Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Biogázerőmű lenne a megoldás?

A kapuvári városháza tanulmány elkészítésével bízott meg egy befektetői társaságot a távfűtés megoldására.
A kapuvári városháza együttműködési szerződést kötött egy befektetői csoporttal a helyi távfűtés gondjainak hosszú távú megoldására. Eszerint december végéig a társaság kidolgozza a városi távfűtés biztosítását bioenergiával.

A befektető cég ügyvezetője, Szabó István elmondta: jelenleg felmérik a rendszer állapotát és a beszállítókkal tárgyalnak. Terveik szerint egy biogázerőművet létesítenének Kapuváron, melyben a környékbeli faüzemek vagy a térség állattartóinak szerves hulladékát használnák energiatermelésre. Az ügyvezető elmondta, mivel a város fűtőenergia-igénye változó – télen több, nyáron kevesebb –, a fűtés biztosítása mellett áramtermelésre is használnák az erőművet.

Ezzel a befektetés megtérülése mellett a fűtésdíjak szinten tartását, esetleges csökkentését is el tudnák érni. Szabó István hangsúlyozta, a gázzal működő rendszerek alig negyven-ötven százalékos hatásfokával szemben ők hetvenszázalékos hatásfokkal hasznosítanák az energiát. A bioenergia és a biogáz felhasználása mellett gondolkodnak a jelenleg kihasználatlan termálkút vizéből nyert metángáz felhasználásáról is.

A beruházás hosszú távon a környék mezőgazdasági termelőit is ösztönözné, hiszen a bioenergia felhasználása során a faipari és állattenyésztési vállalkozásoknak is megérné beszállítóként részt venni a projektben. Erre több nyugati országban is vannak példák.
A jelenlegi kapuvári helyzetről szólva az ügyvezető kijelentette: a rendszerről leválók csak rövid távon tudják mérsékelni fűtésdíjaikat, hiszen az egyedi fűtésüket is a – napjainkban még támogatott árú – gázra alapozzák.

Ennek ára vélhetően a következő évek alatt drasztikusan emelkedhet. A bioenergiára alapozott fűtéssel azonban az árakat függetleníthetnék a világpiaci energiahordozók árától. Azt azonban hozzátette: amennyiben a leválók száma nagymértékben emelkedik, már egyetlen befektetőnek sem éri meg a kapuvári rendszer átalakítása, hiszen ennek üzemeltetési költsége adott. Mivel a kapuvári rendszer az önkormányzat tulajdonában van, ennek esedékes felújítása mindenképpen a városi büdzsét terheli.

Úgy véli, ehhez pályázati pénzek is fellelhetők. Szabó István hozzátette: a pénzügyi befektetők készen állnak, s egyeztetnek a megvalósításról. Amennyiben a városháza rábólint a tervekre, vélhetően két év alatt elkészülne a beruházás.

Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta: a cég a képviselő-testület novemberi ülésére készíti el gazdasági terveit a beruházásról, a városháza illetékesei ennek fényében döntenek a további lépésekről.

Kapcsolódó anyagok >>

Olcsóbb lenne egy új kazánház (2005-03-22) >>
A fűtés megint drágul (2005-08-23) >>
Folytatódik a távfűtési kálvária (2004-10-14) >>
Leválnának a távfűtési rendszerről (2005-05-13) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyaloglás az adományért, az életért

Eddig öt alkalommal rendezték meg azt a programot, amelynek eredményeként évről évre átadhattak egy-egy húszmillió forint értékű emlőszűrő berendezést a rászoruló kórházaknak. 2005-ben az összegyűjtött adományokat olyan műszerújdonság megvásárlására fordítják, amely lehetővé teszi, hogy az emlőrákban szenvedő nők műtétje heg- és vérmentes legyen. Tovább olvasom