Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Berg Gusztáv Kapuvár jótevője

Berg Gusztáv kórházat, kaszinót, óvodát, iskolát, vasutat épített, kutakat ásatott Kapuváron.
báró Berg Gusztáv
Jól csengő név Kapuváron Berg Gusztávé. Az 1828. december 17-én, a hajdani Hannover királyság Klausthal nevű városkája mellett, Leuterbergben született bárót a település és a környék jótevőjeként tartják számon. Nevéhez fűződik többek között a kórház építése, iskola és óvoda alapítása. A város, élén a városszépítőkkel kegyelettel őrzi a emlékét, ahogy jószívvel gondol a Berg-leszármazotakkra a későbbi „molnárinas" is. Báró Berg mérnöki tanulmányai és házassága után több helyen is megfordult, volt bányaigazgató, később Bécsben bányaügyi referens, indított gazdasági vállalkozást Krassó és gazdálkodott Hont vármegyében.

Mocsarat csapolt, vasutat, iskolát épített

1864-ben Kapuváron telepedett le és átvette a bérelt Esterházy uradalom irányítását. Otthonra a kastélyban talált. Megérkezése után hozzálátott a kapuvári hercegi uradalom elhanyagolt gazdaságának rendbehozatalához: elsősorban a belvizek levezetéséhez szükséges csatornahálózatot fektette le, meghonosította a gazdasági forgórendszert, bevezette a rendszeresen trágyáztatást a földeken, gőzgépet, gőzekét vásárolt, ipari vasutat épített ki.

Komoly szerepelt vállalt a Hanság mocsarainak lecsapolásában, segítette a Rábaszabályozó Társaság és a Rábabizottság munkáját. Gazdasági fejlesztései mellett a település társadalmi, egészségügyi és szociális életében is jelentős szerepet játszott. Az 1892-es kolerajárványt követően ő szorgalmazta artézi kút létesítését. Javaslata alapján megindultak a vizsgálatok és mérések, végül Kapuvár első artézi kútját 1899. szeptember 10-én adták át a polgári iskola udvarán. Ugyancsak ő furatott kutat Öntésmajorban, Földvármajorban, Gusztávmajorban. 1870-ben a béruradalom öntésmajori központjában báró Berg Gusztáv építtetett iskolát, ahova a környék majorjaiban dolgozók gyermekei tanulhattak. Az ő közbenjárására létesítették 1884-ben a kapuvári polgári iskolát, részvénytársasága ehhez 10 ezer forinttal járult hozzá.

A helyiek díszpolgárrá fogadták

Kezdeményezője volt a Sopron-megyei Első Takarékpénztárnak, megalakította a Kapuvár-Gartai Önkéntes Tűzoltó Egyletet, 1877-től rendszeresítette a kapuvári hetivásárt, megalakította a Kapuvár-gartai Utcavilágítási Egyesületet. 1881-ben létrehozta Kapuváron a járásbíróságot, idetelepíttette a telekkönyvi hivatalt is, Casinót alapított, gazdasági kiállítást szervezett. 1882-ben vetette fel közkórház alapításának gondolatát, majd 1887-től az elkészült intézmény kórházbizottságának elnöke lett. Utakat építtetett, megszervezte az öntési szeszgyárat, irányította a gőzmalom-rekonstrukciót, a gazdaság majorjait telefonvonallal kötötte össze. 1898-ban, hetvenedik születésnapján Kapuvár község díszpolgárává fogadták.

Élete utolsó évében is maradandót alkotott. A később róla elnevezett, ma dr. Lumniczer Sándor utcában a régi, egytermes szerény óvoda helyett új, korszerű, tágas és jól felszerelt „kisdedóvót" építtetett, melyet a telepüésnek adományozott. Báró Berg Gusztáv 1903. augusztus 4-én hunyt el. Sírja a kapuvári, mai nevén Szent Kereszt temetőben van, síremlékén a felirat hasznos életét jellemzi: „Amit gondolt - okosság, amit érzett - az jóság, amit mondott - igazság. "

