Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Bezárhat a kapuvári Rába

Bizonytalanság és aggodalom uralja a Rába rt. kapuvári gyárát. A 231 ott dolgozó az üzem bezárásától tart és félti munkahelyét.
A Rába rt. kapuvári gyárából leépítésről, a termelés leállításáról, a gyár bezárásáról szólnak a hírek. Ács Gusztáv gyármenedzser szerint azonban még nincs végleges döntés a Rába Futómű Kft. részéről, mivel egyelőre tart a gazdaságossági vizsgálat.

Bizonytalanság és elkeseredés

Csütörtökön délután munkásgyűlésen számoltak be erről az alkalmazottaknak, akik az igazgatói optimizmus ellenére is bizonytalanok és elkeseredettek. Vannak, akik több évtizede keresik kenyerüket a gyárban, esetleges elbocsátásuk esetén pedig attól tartanak, hogy a környéken – már csak életkoruk miatt is – nem kapnak munkát. A kapuvári munkavállalókkal az üzem bejáratánál, műszakváltáskor találkoztunk. Nevét egyikük sem árulta el, mert mint mondták, így is bizonytalan a helyzetük és nem akarnak idejekorán búcsúzni.

Folyamatosan hanyatlott a cég

– A gyűlésen semmi konkrétum nem hangzott el, de úgy érezzük, hogy a mi sorsunk már eldőlt – mondja egyikük. – Idén már béremelést sem kapunk, ami szerintünk azt jelenti, hogy rövidesen megkapjuk az „elbocsátó, szép üzenetet".

Jelenleg mindössze 231-en dolgoznak a Rába kapuvári gyárában, de elmondásuk szerint volt, amikor 700 ember járt oda dolgozni.
– Arról is hallani, hogy Győrbe kell járnunk ezután – ad új információt egy középkorú férfi. – A kapuváriak még csak megtehetik, de aki ide is vidékről, Osliból, Himodról jön nap mint nap, ezt nem tudja megoldani.
A gyár előtt beszélgető öt-hat tagú csoportban a helyi vezetést okolják a kialakult állapotokért és bizonytalanságért.

Fejlesztés nélkül

– Az elmúlt években itt semmilyen fejlesztés, újítás nem történt. Nincsenek új termékeink, nem kerestek piacot, folyamatosan hanyatlott a gyár, nem csoda, hogy ide jutottunk, és ezért az itteni főnökség is felelős – állítják mindannyian.
A részletekről és a gazdaságossági vizsgálatról a Kisalföld Ács Gusztávtól, a kapuvári gyár menedzserétől érdeklődött.
– A vállalat célja a hosszú távú növekedés, a megszerzett piaci pozíció erősítése – jelentette ki Ács Gusztáv. – Ennek érdekében a cég valamennyi folyamatát állandóan ellenőrzik, aminek része a hatékonysági vizsgálat is, mely jelenleg Kapuváron folyik. Az ellenőrzés akár hónapokig is eltarthat, hiszen minden itt gyártott alkatrészre kiterjed. A végén eldől, hogy a termelés saját gyártásban is gazdaságos, vagy pedig külső vállalkozókkal dolgoztatva éri-e meg. Ez esetben természetesen a szűkebb régió vállalkozói, beszállítói kerülhetnek helyzetbe és juthatnak munkához.

Nincs garancia a foglalkoztatásra

– A vizsgálat hozhat-e olyan eredményt, hogy bezárják a gyárat és munkanélkülivé válnak a dolgozók?
– Erre ma még nem lehet válaszolni, mivel kizárólag a gazdaságossági számítások ismeretében lehet ésszerű döntést hozni – válaszolt Ács Gusztáv. – A vizsgálat hozhat olyan eredményt is, amely Kapuvár számára pozitív, vagyis az eltelepítések és a kiszervezések nem történnek meg és a gyár tovább üzemel. A vizsgálat mind a 231 dolgozónkat érinti, garanciát soha senki nem kaphat a foglalkoztatásra, de azokra az alkatrészekre, melyek itt készülnek, továbbra is szükség lesz a futóművekben. Ha a számítások azt mutatják, hogy például Győrben gazdaságosabb az előállításuk, akkor ott fognak készülni, de azokra is szükség lesz, akik ezeket gyártják.
Ács Gusztáv beszélt annak lehetőségéről is, hogy a kapuvári dolgozók Győrben kapnak munkát. Ebben az esetben a cég a kezdeti, átmeneti időben autóbuszokkal segíti az utazást, később pedig a menetrend szerinti járatok igénybevételéhez ad támogatást. Győrbe telepítés esetén viszont az alkalmazotti és improduktív állomány nagyobb részére nem lesz szükség, így akkor rájuk szinte biztosan a munkaügyi hivatal vár. Megemlítette: a Rábának megfelelő szabályozása és kialakult módszerei vannak, melyekkel támogatják dolgozóikat a munkaviszony megszűnésekor.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kezdődhet a csatornázás

A nyáron csatornázás kezdődik Rábaszentmihályon. A beruházást a falubeliek nyolcvan százaléka… Tovább olvasom