Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Beruházás privatizáció előtt

Csütörtökön a két megye tulajdonolta Florasca Környezetgazdálkodási Kft. ötvenmillió forintos beruházással földkeveréküzemet létesített Osliban.
Tőzegválogató: A bányászati tevékenység során messzemenően figyelembe veszik a Fertő–Hansági Nemzeti Park elvárásait. Bencsics Ferenc telepvezető
Az 54 százalékban a Győr-Moson-Sopron, 46 százalékban a Vas megyei önkormányzat tulajdonában lévő, soproni székhelyű Florasca kft. árbevételének nagyobb hányadát a hansági tőzegre alapozott földkeverék gyártása teszi ki. A most átadott üzemben a Hanságban kibányászott tőzeget darálják, osztályozzák és komposztált istállótrágyával keverik, majd csomagolják. Az új üzemegységben tíz új munkahely létesült.
Az elődcégekből 2002-ben alakult Florasca kft.-nek a két megyében több telephelye van: megyénkben Sopronban, Osliban és Csornán. A cég évente közel 300 millió forintot forgalmaz, melynek kétharmada a virágföldeladásokból, egyharmada pedig egyéb környezetvédelmi szolgáltatásokból áll össze. Termelésük 90 százalékát belföldön értékesítik.

A tegnap megnyitott új osli feldolgozóüzemükbe a gépek a soproni telepről kerültek át, miután Sopron rendezési terve nem tette lehetővé az ottani termelést. A feldolgozás és csomagolás Osliba telepítésével a cég szállítási költségei is csökkentek. A soproni dolgozók nagy részét a cég egyéb telephelyein foglalkoztatják tovább, az osli munkahelyre tíz új munkavállalót vettek fel. A Florasca kft.-nél összesen 83 embert foglalkoztatnak.

Az osli telephelyre a Hanságból bányásszák ki a tőzeget a király-tói és hosszú-dombi bányából, évente közel húszezer köbméternyit.
Bencsics Ferenc telepvezető hangsúlyozta, hogy a 80–130 centi mély bányagödrökben felgyülemlő víz a Hanság madárvilágának kedvenc tartózkodási helye, így nincs szükség rekultivációra. A bányászati tevékenység során messzemenően figyelembe veszik a Fertő–Hansági Nemzeti Park elvárásait.

Fullajtár István ügyvezető igazgató megnyitójában az új telepről elmondta: 20.000 tonna tőzeg feldolgozását, illetve csomagolását végzik itt. A beruházás összköltsége ötvenmillió forint volt. Ebből a pénzből kétezer négyzetmétert betonoztak le, és 22 millió forintért tárolószínt építettek, valamint felújították a közműveket. Az új telep a cég 15 év óta legnagyobb létesítése, amihez a pénz nagy részét önerőből teremtették elő.
Fodor József osli polgármester avatóbeszédében az új munkahelyek teremtésére helyezte a hangsúlyt. A tulajdonos megyei önkormányzatot képviselő Ivanics Ferenc alelnök a cég jövőbeni privatizációját emelte ki, mert mint mondta: a jelenlegi tulajdonosi szerkezet nem kedvez a gyors döntéseknek.
„ Itt országosan is kiemelkedő minőségű tőzeg található, ez a legjobb minőségű virágföldek alapanyaga."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beledi nagymama országos sikere

Az idei országos találkozón Takács Györgynét választották az év nyugdíjas dalosának. A Beleden élő,… Tovább olvasom