Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Beszámoló a testületnek: nem tud fejleszteni a Pannon-Víz?

Elmaradhat a Pannon-Víz 350 milliós beruházása és nyugdíjba megy a kórház igazgatója Kapuváron. .
A Pannon-Víz zrt. beszámolójával kezdődött a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülése. A cég helyi üzemmérnöksége a környék huszonegy településének vízközműveit üzemelteti, ötvenegy dolgozóval. A részvénytársaság képviselője elmondta: évente negyven-ötvenmillió forintot forgatnak vissza a környékbeli fejlesztésekre, a régi rendszerek felújítását folyamatosan végzik. Nyíri Lajos műszaki igazgató szerint a városi hálózat teljes rekonstrukciója hét-nyolc év alatt fejeződik be. A fejlesztésekről szólva hozzátette: a Pannon-Víz szennyvíztelepének tervezett 350 millió forintos fejlesztése egy helyi üzem bizonytalankodása miatt nem valósult meg, de a tárgyalások jelenleg is tartanak. A beszámoló egyik érdekessége az illegális rákötések mértéke: ez a környéken több mint harminc esetben fordult elő, a cég megtette a szükséges intézkedéseket.

A következő napirendi pontként az első féléves költségvetés teljesítésének beszámolójában Lugosiné Kelemen Judit pénzügyi irodavezető elmondta: az önkormányzat bevételei közel 48 százalékon, kiadásai 45 százalékon teljesültek. A beszámolóban elhangzott: az idei költségvetési rendeletben elfogadott magas működési hiány az „önhikis" pályázat elnyerésével jelentősen csökkent, de a beruházások fedezete még a vállalt közel 130 millió forintos fejlesztési hitellel sincs meg. Az irodavezető azonban hozzátette, folyamatosan keresik a megoldást.
Borsodi Tamás címzetes főjegyző tájékoztatta a képviselőket az októberi önkormányzati választások előkészületeiről. Elmondta: jelenleg négy polgármesterjelölt és harmincegy képviselőjelölt került a névjegyzékbe.
A városatyák rendeletet alkottak egy ’56-os forradalmi emlékérem alapításáról és adományozásának feltételeiről, valamint határoztak egy forradalmi emlékmű és emlékoszlop felállításáról. A tárgyban több pályázatot is beadtak a megyei önkormányzathoz, így a polgármesteri hivatal kétszázezer forintot nyert a katolikus iskola elé felállítandó emlékoszlopra, a kistérségi társulás közel négyszázezer forintot a forradalom emlékére indított rendezvénysorozat lebonyolítására. A Kapuvári Polgári Társaság pedig négyszázezer forintot nyert a templomnál felállítandó emlékmű elkészítésére.

A képviselők döntése szerint Kapuvár idén is csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz. Hámori György, a testület oktatási bizottságának elnöke szerint évente száz helybéli diák adja be pályázatát. A város évente közel egymillió forinttal támogatja a felsőoktatásban részt vevő diákokat, ebből havonta kettő-ötezer forint jut egy-egy tanulóra.
Az oktatással kapcsolatban elhangzott, hogy a házhelyi iskolát ismét bevonják a kapuvári oktatási rendszerbe, egy két tannyelvű intézmény kezdi meg működését szeptembertől.

Biró Péter polgármester javaslatára a város csatlakozik a Rába Szövetség munkájához. A képviselők később zárt ülésen tárgyalták a kórház igazgatói posztjának betöltésére kiírandó pályázat feltételeit, mivel dr. Ballagi Farkas igazgató főorvos a közeljövőben nyugdíjba megy. Szintén zárt körben tárgyaltak a városi távfűtés feltételeiről. A polgármestertől kapott tájékoztatás szerint jelenleg felmérik annak lehetőségét, hogy mely intézményekbe vagy társasházakba telepítsenek egyedi kazánokat. A képviselők zárt ülés keretében hallgattak meg beszámolót egy esetleges szállodai beruházás kapuvári megvalósításáról is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi pénzre vártak a betörők

Vitnyéd az elmúlt hétvégén ünnepelte fennállása hétszázötvenedik évfordulóját. Tovább olvasom