgármester, hozzátéve, lehet benne idősek klubja, kialakíthatnak szociális bérlakásokat. Az viszont biztos, hogy eladni nem fogják az ingatlant.

Falusi vendéglátás


Dénesfán közös épületben van az iskola, az óvoda és a kultúrház. A házban már alakítottak ki szálláshelyeket is. Ám Takács Lajos polgármester úgy vélte, az iskola helyén a falusi vendéglátás körülményeinek megteremtését lenne célszerű szorgalmazni. Azonkívül – mivel nagyobb sportpálya építését tervezik az udvaron – edzőtáborként is használhatnák az ingatlant.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cékla váltja ki a ribizlit

Az uborkások idén is kitartanak a Rábaközben. A paprikapiac „bebukott”, helyette a céklával próbálkoznak a termelők. A Rábaközi TÉSZ 200 milliós beruházáson van túl. A Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezetnek (TÉSZ) közel 3500 tagja van. Legfőbb növényük az uborka, de mindig próbálkoznak új kultúrákkal is. Tovább olvasom