Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Biogazdálkodás: egészséges talajba egészséges növényt

Manapság számos üzlet hirdeti magát bioboltként, de olyan, amely kizárólag csak ellenőrzött, minőségi tanúsítvánnyal ellátott biotermékeket árusítana, alig van az országban. Ám konyhakertje szinte mindenkinek van.
Giczi Józsefné: A bioélelmiszerekkel védjük egészségünket.
Nagyon sok gyógynövényt magunk is megtermelhetünk, ha van időnk és türelmünk hozzá. S ha mindezt nagyanyáink módszere szerint vegyszermentesen tesszük, jó szolgálatot tehetünk egészségünknek. Így vélekedik erről Giczi Józsefné is.
P Rábakecölben már évtizedek óta kertészkedik, s az idők során szakkönyvekből, folyóiratokból megtanulta a biokertészetet, tanfolyamot is végzett a Biokultúra Egyesület szervezésében és már négy éve okleveles biogazdaként termel.
Gicziék kertjében megterem minden, ami a konyhára kell: csicseriborsó, szója, burgonya, cékla, zöldségfélék, rozs, kukorica. A felesleget Budapesten, egészségboltban értékesíti. A fővárosban több biopiac is működik, sőt, Lábatlanban még egy élelmiszergyártó cég is.

Giczi Józsefnének minden év elején be kell jelentenie a Biokontroll Hungária Kht.-nek, hogy mit és mekkora területen termel.
A talaj minőségét háromévente ellenőrzik, a vetőmagot ökológiai gazdálkodásból szerzi be, és csak engedélyezett talajjavítókat, gyógynövény alapanyagú védekező szereket használ a rovarkártevők, betegségek ellen.

Rózsi néni elárulta a siker titkát is nekünk: „Úgy kell indulni, hogy egészséges talajban egészséges növény teremjen!" Már nagyanyáink is tudták, hogy egy ágyásba nem szabad minden évben ugyanazt a növényt ültetni, mert a talaj kimerül. A vetésforgó egyike az ésszerű zöldségtermesztésnek. A növénytársításokkal pedig sok betegség kivédhető és a rovarkártevőket is távol tarthatjuk, ha például a káposzta közé egy-egy zeller, sárgarépa mellé pedig hagyma kerül.
Giczi Józsefné a már húsz éve működő Biokultúra Egyesület 1997-ben megalakult kapuvári csoportját vezeti, előadásokat, biotermék-bemutatókat szervez. Itt megkóstolható többek között a kölesfelfújt, a tormás-almás céklasaláta, a szójatej és a gabonapehely-fasírozott is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

804 milliós siker és bukás

Ma Tocsik Márta a talán leginkább elhíresült csornai származású magyar. Olyannyira, hogy 1996 óta… Tovább olvasom