Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Bizonytalan a rendezvénysorozat

Most még a régi módi szerint szervezik a Nemzetközi Rába Fesztivált, jövőre viszont jelentős változásokat terveznek az illetékesek.
A rábaközi településeken – mint 1996 óta minden esztendőben – idén ismét megrendezik a Nemzetközi Rába Fesztivált. Az első koncert vasárnap este hét órakor a szanyi kultúrházban lesz.
Töreki Imre főszervező mindenekelőtt az anyagi nehézségekről beszélt. Elmondta, hogy a Gazdasági Minisztérium pályázatán eredményesen, a Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatain sikertelenül vettek részt. Tavaly Áder János országgyűlési képviselő révén 600 ezer forintot kaptak ez utóbbi tárca keretéből.
Ihászné Sebján Mária, a Rába Fesztivál Egyesület elnöke kijelentette: át kell gondolni, mi legyen a fesztivál sorsa.
Szerinte a legfőbb nehézséget az okozza, hogy nincs, aki előre fedezné a költségeket, hiszen pályázati pénzhez – ha van ilyen egyáltalán – csak utólag lehet hozzájutni. Mint kifejtette, a pályázatok esetében az is gond, hogy későn születnek meg a döntések. Például, ha júniusi fesztiválra adnak be pályázatot, legkésőbb márciusban tudniuk kellene, hogy nyertek-e, mert csak az összeg függvényében tudnak határozni a művészek meghívásáról s a mesterkurzusokról. Ezért Ihászné úgy vélte, hogy az egyesületet meg kell szüntetni. Amennyiben a rábaközi településeknek kell a Rába-fesztivál és ahhoz a megfelelő támogatást, valamint intézményi hátteret is biztosítják, akkor továbbra is megszervezik a rendezvénysorozatot. Az idei koncerteket még az eddigi gyakorlatnak megfelelően tartják meg, de azt követően
változtatni kell.
Töreki Imre – egyetértve az elnök asszonnyal – hozzáfűzte, hogy egyesületi formában tényleg nem lehet fesztivált szervezni, de feladni sem szabad azt. Ezért az egyesület hivatalos megszűnése után, az ősszel kérdést kell intézni a települési vezetőkhöz, akarják-e a fesztivált és mennyi pénzt tudnak rá fordítani. A kurzusok anyagi terheit pedig a résztvevőknek kell viselni.
Megyeri Tünde művészeti vezető bejelentette, hogy idén a Kárpátaljáról is jönnek művészek a fesztiválra és reményeik szerint gyerekek is a mesterkurzusra.
A Nemzetközi Rába Fesztivál ez évi programja vasárnap este hét órakor
kezdődik Szanyban a művelődési házban egy bécsi fúvóskvintett koncertjével. A jövő szombaton Rábaszentandráson, június 9-én Vágon – mindkét helyen este hét órakor a kultúrházban – egy kárpátaljai harmonikaduó koncertjét élvezhetik a zenekedvelők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz-e pénz a Rábaköz szépére ?

A Rábaközi Napok keretében idén negyedszer is megrendezik a „ Rábaköz szépe ”… Tovább olvasom