Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Biogázüzem épülhet Csornán

Biogázüzem létesítésére nyújtandó elvi támogatásról döntött a csornai képviselő-testület ez évi „idénynyitó” ülésén.
Csütörtökön Csorna önkormányzati képviselő-testülete januári ülésén a napirendre tűzött témák közül elsőként azt a tájékoztatót fogadta el, amit az önkormányzati biztos Perfekt Zrt. készített a Margit Kórház gazdálkodásának helyzetéről. Egyben felhatalmazta a polgármestert, hogy a tanácsadó testülettel 2005 februárjában kötött megbízási szerződést idén március 31-ig havi 500 ezer forint plusz áfa megbízási díjjal meghosszabbítsa.
Az önkormányzati biztos közreműködésére azért van továbbra is szükség, mert a Kórház tartozásállományát nem sikerült az államháztartás rendjéről szóló kormányrendeletben meghatározott maximum 100 millió forintos összeghatár alá csökkenteni. Határozott arról is, hogy a Margit Kórház részére jóváhagyott 50 millió forint támogatás 2005-ös maradványát, 11 millió 439 ezer forintot az intézmény hődíjtartozásának törlesztésére fordítja.

Hulladékdíj-emelés

Elfogadták a képviselők a Rekultív Kft. 9 százalékos díjemelési javaslatát. E szerint például egy 60 literes kuka ürítési díja a tavalyi 116,61 forinttal szemben idén február elsejétől 126,96 forint lesz. Egy 120 literes edény esetében az elmúlt évi 233,22 forint helyett ebben az esztendőben 253 forintot kell fizetni. Az 1100 literes edény ürítési díja 2137,85 forintról 2327,60 forintra emelkedik. A gyöngyösmajori úgynevezett inert – például építési és bontási hulladék, föld, beton elhelyezésére szolgáló – hulladéklerakó üzemeltetésére vonatkozó szerződést is jóváhagyták.

Villamos és hőenergiához

Elvi támogatást nyújt a képviselő-testület ahhoz, hogy a Budapest székhelyű Biogas-Energy kft. biogázüzemet létesítsen Csornán. A döntést megelőzően a cég vezetője tájékoztatta a jelenlévőket az elképzelésekről. Egyebek mellett arról, hogy az üzemben a kistérségben keletkező növényi és állati eredetű hulladékot kívánják feldolgozni, a biogázból pedig villamos és hőenergiát nyernek. A társaság az üzemet a Barbacsi út mentén építené meg és 7–10 ember számára kínálna munkát. Közvetett módon további 20–25 embert foglalkoztatnának. A témáról egy később meghatározandó időpontban lakossági fórumot tartanak.
Ezt követően elfogadta a testület az idei saját munkatervét és hozzájárult, hogy Acsalag csatlakozzon a Csornai Többcélú Kistérségi Társuláshoz, valamint ahhoz, hogy a Vilmos parki bevásárlóközpontban értékesített 6183 négyzetméteres területen a tulajdoni hányad megváltozzon vétel jogcímén.

Pályázatok, közbeszerzések

Politikai felhangoktól sem mentes vita után döntöttek a képviselők pályázatok benyújtásáról és közbeszerzési eljárások kiírásáról. Pályáznak a Széchenyi-iskola felújítására, a kis-csornai szervizút és a Páva utca, továbbá a Kmety György, a Liszt Ferenc és a Bercsényi utca útburkolatának felújítására, a Kazinczy utca vízelvezető rendszerének felújítására. Az ingatlan tulajdonosaként pályázatot nyújt be az önkormányzat a Sziget utca 4. szám alatti épület akadálymentesítésére, amely a fogyatékosok nappali intézményi ellátóhelye lesz a jövőben. Egyetértettek azzal is, hogy a fogyatékosok nappali ellátását a többcélú kistérségi társulás végezze, és igényelje meg a szükséges normatívát.
Tudomásul vették a Csornai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) megalakulásáról szóló tájékoztatót és módosították a közterületek használatának szabályozásáról, rendjéről szóló rendeletet. Végezetül a polgármester javaslatára Papp Imre alpolgármesternek tavalyi munkája elismeréséül egyhavi tiszteletdíjának megfelelő összegű, 227 ezer forint jutalmat állapított meg a képviselő-testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többletmunkával teljesítették a véradótervet

A Magyar Vöröskereszt Kapuvári Területi Szervezete az elmúlt évben is teljesítette véradótervét… Tovább olvasom