Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Bizonytalan a csornai termál sorsa

Csorna - Idén szeptemberre kellett volna a csornai strandon a medencék téliesítését elvégezni. A Kerti Park Kft. nem tett eleget kötelességének és most határidő-módosítást kért az önkormányzattól. Egyelőre nem kapott.
A strand további sorsa, fejlesztése volt az egyik témája a csornai képviselő-testület hétfői ülésének. A fürdőt működtető Kerti Park Kft. az ígért beruházások határidejének újabb csúsztatását kérte. Amint a cég képviselője az ülésen fogalmazott: egy bank finanszírozná a fejlesztéseket, de csak akkor, ha az önkormányzat hozzájárul a határidő módosításához.

Turi György polgármester elöljáróban elmondta: a termál fejlesztéséről többször tárgyaltak a Kerti Park Kft. vezetőivel. Legutóbb tavaly módosították a velük kötött szerződést. Ennek értelmében a beígért beruházásoknak idén szeptember végére kellett volna elkészülniük. „Komoly problémát jelent az önkormányzatnak a fürdő sorsának megoldása, ami évek óta tolódik" – jegyezte meg a polgármester.

A sokadik látványterv készült el, mely a fürdő fejlesztését mutatja be.
A sokadik látványterv készült el, mely a fürdő fejlesztését mutatja be.

Andreas Spindler a kft. képviseletében arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy december 31-ig végeznék el a téliesítést. A versenymedencét például alumíniumszerkezetes csarnokkal fednék le, ami nyáron elbontható. A szociális helyiségeket fűthető folyosóval kötnék össze mind a verseny-, mind a meleg vizes medencével. „Ha a képviselő-testület beleegyezik a szerződésmódosításba, egy bank finanszírozná a munkálatokat – mondta Andreas Spindler. – Eddig anyagi gondok miatt nem tudtuk a fejlesztéseket elvégezni."

A képviselők a tájékoztató után garanciákat kértek az újabb ígéretek beváltásra. Andreas Spindler ilyeneket nem tudott adni, de ismét megígérte a beruházásokat. Éppen ezért a testület úgy határozott, hogy október 20-ig ad haladékot a Kerti Park Kft.-nek. Akkor lesz ugyanis testületi ülés, amire a cégnek részletesen, garanciákkal kell beszámolnia a termállal kapcsolatos terveiről.

A csornai strand téliesítése egyelőre várat magára. A tervezett építkezésekre például még építési engedélye sincs a kft.-nek.
A csornai strand téliesítése egyelőre várat magára. A tervezett építkezésekre például még építési engedélye sincs a kft.-nek.

– Bizonytalan alapokra nem lehet felelősségteljes döntést hozni – kommentálta a határozatot Turi György polgármester. – A tervezett építkezésekre például még építési engedélye sincs a kft.-nek. Arra, hogy a termálvíz gyógyvizes minősítése meddig érvényes, szintén nem tudtak mit mondani. Túl sok volt már az ígéret, a képviselő-testület mindig segítette a céget. Most viszont nem szabad hozzájárulni a szerződésmódosításhoz.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat gesztust gyakorol akkor is, amikor eltekint a Kerti Park kötbérezésétől. A „késedelmi büntetés" ugyanis szeptember végétől járna a városnak.

– A képviselő-testület egy háromtagú bizottságot is létrehozott, melynek feladata, hogy tájékozódjon strandügyben, illetve segítse a Kerti Parkot – fogalmazott Turi György.

Olvasóink írták

 • 11. hajas69 2008. október 12. 10:41
  „Kerti park kft. Ez is egy vicc nem gondoljátok kedves csornaiak.Csak megint a mi bőrünkre megy a városvezetés nemtörődömsége és hozzá nem értése (mint már olyan sokszor).
  Javítsatok ki ha tévedek,de augusztus végén még azt ígérték,hogy októberre fedett medencét kapunk.Helyette itt vannak az új látványtervek (már ki tudja hányadik).
  A "kedves" polgármester úr meg csak futja a tőle jól ismert potya köröket.Csak azt nem értem eddig miért támogatta a város ezt a KFT-t?Netán csúsztattak valamit a dolgozók után be nem fizetett járulékokból,vagy a képviselők ingyen bérletet kaptak(ha így van nem mondom marha jól jártak ilyen "színvonalas" fürdőt keresve sem találni).
  Továbbá az is biztos érdekli városunk lakóit, kik tartoznak a háromfős bizottságba.Ismerve vezetőinket kétlem,hogy a témában otthonosan mozgó szakemberekről lenne szó.
  Papp úr után lassan Turi úr is megérdemli a "TERMÁLOS" előnevet.”
 • 10. hübi 2008. október 06. 20:59
  „csatlakozom az elöttem iróhoz.
  az önkormányzat már tizszer kifizette az áráta dolgozói között ,
  mint prémium !
  Köszönhető papp joskának és atöbbi semmitevőnek.
  csak saját zsebüket tömik,hiszen van kitöl tanulniuk.(a kormánytol)”
 • 9. George 2008. október 04. 18:55
  „Nem mese: ha elveszik a fürdő üzemeltetését a kertparktól és velem kötnek szerződést, világhírű fürdővárost csinálok belőle.
  EZ NEM KACSA.
  Hogy-hogyan az rám tartozó kérdés nem publikus.
  A lényeg azon múlik, hogy megkapom-e teljes egészében a vízkitermelést és hasznosítást.
  Régi vágyam teljesülne be ezzel, mert a várost szeretném úgy előnybehozni ezzel, hogy a környező és sok országos welnesfürdőt lepipálnám, valmint az ezzel járó munkahelyteremtéssel.
  Mindezeken kívül természetesen ha fejlesztésről és terjeszkedésről lenne szó akkor a környező területekből a gazdákkal egy normális áron való földeladás-megvételt.

