Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Bérbeadás helyett inkább eladás

Bár a Ringa már szerdán meghirdetheti kapuvári gyára bérbeadását, a dolgozók és a termelők ezt semmiképpen nem támogatják.
A hírek szerint egy zalai és egy kecskeméti cég, valamint két német befektető is érdeklődik a kapuvári húsüzem iránt. A keddi munkásgyűlésről és a Ringa kapuvári gyára körüli újabb fejleményekről számolt be tegnap Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, valamint a gyár megmentésére alakult válságstáb több tagja.
Ivanics Ferenc felhívta a figyelmet a nagyon szűkös határidőkre. – Szeptember elsejétől a vágást szeretné a Ringa vezetése megszüntetni, szeptember 15-től pedig kényszerszabadságra küldené a dolgozókat. Ha pedig nincsenek dolgozók a gyárban, abban az esetben már bármi megtörténhet – fogalmazott.

Megjelent Kapuváron Jakab István országos gazdaköri (Magosz) elnök is, aki nyilatkozatában kiemelte: „A kapuvári gyár jövőjét tekintve egyetlen megoldás lehetséges véleményem szerint. Ez pedig nem lehet más, mint az EU-modell követése. Azaz a feldolgozó-, beszállítókapacitásokat a termelők, beszállítók és a menedzsment kezébe adni. Így egy kézbe kerülne a termelés és a feldolgozás." Amennyiben erről szó lehet, úgy a sertéstenyésztők nagyobb beleszólást szeretnének a termelésbe és az értékesítésbe is.

Pászli Tibor szakszervezeti vezető hangoztatta: a napokban felröppent hírek szerint a gyár eladásakor felmerült a részenkénti értékesítés lehetősége. Amennyiben megbontják a mai termékszerkezetet, úgy már most borítékolható a további leépülés is. Megerősítette, hogy a dolgozók és a termelők semmiképpen nem támogatják a gyár Ringa által tervezett bérbeadását. Pászli Tibor megjegyezte, hogy az üzem helyi vezetésétől semmiféle segítséget nem kapott a keddi munkásgyűlés megszervezéséhez, még a hangosításhoz szükséges áramot is máshonnan kell biztosítaniuk.

Dr. Biró Péter polgármester szomorúan jelentette ki, hogy bár napirenden van a gyár bezárása, a témáról a Ringa vezetésétől semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak, pedig nem kevés munkavállalóról van szó, akiknek esetleges elhelyezkedési, megélhetési gondjait az önkormányzatnak kell kezelnie. Arról is tájékoztatott, hogy már voltak érdeklődők a helyi üzemre mind bel-, mind külföldről. A polgármester tudomása szerint a Ringa már a napokban kiírja a pályázatot a gyártósorok bérbe- vagy eladására.

Papp József országgyűlési képviselő, az MSZP megyei szervezetének elnöke elmondta: már felvették a kapcsolatot a Munkaügyi és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal. Kormányzati szerepükből adódóan kapocsszerepet szándékoznak betölteni a helyi szervezetek és a kormány, valamint annak politikusai között a kapuváriak érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falugondnoki buszt vesz Hövej és Dénesfa

Falugondnoki busszal gazdagodik rövidesen Hövej és Dénesfa önkor- mányzata. A települések az… Tovább olvasom