Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Biogáz: az önkormányzat társulna a Vill-Korr kft.-vel

Biogázüzem tulajdonosa lehet Csorna. Az önkormányzat a győri székhelyű Vill-Korr kft.-vel társulna, az első megbeszélésen már túl vannak a felek.
A csornai képviselő-testület hattagú bizottságot alakított, amely majd képviseli a város érdekeit a biogázüzem előkészítésében. A város társa lehet a Vill-Korr kft.-nek. Turi György polgármester a Kisalföldnek elmondta: Gasztonyi László, a vállalkozás tulajdonosa pozitívan fogadta a megkeresést.

– A cég vezetője egyáltalán nem zárkózott el az elől, hogy önkormányzatunkat tulajdonostársként vonja be a leendő üzembe – tájékoztatott Turi György. – Ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy a többségi tulajdon a kft. kezében maradjon. A tárgyalásokat folytatjuk és kidolgozzuk a részleteket. Arra számítunk, hogy rövidesen a kormány energiapolitikáját is megismerhetjük. Többek között, hogy a támogatásokat miként osztják majd el az ágazatban.

A polgármester hozzátette: a társaság eltökélt a beruházás megvalósításában. Vannak azonban olyan körülmények, melyek tőlük függetlenül hátráltatják a fejlesztés elindítását. Tájékoztatásuk szerint idén nyáron ismerhető meg hazánk energiapolitikai stratégiája, mely várhatóan támogatja a biogázüzemek létesítését. A kft. kinyilvánította azt is, hogy pályázati forrás nélkül is megvalósítják a beruházást, amint tisztázódik az a kérdés, hogy a termelőt támogatja-e a közeljövőben életbe lépő energiapolitikai stratégia.

– A képviselő-testület a kötvényből kívánja finanszírozni az adódó költségeket. Ezzel olyan beruházásba fektetünk, mely megtérül és a kötvény visszafizetésének terhét csökkenti – tette hozzá Turi György. Részletekről egyelőre nem tudott beszámolni. Az is ezután dől majd el, hogy a város mennyi pénzzel száll be az üzletbe. A hattagú bizottság, mely a Vill-Korr-ral tárgyal: Turi György, Horváth Péter jegyző, Major András és Háncs Károly képviselők, Nagy Eszter osztályvezető és Szabó István, a Csornahő kft. ügyvezetője.

A biogázüzem működésekor szükség lesz majd a csornai és környékbeli gazdák együttműködésére is. A szükséges anyagot ugyanis meg kell termelni. Turi György megígérte Gasztonyi Lászlónak, hogy kihasználva jó kapcsolatát a termelőkkel, koordinálja majd az egyeztető megbeszéléseket. „A gazdáknak is hasznos lehet a biogázüzem, hiszen a megfelelő növény termesztéséből bevételük lesz, ráadásul az egyéb, mezőgazdasági melléktermékeket is értékesíteni tudják" – fogalmazott a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött frontálisan Kapuváron

Két autó frontálisan ütközött Kapuváron a 85-ös főúton a Váti tónál hétfőn délután. Félpályás útzár. Tovább olvasom