Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Bérlakások: bontanak, eladnak, felújítanak

Új lakáskoncepciót dolgozott ki a kapuvári városháza. A bérlakások jó része felújításra szorul, ám néhányat – állapotuk miatt – le is kell bontani.
– Hiánypótlásként is felfogható annak a lakáskoncepciónak az elkészítése, amelyet a legutóbb tárgyalt a város önkormányzata – kezdte az ismertetést Hámori György polgármester. Hangsúlyozta: az egységes tervezet nemcsak a költségvetés elkészítésében nyújt segítséget, de végre összefoglalja a városi tulajdonú lakások fenntartási, kezelési és felújítási tennivalóit. A városháza minden osztálya részt vett a tervezet elkészítésében, melyet aztán a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott.

A több mint tízezres Kapuvár lakáskoncepciója foglalkozik a népességcsökkenés következményeivel, melyet a lakáspiac tükrében is vizsgál. Míg 2004-ben 101 használatbavételi engedélyt adott ki a városháza, addig tavaly összesen 14-et. A társasházaknál 2009-ben 34 lakást adtak át, idén már csak 12-t. A válság miatti kereslet-visszaesés és az önerős építések számának drasztikus csökkenése is igényli a bérlakások hasznosítását. A testületi ülésen elhangzott, hogy később bővítenék a lakásállományt. Az esetleges új telkek között az Árpád és Nyárfa utcák környékét, a Cseresznye sor bal oldali beépítését és többek közt a Margit híd környékét említik. Lakótömbök kialakítására az Égés és a Bem utca környékén ad lehetőséget a lakáskoncepció. A meglévő önkormányzati bérlakások kiadásánál a szociális helyzet és a közérdek lehet a bérbeadás szempontja. Az esetleges bérlő szociális helyzete számos szempont alapján ellenőrizhető, s egy lakás legfeljebb öt évre adható bérbe. Ezenkívül a városi intézmények leendő szakembereinek is adható ki önkormányzati bérlakás. Erre a legjobb példák a Lumniczer utcai kórházi lakások.

Az utóbbi években 2–3 millió forintot tudott a helyi költségvetés biztosítani az önkormányzati bérlakások felújítására. Ez a pénz még egy ingatlan teljes felújítását sem fedezi. Éppen ezért számos lakásától megválna a városvezetés. Többek közt az Ady utcában hat, a Petőfi utcában pedig négy lakást is értékesítenének. Nagyon rossz állapotuk miatt öt-hat ingatlant már bontásra jelöltek a koncepcióban, ezek között szerepel a Fő tér 7. alatti üres ingatlan és többek közt az Ady utca 12.-ben található lakatlan lakás. A felújítandók listáján szerepel több Győri úti, Fő téri és Kossuth utcai bérlakás.

A városházán 23 igénylőt tartanak nyilván, zömük összkomfortos és komfortos lakást igényelne. A kérelmezők az alacsony rezsijű bérleményeket keresik, a lakótelepi lakásokra a magas fűtésdíjak miatt szerény az érdeklődés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári katolikus kisdiák második helyezése versíró pályázaton Budapesten

A KPSZTI és a Tanítók Fekete István Egyesülete által meghirdetett "Ima a családomért" című országos… Tovább olvasom