Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Bizakodhatnak a rábaközi sertéstartók

A tartozások kifizetését ígérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a rábaközi sertéstartóknak. A keddi tárgyaláson részt vevő gazdák képviselője szerint vélhetően állami pénzből fizetik ki őket, mert Pápának nincs erre kerete.

A csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. élőállat-beszállítóinak képviselője és a szaktárca vezetője is a megoldás lehetőségéről beszélt kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott megbeszélésük után.

– Konstruktív légkörben zajlott a tárgyalás, úgy tűnik, lesz megoldás arra, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. beszállítói a pénzükhöz jussanak – mondta Csepregi Kálmán beszállító a találkozó után.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig azt hangoztatta, hogy a VM a sertéstartók pártján áll. A tárcavezető emlékeztetett, a nehéz helyzetben lévő gazdák segítséget kapnak. Az első lépés egy 280 millió forintos támogatás, amelynek kifizetése várhatóan október végéig megtörténik. Azoknak pedig, akiknek ezen az összegen felül van követelésük, a tárca megkeresi annak lehetőségét, miként kaphatják meg azt. Fazekas Sándor hozzátette, a minisztérium ezt az elképzelést a sertéstartókkal, -kereskedőkkel egyeztetve tárja a kormány elé.

Szeptember 2., pápai tüntetés: Akkor még Pápában bíztak a gazdák, mára csak az állami mentőövben. Sikertelen tárgyalások után a fővárosig mennének a sertéstartók.
Szeptember 2., pápai tüntetés: Akkor még Pápában bíztak a gazdák, mára csak az állami mentőövben. Sikertelen tárgyalások után a fővárosig mennének a sertéstartók.

A 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoportvezetője, Csepregi Kálmán a tárgyalás alapján úgy véli, hogy miniszteri segítséggel megtalálják a megoldást arra, hogy mindenki a pénzéhez jusson.
A pápai gyár illetékeseivel tárgyaló sertéstartók szeptember 6-án nem fogadták el a húsüzem vezetőinek ajánlatát, mely első körben a tartozások öt százalékának kifizetéséről szólt. Még a szeptember eleji tárgyalások előtt, a pápai húsgyárnál tartott demonstrációjukon a hitelezők kilátásba helyezték, hogy ha nem érik el céljaikat, traktoros demonstrációt tartanak a fővárosban és akár Brüsszelhez fordulnak segítségért.

Szűcs Kelemen, a Kisalföld Sertésértékesítő Szövetkezet vezetője a Kisalföldnek elmondta, véleménye szerint a minisztérium elkötelezett a gazdák követeléseinek teljesítésében, ám ennek formáiról még zárt ajtók mögött folynak a tárgyalások. – A pozitív hozzáállás megvan a miniszter részéről is, ám azt látni kell, a pápai gyárnak egy fillérje sincs a gazdák követeléseire, így vélhetően valamilyen állami forrásból lesznek kártalanítva a sertéstartók – fogalmazott Szűcs Kelemen. Hangsúlyozta, a miniszter ígérete mellett sem tudnak még hátradőlni, több – egyelőre nem publikus – megoldásból keresik a legjobbat. – Nem célunk a pápai húsgyár bezárása, még a tartozások ellenére sem, sőt, mindent megteszünk, hogy a jelenleg folyó csődeljárás – ha rajtunk múlik – ne forduljon felszámolásba – jelentette ki a rábaközi gazdák képviselője. A pápai tüntetésen bejelentett fővárosi demonstrációról szólva hangoztatta, nem vetették el az ötletet, ám egyelőre a szakminisztérium térfelén pattog a labda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felosztott körzetek Csornán

Az egészségügyről szóló törvény értelmében a települési önkormányzatok az egészségügyi alapellátás keretében gondoskodnak az iskola-egészségügyi ellátásról. Tovább olvasom