Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Béresek ideje

„Az én juhaim hallgatnak szavamra, én ismerem őket, s ők követnek engem." (Jn 10,27)

Jézus példázataiban többször előfordul a pásztorallegória. Magát a jó pásztorhoz, követőit pedig bárányokhoz hasonlítja. Hogy teljességgel megérthessük a hasonlatot, tudnunk kell, hogy keleten – az európai gyakorlattal ellentétben – a pásztor nem a nyáj mögül terelte, „irányította" jószágait, hanem elöl ment, legtöbbször énekelve. A juhok nem kolompszóra, hanem pásztoruk hangjára figyelve vonultak. Ez a kép tükröződik vissza az evangéliumi tanításból is.

A jó pásztor, Jézus a garancia arra, hogy akik szavára hallgatnak, „nem vesznek el soha". S valóban – már e földi keretek között is –, az ember boldogulása, sorsának alakulása attól függ, kit, pontosabban kinek a szavát fogadja el útmutatónak. Nem mindig könnyű a választás, hiszen többen tetszelegnek jópásztor-szerepben, akik pedig valójában a „béresek" közül valók. Akiket csupán önös érdekek űznek, és éppen ezzel keserítik meg sokak sorsát. (Azonban ez rendszerint csak utólag válik nyilvánvalóvá.) Oly nagy a hangzavar mostanság, a nyáj tévelyeg, mert a vásári lárma elnyomja a pásztor szavát (de megeshet, hogy a pásztor is meginog). Mintha a béresek ideje jött volna el, akik elkönnyelműsködnek hitet, embert, hazát. Akiknek semmi sem drága. Akik a szakadékhoz közeledve kolompot akasztanak a kos nyakába, s a nyáj mögül, fedezékből nézik végig a pusztulást.

A hívség nem csupán szavak tanúsága, hanem életre szóló tettek sorozata. Mert hiába az ékesszólás, ha az útkereszteződésben mégsem a „jó pásztor" hangja lesz az irányadó, hanem az éppen aktuális „béres" hazudja a nyáj szívébe magát. Csalóka a világ, a minőségről a mennyiségre, illetve kizárólag materiális síkra terelődött az „érdemszerzés". Hogy mindez mennyire kártékonyan befolyásolja a közvélekedést, arra példa, hogy az elöljárók, különösen a közéleti vezetők megválasztásában – tisztelet a kivételnek – ma már a becsület, a tisztesség ritkábban dominál.

Jézus-pásztor ismer valamennyiünket, tudja gyengeségeinket, mégsem fordítja el a tekintetét. A kóbor báránynak nyomába ered, s éppen akkor nyújtja ki felé a kezét, amikor az végleg a mélységbe veszne.

Kovács András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy napon át kiállítás és vásár

Kilencedik alkalommal nyitja meg kapuit szombaton délután a csornai kiállítás és vásár. Az elmúlt… Tovább olvasom