Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Bezárják a csornai strandot

Hiába a várva várt kánikula, ma reggel nem nyit ki a csornai termálfürdő, miután az ÁNTSZ vizsgálata megállapította: a megengedettnél több baktérium van a fürdővízben.
Pedig a múlt héten az összes medencét kitakarították, fertőtlenítették, ezért feltehetően a termálvíz a „bűnös". A fürdő a város tulajdonában van, s a Pannon-Víz rt. üzemelteti.
A termálvizet a kúttulajdonos termelőszövetkezettől vásárolják.
– Már biztos, hogy a strandfürdő reggel nem nyithat ki. A végére kell járni, hogy mi okozza a baktériumszennyezettséget, ami veszélyes lehet a fürdőzőkre nézve – mondta el a Kisalföld megkeresésére dr. Márkus Katalin városi tiszti főorvos.

Elmondta, hogy a probléma már korábban jelentkezett. Ezért az uszoda üzemeltetője az elmúlt héten minden medencéből leengedte a vizet, majd teljes takarítás és fertőtlenítés után töltötte fel azokat. De mert a baktériumszennyezettség ismét fennáll, tovább kell vizsgálódni.
– Biztosat a vizsgálatok befejezésével lehet mondani, de úgy tűnik, hogy egészen a termálkútig el kell menni. A tisztiorvosi szolgálat mindent elkövet, hogy a hétvégére kinyithasson a strand. A mintavétel után három nap, mire biztos laboratóriumi eredményt kapuk.
A fürdőt üzemeltető Pannon-Víz rt. elnök-vezérigazgatója, Sipőcz Ernő úgy nyilatkozott, hogy a strand a telekhatáron belül mindennemű előírásnak megfelel.

– Társaságunk a tisztiorvosi szolgálat által előírtaknak eleget tesz. Így most annak is, hogy bezárjuk a csornai strandot. A baktériumok feltehetően a termálvízzel érkeznek a medencékbe. A víz nem a társaságé, azt az önkormányzat vásárolja a termálkút-tulajdonos szövetkezettől – majd hozzátette: – Meglepetésként ért bennünket a bezárás, de vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan tudunk mielőbb kinyitni. S ez a megérkezett kánikulában jelentős szempont. Mindent elkövetünk, hogy a csornaiak a hétvégén már használhassák az uszodát.
Sipőcz Ernő a veszteségekkel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a társaságot ért kárt ki kell kalkulálni. Több dolgozót a strandszezonra vettek fel, munkabérüket kötelesek kifizetni. A bevételkiesés mellett veszteséget jelentenek a bérek járulékai is.

A fürdőtulajdonos önkormányzat polgármestere, Papp József elmondta:
– Sajnos tudomásul kell venni, hogy bezár a strand, de a legfontosabb a fürdőzők érdeke. Elsőként őket éri kár azzal, hogy a nagyon várt kánikulában nem tudnak felüdülni kedvenc uszodájukban, s csak másodsorban beszélhetünk a bevételkiesésről. Arról nem tudok, hogy korábban volt-e ilyen probléma. Mindenesetre a mintavételes vizsgálaton az önkormányzat képviselője is jelen lesz. Remélem, az átmeneti szünet rövid lesz, s a hétvégére kinyithat a strand.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Off-road fesztivál Vitnyéden

Keddtől öt napig dübörögnek a lóerők Vitnyéden és környékén. A hazai terepjárós-társadalom… Tovább olvasom