  aranyember2004@yahoo.com”
 • 8. Egy hülye 2008. október 03. 14:29
  „Én elhiszem, hogy végre fognak csinálni valamit, hisz már annyiszor megígérték.”
 • 7. Titó 2008. október 02. 09:18
  „Az osztrákok szokás szerint az Ígéret Földjén élnek, és nem foglalkoznak senkivel. Ezt már megszoktuk az évek alatt mióta ők az üzemeltetők.”
 • 6. Capr 2008. október 01. 23:51
  „Polgármester Úr!

  Vegyék már végre észre, hogy ennek a cégnek nincs tőkeereje ehhez a beruházáshoz. Hitegetéssel, tili-tolival operálnak addig, amíg lehet. A víz kell, a költség nem. Ezért kérnek mindig halasztást. Nem tartja Ön üzletileg inkorrektnek, hogy egy cég határidő hosszabbítást kér azért, mert még egy kapavágást sem végzett el az ígért fejlesztésekből, de semmilyen garanciával nem készül? Legalább egy banki szándéknyilatkozat, vagy ügyvédi letétbe helyezett forrás. De semmi, csak ígéret-tenger.
  "egy bank finanszírozná a fejlesztéseket, de csak akkor, ha az önkormányzat hozzájárul a határidő módosításához" - Javaslom, a három tagú bizottság ezt kezdje el vizsgálni első körben. Erős a gyanúm, hogy ezek megint üres szavak. Egy bank úgy finanszíroz, hogy fedezetet kér. Mit ajánl fel a cég? A termált? Az nem az övé. A kertészetet? Az tudomásom szerint néhány hónappal ezelőtt még csődbe akart menni.
  Milyen hitel-megtérülési tervet dolgoz ki a banknak? Az eddigi nyilatkozataik alapján nem tudják tartósan nyereségesen üzemeltetni a termált. Ez egy banknál alapvetően finanszírozást kizáró ok. Egy bank elsősorban nem a fedezetből akarja visszakapni a pénzét, hanem a képződő nyereségből. Jó tanács: Kérjék el a cégtől az üzleti beszámolóikat, és gazdasági szakemberekkel vizsgáltassák meg a cég anyagi helyzetét. Ennek eredményeként lehet gesztusokat gyakorolni, vagy szankciókat alkalmazni.

  Polgármester Úr! Így látatlanul is azt hiszem, kezdjenek el barátkozni a gondolattal, hogy szerződést kell bontaniuk a céggel.

  Capr”
 • 5. nyekkmacsek 2008. október 01. 22:35
  „..ez a "fürdő" sose volt normális ! már az építésekor is egy tré volt !! ledózerolni, beruházót keresni, újat építeni !!!
  ..na, de ahhoz nem csak szájtépés, meg jópofi kell !!!!!!!”
 • 4. cicifox 2008. október 01. 17:13
  „Ne szidjátok a kerti parkot,jó kis cég az,egy csomó nőt foglalkoztat,persze feketén,ahogy kell!”
 • 3. fortuna54 2008. október 01. 17:02
  „Nagyon sajnalom,hogy ilyen nagy problemaval jar a furdo uzemelte-
  tese.Nyaranta tobben jartunk haza hollandiabol,es ott szoktunk
  talalkozni,nosztalgiazni.Remelem azert sikerulni fod.
  A polgarmester urnak teljes mertekben igaza van.”
 • 2. titipeck 2008. október 01. 16:07
  „Kegyetlen ez a cég.

  2007-ben rendbe tette a strandot működtek a medencék, nyirva volt a terület, készített homokos focipályát, röpi pályát, rendesen működött a büfé.

  2008-ban két medence nem működött, ebből az egyik a pancsoló, amiért sok család kisgyermekkel kijárt. Idén ez nem sikerült.
  A pályákat felverte a gaz és nagyon ritkánt történt meg a terület rendbetétele.
  A sportmedence - azt hiszem TEHO-ból is épült - belseje és környéke is kezd tönkremenni.

  Magyarul ez a cég semmit nem csinált, visszafejlődött az termál. Nekik a termál csak a víz miatt kellett. Kérem gondolja végig minden csornai döntéshozásban részt vevő, hogy hogyan lehet megmenteni és rendbetenni.

  Üdv: KoZso”
 • 1. George 2008. október 01. 08:38
  „Megmondtam, hogy szélhámosok a kerti parkosok, mert semmit sem fognak csinálni csak időt húzni, hogy ne kelljen nekik a használt vizet visszaszivattyúzni a földbe.
  Nem segíteni kell őket hanem leállítani. A szállítóit sem birja kifizetni, megy a pereskedés, akkor meg mit vár a képviselőtestület tőlük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencmillióval csökkent a hiány

Kapuvár - Kilencmillióval, hatvankilencmillióra csökkent a kapuvári költségvetés működési hiánya. A… Tovább olvasom