Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Bérlakásból indultak, saját otthont teremtettek Pásztoriban

Szociális bérlakásban kezdték közös életüket Pásztoriban Hidegék. Ma már önálló otthonukban élnek három gyermekükkel. Az önkormányzat „Fiatalok helyben tartása" programjában vettek részt.


A pásztori önkormányzat hat évvel ezelőtt elhatározta, hogy otthon tartja a falu fiataljait. Úgy vélték, szociális bérlakásokkal tudják ezt megtenni, ezért kettőt ki is alakítottak a volt községházán. Mivel pályázataik sikertelenek lettek, ezért önerőből, s a polgármester fel nem vett tiszteletdíjából finanszírozták a beruházást. Gyorsan lakói is lettek a lakásoknak.

Hideg Zoltánné: ˝Jól döntöttünk, a kicsi falu nem jelent hátrányt semmiben sem.˝
Hideg Zoltánné: ˝Jól döntöttünk, a kicsi falu nem jelent hátrányt semmiben sem.˝

Az egyiket a Hideg család foglalta el, akik Csornáról költöztek haza, lévén a fiatalasszony pásztori származású. (Kisalföld, 2008. november 18.) Számukra a legjobbkor jött akkoriban a lehetőség. Ma már három gyermekükkel önálló otthont teremtettek, házat vettek a községben.
– Mindig is Pásztoriban képzeltük el a jövőnket. Közös életünk kezdetén erre nem volt lehetőség, nem tudtunk házat venni – emlékezett vissza Hideg Zoltánné Anita.

– Aztán jött a polgármester úr hívó szava és örömmel vettük birtokba a szociális bérlakást. Csábító volt az ajánlat, hiszen amellett, hogy kedvezményes volt a bérleti díj, azt is megígérték, hogy a befizetett összeget egyben kapjuk vissza, ha saját házat veszünk vagy építünk. Így is történt, és persze nagyon jól jött ez a segítség is.

2008 őszén költöztek be Hidegék a bérlakásba. Már akkor úgy tervezték, hogy maradnak a községben. Fotó: Kisalföld-archívum
2008 őszén költöztek be Hidegék a bérlakásba. Már akkor úgy tervezték, hogy maradnak a községben. Fotó: Kisalföld-archívum

Hidegék, bármilyen jól érezték is magukat bérlakásukban, arra törekedtek, hogy saját otthonuk legyen. Két kisgyerekkel költöztek ki. Időközben megszületett a harmadik is. Két évvel ezelőtt jött a lehetőség: házat vettek. Felújították, alakítgatták és örömmel költöztek át.

– Egyáltalán nem bántuk meg, hogy így döntöttünk. Pásztoriban, még ha kicsi falu is, minden lehetőség adott a normális élethez. A gyerekek szempontjából is. A nagyobbakat iskolabusz viszi iskolába Csornára, a kicsit a falubusz a szilsárkányi oviba. Vannak hasonló korú, fiatal családok, barátok, talán, ha lassan is, de gyarapodik a község. Nem szenvedünk hátrányt tehát semmiben sem. Mindenkinek tudom és merem ajánlani, hogy kövessék a példánkat – biztatta kortársait Hideg Zoltánné.

Polgármesteri öröm. Roncs Gábor polgármester természetesen örül Hidegék otthonteremtésének. Úgy véli, egy családot, három gyermeket már megmentettek a falunak. – A két bérlakásban most is laknak, örülünk nekik és reméljük, ők is itt maradnak – mondta a településvezető. – A példánk bizonyítja, hogy ez a módja eredményes a fiatalok helyben tartásának.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradandót alkotott a fáradhatatlan ˝kultúros˝

A vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület hungarikumnak szánja a helyi, ˝Bölcsőcske˝ elnevezésű hagyományt. Tovább olvasom