Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Betyárok az üres telken

Teret szentel a betyároknak a sobori önkormányzat. Egy, a községháza előtt lévő területet alakítanak át a betyárhagyományokra alapozva. Eredetileg az internet miatt vették meg a telket.

A sobori önkormányzat tavaly szerette volna fejleszteni és korszerűbbé, olcsóbbá tenni a településen rosszul működő internetszolgáltatást. Az ügy érdekében egy elhanyagolt telket vásároltak meg a polgármesteri hivatallal szemben, ahol a fejlesztés részeként átadó- és vevőközpontot építettek volna ki. A beruházás azonban nem tetszett mindenkinek.
A fejlesztés ellenzői, a számos támogató ellenére is meghiúsították az elképzelést, ami a községvezetők szerint olcsó és gyors internetet biztosított volna a helyieknek. Nem mellékesen – tette hozzá Nemes László polgármester – iparűzésiadó-bevételt is jelentett volna az önkormányzatnak. Mivel a megvásárolt telek így hasznosítás nélkül maradt, a képviselő-testület úgy határozott, hogy más hasznos funkciót kell találni.

Horváth Árpád és Szilágyiné Illés Katalin az önkormányat munkatársai. Ők is kiveszik a részüket a betyárpark építéséből, Nemes László polgármester irányításával.
Horváth Árpád és Szilágyiné Illés Katalin az önkormányat munkatársai. Ők is kiveszik a részüket a betyárpark építéséből, Nemes László polgármester irányításával.

A polgármester javaslatára úgy döntöttek a képviselők, hogy a területen az orvosi rendelő, a művelődési ház és önkormányzati hivatal épületéhez parkolót alakítanak ki. Másrészt egy betyárparkot is létrehoznak az ingatlanon, ahol emléket állítanak a híres Sobri Jóska legendájának és a magyar betyároknak.

– A parkban építjük fel a magyar betyárok falát, melyre az összes, valamirevaló betyár neve felkerül – fogalmazott Nemes László polgármester.

– Állítunk gémes kutat, ami a népdalban is megénekelt sobri kutat szimbolizálja. A későbbiekben pedig, ha lesz rá lehetőség, pályázati forrás, egy játszóteret is ki lehet alakítani a parkosított területen.
Az önkormányzat a teljes beruházást saját kivitelben készíti el. A telken korábban álló épület bontott anyagából újrahasznosítják például az úgynevezett keszei köveket, amiből a betyárok fala is épül. Nemes László hozzátette: időközben a véleménye szerint rosszindulattal meghiúsított internetfejlesztésre is megtalálták a megoldást. Így Sobor nagy részén sikerült megvalósítani a korszerűbb szolgáltatást és a fejlesztést a jövőben is folytatják. „A soboriak világhoz való hozzáállását is jelképezi talán a betyárpark létrehozása. Azt, hogy egy negatív dologból, egy érthetetlen ellenkezésből is építeni tudnak és a község számára szépet alkotnak" – jegyezte meg a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kis óvó nénik˝ a katolikus óvodában

Sikeres pályázat eredményeként gyakorlóóvoda lett a kapuvári katolikus óvoda. Az intézményben a jövő… Tovább olvasom