Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Berobbant a természet a Tóközben

Fehértó - Minden szokott madárfaj megérkezett a Fertő–Hanság Nemzeti Park tóközi területére. Szinte berobbant a melegtől a természet: nyílnak az orchideafélék, a kócsagok költenek és kikeltek már a nyárilúd-fiókák.
Kicsit felborult a rend a természetben a felemás téli időjárás miatt. A hosszúra nyúlt „csendes pihenő" után az elmúlt napokban minden szokásos madárfaj megérkezett a fehértói tóhoz és környékére. Fülöp Tibor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tóközi őrkerületének vezetője szerint: tavasz derekán berobbant minden.

– Előbb jöttek a gólyák, a bíbicek, majd utánuk a poszáták, a füzikék, a csukok, a sárga billegetők, harisok, a búbos bankák, a fülemülék, a tücsökmadarak, kakukkot és sárgarigót is hallottam már.

A napokban érkezett meg a tövisszúró gébics és a gyurgyalag. Az utóbbi fajból van egy kis „betegem" is, Rábacsanak környékéről hoztam el. Az egyik szárnya sérült meg, valószínű, mikor az útszéli gyepterületen röpködve bogarászott társaival, akkor „üthette" meg egy autó – mesélte Fülöp Tibor, majd hozzátette: egy harkályt, egy sárgarigót és egy vörös vércsét is ápol. Megemlítette azt is, hogy idén alig látni fecskét, míg a nagy kócsagok fészken ülnek, és valószínű, hogy a nyárilúd-fiókák pedig már szerencsésen kikeltek.

A tóközi őrkerület-vezető beszámolt arról is, hogy a téli szállásról hetekkel ezelőtt a hanyi legelőre vonult a büszke szürke gulya. Láthatóan jól megy soruk: a hirtelen felserkent illatos fűből bőven jut a kétszázharminc tehénnek és a nyolcvannál is több, idén született szürke borjúnak is.

– A növények is lendülettel megindultak. A tóközi területeken, a hansági részen, a gyepeken a védett orchideafélékből most éppen a kosborok nyílnak és nyári tőzike, a kiszáradó lápréteken pedig például a réti boglárka és a kakukkszekfű. Érdekes, miként reagál a természet a klímaváltozásra. Régen, mondjuk úgy húsz évvel ezelőtt, szinte napra pontosan tudtuk, melyik madárfaj mikor érkezik, melyik virág mikor nyílik a tónál, a tó környékén. Most mindez, a rapszodikus időjárás miatt, teljesen elbizonytalanodott, és nem tudni, milyen következményei lesznek, akár az emberre nézve is.


Fülöp Tibor minden évben gyógyít valamiféle madarat, most éppen egy sérült gyurgyalag a soros beteg.  Fotó: Krizsán Csaba
Fülöp Tibor minden évben gyógyít valamiféle madarat, most éppen egy sérült gyurgyalag a soros beteg. Fotó: Krizsán Csaba

Elejtett halebéd

Érdekes jelenetet mesélt Fülöp Tibor. A minap egy halászsas repült el a fehértói terület fölött, csőrében hatalmas hallal, nyomában pedig egy rétisas. A madárvártához közel a halászsas hirtelen eldobta az eledelt, ami nagy huppanással a réten landolt. Mintha erre várt volna az üldöző, a magasból zuhanórepüléssel a zsákmányra vetette magát, majd elégedetten elillant vele.

Olvasóink írták

  • 2. nagymami 2008. május 18. 10:13
    „Meg minden természetvédő embernek, kivétel nélkül.”
  • 1. Baradlay 2008. május 18. 04:15
    „Koszonet es elismeres az ilyen csodalatos embereknek mint Fulop Tibor!!! Termeszetesen mikor a Ferto-
    Hansag Nemzeti Parkrol beszelunk Nagy laszlo nevet is meg kell emliteni! Csodalatos munkat vegez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁNTSZ bezáratta a csornai termált

Csorna - Kéthetes működés után bezárt a csornai termálfürdő, bizonytalan időre. Az ÁNTSZ Csornai,… Tovább olvasom