Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Bezárás vár a rábaközi kisiskolákra

Februárban derül ki, hogy mely kisközségi iskolák nem felelnek meg a törvényi előírásoknak a megyében.

A közoktatási törvény tavalyi módosítása előírja a fenntartóknak, hogy 2008. augusztus 31-ig gondoskodniuk kell a nyolcnál kevesebb évfolyammal működő általános iskolák tagintézménnyé alakításáról, vagy az általános iskolai feladatok iskolafenntartás nélküli megoldásáról. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy amennyiben az önkormányzat nem tudja tagintézménnyé átalakítani az iskoláját, és nincs lehetősége arra sem, hogy az iskolai feladatok ellátásáról más módon gondoskodjék, az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközponttól (OKÉV) engedélyt kaphat a továbbműködtetésre. Információnk szerint a megyei pedagógiai intézetben most készül kimutatás a kisközségi iskolákról.

Az összeállítás várhatóan februárra lesz teljes, mert szakemberek szerint sok mindentől függ, hogy az egyes intézmények megfelelnek-e a törvényi előírásoknak.

Dénesfa: „Lesz-e erőnk újrakezdeni"

– A környékbeli, megfelelő távolságban lévő nagyiskolák „gyerekekről lemondó" nyilatkozatát ugyanis csatolni kell a kérelemhez. Azaz nekik kellene kijelenteni, hogy nem tudják fogadni például a dénesfai gyerekeket. Ilyen nyilatkozatot viszont egy település sem tesz – jegyezte meg a polgármester.

Dénesfán az alsó tagozat első három évfolyama működik a beledi intézmény telephelyeként, 12 gyerekkel. Az iskola épületét nemrégiben újították fel, Takács Lajos szerint mindenben megfelelnek a követelményeknek. Hiába viszont a korszerű körülmények, a kiegészítő normatíva nélkül nem tudják fenntartani az intézményt.

– Nincs kibúvó, belekényszerítik a kisközségeket az iskolák feladásába – panaszolta. – Pedig nálunk ez az életet jelenti, ha a legkisebb gyerekeink is bejárók lesznek, üres lesz a falu. A döntéshozók gazdaságosságról beszélnek, holott az élet nem csak gazdaságosságból, számokból áll.
Dénesfán az 1980-as években a tanácsi rendszer egyszer már megszüntette a helyi oktatást. A közösség azonban 1991-ben megteremtette a szükséges feltételeket és az alsó tagozatot visszavitték a faluba. „Akkor sikerült újraindítani az iskolát, de ha most ismét megszűnik, nem tudom, hogy lesz-e erőnk valamikor megint újrakezdeni" – tette hozzá Takács Lajos.

Páli: csaknem a fele pénz hiányzik

Az alsó tagozatos oktatás és az óvoda Páliban is veszélyben van. Póczik András egyáltalán nem nyugodt az intézmény jövőjét illetően, de a polgármester ígéri: próbálnak megoldást találni.

Kóny: befogadó intézmény

A kónyi Deák Ferenc Általános Iskola „befogadó" intézményként működik, hiszen a markotabödögei gyerekek jó része is ott tanul a helyi iskola bezárása után. Turiné Németh Mária igazgató tapasztalatai jók. Meglátása szerint erős, jó felszereltségű központi iskolákra van most szükség, hiszen a 10–15 gyerekes iskolákat nem lehet működtetni.

– A gyerekek szempontjából az a szerencsés, ha egy községből valamennyien egy iskolába kerülnek. Így lehet számukra közös programokat szervezni saját falujukba is és így nem távolodnak el egymástól. Hozzánk a markotabödögei diákok helyközi járatos busszal érkeznek reggel, tanítónő kíséretében. Délután sem maradnak felügyelet nélkül, a busz visszaindulásáig kollégáim velük vannak. A gyerekek beilleszkedésével nem volt gond, nagyon hamar egymásra találtak. Akármilyen döntést is hoznak a fenntartók az intézmények jövőjével kapcsolatban, a gyerekek érdekeit mindenképpen figyelembe kell venni – jelentette ki az igazgató.

A kónyi iskola tagintézményeként működik az acsalagi. Turiné Németh Mária elmondta: a pénzügyi, adminisztrációs ügyek közösek, a szakmai munkát is Kónyból koordinálják, de Acsalagon is dolgozik tagiskola-vezető.

A Rábaköz számos településén már csak alsó tagozat működik. A dénesfai és a páli mellett ilyen Acsalag, Egyed, Gyóró, Dör, Győrsövényház, Hövej, Kisfalud, Bezi, Fehértó, Rábaszentandrás, Rábaszentmihály, Szárföld, Szilsárkány, Veszkény. Az önkormányzatok különböző módon oldják meg a fenntartást. Van, ahol önálló intézményként működik, van, ahol iskolafenntartási társulást hoztak létre. Például Egyed és Rábacsanak esetében, ahol az alsó tagozat Egyeden, a felső Rábacsanakon működik. A szilsárkányi és a bogyoszlói iskolák 2005-ben „egyesültek", így jött létre a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola. Az alsósok a megállapodás szerint Szilsárkányban, a felsősök Bogyoszlón tanulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmák szűnnek meg

A kapuvári húsgyár néhány évvel ezelőtti megroppanása után napjainkra felállni látszik. Az illetékesek nyilatkozatai szerint tavasztól beindulna a késztermékgyártás, ami harminc új munkatárs felvételét jelentheti a több mint nyolcvanéves üzemben. Bedecs Pál üzemvezető azonban meglepő kijelentést tett az év végi munkásgyűlés előtt, miszerint nem volt jelentkező a hentesszakmára az esztendő során. Tovább olvasom