Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Bízik a közösség erejében

Az új szilsárkányi polgármester arra törekszik, hogy a közösséget erősítse. Szalai Miklós úgy látja, a helyiek nyitottak, fogadókészek az új ötletekre és segítenek is.
Szilsárkányban decemberben tartottak időközi választást a korábbi községvezető lemondása miatt. Szalai Miklósnak vidékiként szavaztak bizalmat. Ő ugyanis Csornán él. Igaz, vállalkozása kilenc éve a településen működik.

Szalai Miklós: „Bízom a helyiek összefogásában.
Szalai Miklós: „Bízom a helyiek összefogásában."


– Mindig is igyekeztünk bekapcsolódni Szilsárkány életébe, támogattuk a rendezvényeket, a jó kezdeményezéseket – mutatta be magát a 37 éves polgármester. – Megismertem a falut, jó kapcsolatokat sikerült kialakítanom a helybeliekkel. Amikor Zöld Péter polgármester úr lemondott, többen is megkerestek, hogy vegyem át a helyét. Mérlegeltem és úgy gondoltam, talán hasznára lehetek a közösségnek. Azt hiszem, vannak itt olyan lehetőségek, melyeket az itt élők talán nem is vesznek észre. Azoknak tűnnek fel igazán az értékek, akik kívülről érkeznek a faluba, mint én is. A választási kampányban hangsúlyoztam, hogy közös célokat kell meghatározni, melyeket közösen érünk el és melyekre mindannyian büszkék lehetünk. Úgy érzem, már most sikerült megszólítanom a szilsárká-
nyiakat és sokan ajánlották fel együttműködésüket. A vállalkozásom helyben van, mindenkit szívesen látok, aki jó javaslattal, kezdeményezéssel áll elő. A közelmúltból egyébként jó példának tartom a temető régi kápolnájának felújítását.

Szalai Miklós decemberben rögtön a mély vízben találta magát. Az önkormányzat ugyanis javában a kereste helyét az új közigazgatási rendszerben. Azóta megállapodás is született, hogy szilsárkányi központtal, Dörrel, Bogyoszlóval és Potyonddal hoznak létre közös önkormányzati hivatalt. Az elmúlt egy hónapban történt, hogy a község hatmilliós adósságát „elvitte" a kormányzati konszolidáció. Ugyanekkora összeget pedig nyertek is az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések pályázatán. A polgármester első intézkedései között lemondott tiszteletdíjáról is, de kérte, hogy az összegből egy alapot hozzanak létre. Efölött ő rendelkezik és az a célja, hogy helyi civil szervezeteket, kezdeményezéseket támogasson.
Szalai Miklós egyébként a költségcsökkentő gazdálkodást tűzte ki célul. Például az óvodában, ahol évente 800 ezer forintos gázszámlát fizetnek. Már szigetelték például a padlást, és elkészültek a tervek az egész épület szigetelésére, nyílászárócserére, egyéb energetikai fejlesztésekre. A beruházásra pályázatot nyújtanak be. Az egykori iskolából a civil szervezetek télre átköltöztek a kultúrházba, a konditermet a tornaszobában helyezték el.

– Élhető, szebb, virágos falut szeretnék látni néhány év múlva. Nem nagy dolgokra kell gondolni, filléres ügyek lesznek ezek. De nagyon sok múlik az összefogáson. Én nagyon szívesen állok a kezdeményezések élére – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna: Bútorok a tankerülethez

A kistérségi társulás tanácsa a törvényi előírások szerint döntött a munkaszervezet januártól… Tovább olvasom