Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Bezártak a rábaközi mozik

A Rábaköz falvaiban ma már üresek a mozitermek, a filmvetítések végleg abbamaradtak. Az ok a multiplexek térhódítása. 
Korábban Risavi Ernő nyugalmazott beledi mozigépész mesélt régmúlt idők mozijairól. A dicső múlt után kevésbé fényes a jelen. A Rábaköz kistelepülésein ma már csak többnyire az idősek emlékeznek a régi filmvetítések hangulatára, a mozik légkörére.

Kicsi a helybeli igény

A falvak közül egyedül Bősárkányban pereg még a film. Ott hetente egyszer indítják el a vetítőt, harminc-negyven néző kíváncsi a filmekre kétszázötven forintos belépőjegy mellett. Mindig az aktuális darabokat tűzik programjukra. Igaz, négy-öt hónapos késéssel, hiszen a multiplexek és a nagyvárosok filmszínházai elsőbbséget élveznek. Alkalmanként még a helybeli gyerekek népesítik be a mozitermet, részükre meséket vagy ismeretterjesztő műsorokat adnak.

Beledben hat évvel ezelőtt szűnt meg a filmvetítés, tudtuk meg Tompáné Balogh Mária polgármestertől. Az eredeti moziépületet, amely előtte istálló volt, később művelődési ház lett, korábban értékesítették. A helybeliek nem igényelték a szolgáltatást, a középkorosztály képviselői egyáltalán nem jártak moziba, és a fiatalok is inkább Szombathelyre, Sopronba vagy Győrbe mennek és a multikat keresik fel.

Nem lehet nyereséggel

Enesén már a beledinél is régebben „húzták le a függönyt" a filmszínházban. A farádi moziból szintén eltűntek az egykori vetítőgépek, röviddel a rendszerváltás után. Tompos Béla polgármester szerint az ingatlant raktárként adták bérbe.

– Manapság már nem lehet falusi mozit nyereséggel üzemeltetni, a „plazák" annyira elveszik a látogatókat.

Szilban sem jobb a helyzet, pedig Lengyel Lajos polgármester jól emlékszik rá, amikor hetente többször is zsúfolásig telt meg a kultúrház nagyterme.

A gépet még őrzik

– A helybeli fiatalok találkozóhelye volt a mozi, annak idején szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap este volt előadás, sőt, vasárnap délután még matinévetítés is – idézte az évtizedes hangulatot Lengyel Lajos.

– Ilyenkor mindenki felvette a legszebb ruháját és „megmutatta" magát a falunak. Itt értesültünk a nagyvilág híreiről is, igaz, néhány hetes, hónapos késéssel.

Szilban még őrzik az egykori vetítőgépet és a kultúrház nagyterme is alkalmas lenne mozi céljára, de hát igény sem mutatkozik már rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hurrikán fogságában

Házakat döntött romba, fákat csavart ki a Kajmán-szigeteken az Iván hurrikán szeptemberben. Egy… Tovább olvasom