Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Bevezetnék a fizetős kezelést a kapuvári kórházban

Állami fenntartásban is életképes a kapuvári Lumniczer-kórház. Az intézménynek nincs tartozása, emelkedik a dolgozók száma és a nemrég fejlesztett angiológia viszi a hátán a nagy múltú kórházat.
Akár az állami kórház mintaintézménye is lehetne a 2012 májusával államosított kapuvári Lumniczer-kórház. Az intézmény egyre növekvő munkatársi gárdával, adósság nélkül és szinte teljes kihasználtsággal működik. A kórház védjegye az elmúlt években közel egymilliárdból felújított érrehabilitációs (angiológiai) osztály, ahol teljes kihasználtsággal, egyéves várakozási idővel (800–900 beteg) dolgoznak a szakemberek.

– A kórház 2012. május eleje óta állami finanszírozásban működik. Előtte a fejlesztés önkormányzati feladat volt – kezdte az intézmény helyzetének bemutatását dr. Benedek Zoltán főigazgató. Az intézményben napjainkban 298 munkatárssal dolgoznak. Ez több, mint az előző években. – Fontos, hogy sem beszállítói, sem egyéb tartozása nincs a kórháznak. Ám azt hozzá kell tennem, hogy a megnövekedett bérköltség már a költségvetésünk 65–70 százalékánál jár, s ez kritikus szintnek mondható – mondta Benedek főigazgató. Hozzátette, adósság nélkül még csak-csak ellennének, de jó munkájuk többször ütközik falakba azon jogszabályok miatt, melyeket Kapuváron – jó anyagi helyzetük ellenére – megszorításként érzékelnek. Ilyen a jutalmazás vagy a beszerzések rugalmasabb kezelése.

Érrehabilitációs osztály: Az ellátásban fontos a fizikoterápia is. Egyéves várakozás után lehet ide bekerülni.
Érrehabilitációs osztály: Az ellátásban fontos a fizikoterápia is. Egyéves várakozás után lehet ide bekerülni.

– Beruházásaink még az átvétel előtt indultak. Ilyen többek közt a hátsó irodasor 100 milliós felújítása, a 8 milliós gép- és műszerbeszerzés már állami támogatottságú. Napjainkban két (53 és 124 milliós) pályázatunk is fut, ugyancsak az átvétel előttről. Ezek a szakképzésről és szemléletformáló életmódprogramokról szólnak.

– Járóbeteg-ellátó központunk 30 szakmájában mindenhol szakorvosok dolgoznak. Ugyancsak jól állunk az egynapos sebészeten és az angiológián is. A belgyógyászaton van némi orvoshiány – mondta dr. Benedek Zoltán. Hangsúlyozta azonban, az orvosok átlagéletkora magas, ami pár éven belül szakorvos-ellátottsági gondokat okozhat. Úgy véli, az életpályamodell mielőbbi bevezetésében Kapuvár is hatványozottan érdekelt. A Lumniczerben szakdolgozói és ápolói hiány egyelőre nincs.

A kórház kihasználtsága szinte teljes. A fekvőbeteg-osztály 278 ágyából 86 a pszichiátrián (95 százalék), 58 a krónikus belgyógyászaton (100) és 134 az angiológián (100) „dolgozik". Utóbbit a kórház védjegyének is nevezte az igazgató. Elmondta, közel egyéves várólistájukon 800–900 beteg vár a híres kezelésre. Beszédes adat, hogy 2007-től napjainkig több mint tízezer embert kezeltek Kapuváron.

– Az önkormányzattal karöltve keressük annak lehetőségét, hogy az osztály személyi és tárgyi állományával a fizetős betegek piacán is megjelenjünk – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy ezen ellátást a délutáni „műszakban" tudná a kórház elvégezni.

Úgynevezett egynapos sebészetük évi 800 műtétet végez a hét két napján, a finanszírozás bővülésével ez a szám is növelhető lenne. Ugyancsak népszerű az úgynevezett nappali kórházuk is, ahol a betegek a jobbára infúziós ellátás után hazamehetnek. Ezt Kapuváron napi 30–40-en veszik igénybe az intézmény tíz ilyen ágyán.

– Az államosítás óta megnőttek az adminisztrációs feladataink. Reményeim szerint ezen átmeneti nehézség után az intézmények a későbbiekben visszakaphatják e téren önállóságukat – fogalmazott dr. Benedek Zoltán.

Olvasóink írták

 • 3. Zetoros 2013. június 16. 19:48
  „Kedves hajracsorna! Ha egy éves várólista van ,akkor a fizetős szolgáltatással előrébb lehet kerülni,aki meg Tb útján megy annak meg nő a várólista. Ez úgy lesz mint a Hévízi tó ,már annyiba kerül hogy már egyszerű ember már nem tudja kifizetni a belépőt. De kívánom hogy legyen Önnek igaza.”
 • 2. hajracsorna 2013. június 16. 17:23
  „A cikk címe - nem először, és félő, hogy nem utoljára a Kisalföld és a kisalfold.hu történetében - félrevezető. Azt sugallja, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásokat váltaná ki a kórház a fizetős szolgáltatásokkal.

  Ennek a félreértésnek lett az áldozata Zetoros is. Holott a cikkben világosan le van írva (igaz, kedves Zetoros?), hogy a kórház most megcélozza azokat a szolgáltatásokat is, amelyek EDDIG IS fizetősek voltak.

  Egyébként nagyon helyesen teszi ezt Kapuvár, Nyugat-Dunántúlon - az osztrák határ közelsége okán - minden kórháznak ezt kellene tennie Keszthelytől Csornáig, Körmendtől Mosonmagyaróvárig.”
 • 1. Zetoros 2013. június 16. 14:34
  „Köszönjük, csak azt nem tudom hogy miért fizetek TB-t?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enese-Csorna gyorsforgalmi út: megvan a kivitelező

A Colas Út Zrt. építheti meg az M85-ös gyorsforgalmi út Enesét Csornával összekötő szakaszát. Tovább olvasom