Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Bérlakásból indultak, saját otthont teremtettek Pásztoriban

Szociális bérlakásban kezdték közös életüket Pásztoriban Hidegék. Ma már önálló otthonukban élnek három gyermekükkel. Az önkormányzat „Fiatalok helyben tartása" programjában vettek részt.


A pásztori önkormányzat hat évvel ezelőtt elhatározta, hogy otthon tartja a falu fiataljait. Úgy vélték, szociális bérlakásokkal tudják ezt megtenni, ezért kettőt ki is alakítottak a volt községházán. Mivel pályázataik sikertelenek lettek, ezért önerőből, s a polgármester fel nem vett tiszteletdíjából finanszírozták a beruházást. Gyorsan lakói is lettek a lakásoknak.

Hideg Zoltánné: ˝Jól döntöttünk, a kicsi falu nem jelent hátrányt semmiben sem.˝
Hideg Zoltánné: ˝Jól döntöttünk, a kicsi falu nem jelent hátrányt semmiben sem.˝

Az egyiket a Hideg család foglalta el, akik Csornáról költöztek haza, lévén a fiatalasszony pásztori származású. (Kisalföld, 2008. november 18.) Számukra a legjobbkor jött akkoriban a lehetőség. Ma már három gyermekükkel önálló otthont teremtettek, házat vettek a községben.
– Mindig is Pásztoriban képzeltük el a jövőnket. Közös életünk kezdetén erre nem volt lehetőség, nem tudtunk házat venni – emlékezett vissza Hideg Zoltánné Anita.

– Aztán jött a polgármester úr hívó szava és örömmel vettük birtokba a szociális bérlakást. Csábító volt az ajánlat, hiszen amellett, hogy kedvezményes volt a bérleti díj, azt is megígérték, hogy a befizetett összeget egyben kapjuk vissza, ha saját házat veszünk vagy építünk. Így is történt, és persze nagyon jól jött ez a segítség is.

2008 őszén költöztek be Hidegék a bérlakásba. Már akkor úgy tervezték, hogy maradnak a községben. Fotó: Kisalföld-archívum
2008 őszén költöztek be Hidegék a bérlakásba. Már akkor úgy tervezték, hogy maradnak a községben. Fotó: Kisalföld-archívum

Hidegék, bármilyen jól érezték is magukat bérlakásukban, arra törekedtek, hogy saját otthonuk legyen. Két kisgyerekkel költöztek ki. Időközben megszületett a harmadik is. Két évvel ezelőtt jött a lehetőség: házat vettek. Felújították, alakítgatták és örömmel költöztek át.

– Egyáltalán nem bántuk meg, hogy így döntöttünk. Pásztoriban, még ha kicsi falu is, minden lehetőség adott a normális élethez. A gyerekek szempontjából is. A nagyobbakat iskolabusz viszi iskolába Csornára, a kicsit a falubusz a szilsárkányi oviba. Vannak hasonló korú, fiatal családok, barátok, talán, ha lassan is, de gyarapodik a község. Nem szenvedünk hátrányt tehát semmiben sem. Mindenkinek tudom és merem ajánlani, hogy kövessék a példánkat – biztatta kortársait Hideg Zoltánné.

Polgármesteri öröm. Roncs Gábor polgármester természetesen örül Hidegék otthonteremtésének. Úgy véli, egy családot, három gyermeket már megmentettek a falunak. – A két bérlakásban most is laknak, örülünk nekik és reméljük, ők is itt maradnak – mondta a településvezető. – A példánk bizonyítja, hogy ez a módja eredményes a fiatalok helyben tartásának.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradandót alkotott a fáradhatatlan ˝kultúros˝

A vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület hungarikumnak szánja a helyi, ˝Bölcsőcske˝ elnevezésű hagyományt. Tovább olvasom