Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Bezárt termál, túlkínálat polgármesterjelöltekből

Rendőrségi ügyek, közéleti érdekességek adtak témát idén is az újságírónak és olvasnivalót olvasóinknak. A csornai és a környékbeli hírek legérdekesebbjeit válogattuk össze.

Január első ˝idegborzoló˝ híre volt, hogy bezárt a bolt és a kocsma Rábaszentmiklóson. A száznegyven helybelinek legalábbis az volt. A probléma aztán gyorsan megoldódott, egy csornai vállalkozó bérelte ki az üzlethelyiségeket. A hanságligeti vasúti átjáróban traktor borította fel a motorvonatot, Fehértón pedig marhákat loptak el egy gazdától.

Februárban besurranó tolvajokat fogtak el a rendőrök. Szanytól Bágyogszovátig autóval, aztán a határban gyalog üldözték a három férfit. A kónyi temető ravatalozójának rézborítását lopták el ismeretlenek. Először adtunk hírt ebben az évben a csornai termálról. Eszerint az önkormányzat pert fontolgatott a korábbi működtetővel szemben.

Március legfontosabb eseménye az volt, hogy építési engedélyt kapott a Csornát elkerülő út. Áprilisban újabb termálos hír: 40 ezer forintért kiadó a strand területe. Senkinek sem kellett. A fürdő iránt mindössze néhány helyi önkormányzati közmunkás érdeklődött: munkaidő után ellopták az alumíniumcsöveket, rézvezetékeket. Ebben a hónapban történt, hogy három kórházi osztály működését felfüggesztette az ÁNTSZ. Egy állítólagos feljelentés miatt vizsgálódtak.

Elindult a vonat Csorna és Pápa között, az új kormány intézkedésének köszönhetően.
Elindult a vonat Csorna és Pápa között, az új kormány intézkedésének köszönhetően.

Májusban XVI. Benedek pápánál jártak a bágyogszováti hívek Rómában. A tavasszal együtt a politika is beköszönt Csornán. Turi polgármester lakossági fórumot tartott, melyen helyi ügyekről beszélt, nem titkolva el a Fidesz-vezetőkkel való konfliktusait sem. Júniusban bejelentették: a csornai termál az idei szezonra biztosan nem nyit ki. Azt is bejelentették, hogy két jobboldali polgármesterjelölt lesz a városban. Turi György és Gyopáros Alpár. Ekkor már tudtuk: októberig bőven adnak még írnivalót a felek.

Júliusban ritka osztálytalálkozó volt Csornán: 80 év után találkoztak egykori elemista diákok. Osztályukból már csak hárman tudtak elmenni az összejövetelre. Júliusban Turi György bejelentette: Fidesz-körökből megkeresték és magas beosztású állással kínálták meg, amennyiben visszalép. Nemet mondott, Gyopáros Alpár máshogy emlékezett az állássztorira. Időközben a helyi Fidesz-csoportot is feloszlatták. A vonat elindult júliusban, mármint a Csorna–Pápa vasútvonalon. Augusztusban a szoborállító plébánost mutattuk be. Ács Lajos kanonok a negyedik köztéri alkotással ajándékozta meg híveit, ezúttal Vágon. Kilenc sikertelen pályázat után végre kórházigazgatót választottak Csornán dr. Wini-
czai Zoltán főorvos személyében.

Szeptemberben „megállt az ÁSZ" Kónyban. Kirobbant az önkormányzati választás egyik legnagyobb országos botránya. A független helyi polgármesterjelölt és képviselőjelöltek beszélgetése került nyilvánosságra. Arról tárgyaltak, miként lehetne a hivatalban lévő községvezetőt lejáratni. Maglóca viszont egy rekorddal került be a választási krónikákban. Itt jutott a legtöbb polgármesterjelölt egy lakosra. Októberben kifosztották az egykori Fraszt kékfestő műhelyt. Muzeális értékű gépeket loptak el. Csornán eldőlt, Turi György marad a polgármester. A Fidesz–KDNP frakció a testület felét alkotja.

Novemberben csődközelbe került a Margit Kórház. Egy cég nyújtotta be követelését, de sikerült rendezni a tartozást. Dénesfán traktort vásárolt az önkormányzat. A falu határából szállítják vele a tűzifát a községi kazánhoz, így olcsóbb a fűtés. Szintén nem mindennapi hír jött Rábapordányból. A polgármester sokallta a számára megállapított illetményt, kevesebbet kért.

Decemberben a kolozsvári Házsongárdi temetőért szólított fel összefogásra a csornai kistérségi társulás. Az első felajánlások már megérkeztek. Szilsárkányban fegyveres rabló vitte el a pénzt a takarékszövetkezetből. Az elkövető segítőjét már elkapták a rendőrök, a fegyverest keresik. És a végére se maradjunk csornai politika nélkül. A képviselő-testület nem szavazta meg Turi György négyéves, bent maradt szabadságának pénzbeli megváltását. A polgármester perre megy pénzéért. Találkozunk 2011-ben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár és térsége - Az átadások éve volt

Kapuvár és környékének elmúlt évében a rábaközi kisváros kórháza játszotta a főszerepet a… Tovább olvasom