A fejlődés meghatározó személye

A mai kapuváriak méltóképpen őrzik a báró emlékét: utcát neveztek el róla és az ipari iskola is nemrégiben felvette a Báró Berg Gusztáv nevet. A Városházán dombormű avattak fel és tablósorozatot, az iskolában emlékfalat alakítottak ki. A város jótevőjének munkásságát legjobban ismeri talán Kováts Csaba, a Városszépítő Egyesület titkára. A nyugdíjas pedagógus beszélt mindazokról az alkotásokról, amelyek most is emlékeztetnek Gusztáv báró gazdag életművére. – Garta és Kapuvár fejlődését, a közügyeket mindig szem előtt tartotta saját vállalkozásai mellett is-kezdte Kováts Csaba.

– A város számos épülete hirdeti ma is a báró alkotó életét, a kórház, a mai Pátzay-iskola, és még jónéhány kapuvári közintézmény. Nagy dolog volt akkoriban a gazdasági kisvasút megépítése, amit 1978-ban sajnos megszüntettek. Kapuvár mellett az uradalom majorjait is ivóvízzel látta el. Működött és ma is látható a vízimalom, amelyet később gőzüzemű hengermalommá alakítottak át. Az ott termelt áram 1897-től Kapuvár ingyenes utcai közvilágítását szolgálta. Az épület sajnos átalakult, üzleti célra hasznosítják. A báró építette a csikoségeri Eszterházy madárvártát, vadászati célokra.

Az utókor hálás


– A Berg család szolgálataiért az utókor is hálás lehet, nemes emlékét kegyelettel és mélységes hálaérzettel próbáljuk megőrizni-jegyezte meg Kováts Csaba. Gusztáv báró után fia, Miksa, majd unokája, Tasziló vette át a birtok irányítását. Kováts Csaba személyesen is ismeri a leszármazottakat, akik 1951-ben hagyták el Kapuvárt, de ragaszkodásuk most is megvan a település és az ott élők iránt. A csornai id. Remete László személyesen is találkozott a báróékkal, mivel édesapja a malom főmolnáraként dolgozott, ő pedig inaséveit töltötte az üzemben. Élénken emlékezik Tasziló báróra, akit motorjával többször is fuvarozott a „szolgagyőri" birtokra.

Tasziló báró a motoron

– Báró Berg Tasziló volt már a tulajdonos, felesége Pannika, aki haragudott, ha bárónénak szólítottuk-idézte fel Laci bácsi, aki 1938-ban került Kapuvárra. – Rosszat semmiképpen nem mondhatok róluk, a többi munkással együtt meg voltunk velük elégedve. Iván mellett volt a „Szolgagyőr" elnevezésű birtokrészük, Tasziló báró gyakran szólt nekem: „gyerek, hozd a motort, megyünk Szolgagyőrbe", felült mögém, így ellenőrizte az aratókat, masinálókat.

Akkor már nem a kastélyban laktak, a malomban volt egy csinos lakásuk, négy szobával. Szakácsnőjük volt természetesen és szobalányuk, de egyáltalán nem éltek nagylábon, csakúgy szerényen. Néha jöttek vendégeik, ilyenkor nekünk, fiataloknak kellett a hölgyeket lesegíteni a hintókról. A báró gyerekek fiatalabbak voltak nálunk, kis Tasziló a fiú és ha jól emlékszem, lányuk is volt, később aztán hallottam, hogy a háború után menekülniük kellett. A régiektől tudom azt is, hogy mennyi jót tettek a városért a Bergek, Tasziló nagyapja például kórházat alapított, iskolát, óvodát építtetett, azaz Kapuvár igazi jótevője volt a család.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervezett hiány: 180 millió

Valamivel több mint 180 millió forintos hiánnyal fogadták Csorna idei költségvetését, önkormányzati biztost jelöltek ki a Margit Kórházba, a polgármester illetményét pedig 465 ezer 500 forintban állapították meg.  Csütörtöki ülésén önkormányzati biztos kijelölését rendelte el Csorna képviselő-testülete a helyi Margit Kórházba.  A biztosi feladatokkal a budapesti Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Részvénytársaságot bízzák meg.  Tovább olvasom