Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Benedek pápa Veszprémnél tankcsapdázhatott

A második világháború befejezésének 70. évfordulóján szervezett megemlékező programot a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.

A dunántúli harcokról – melyekben a későbbi XVI. Benedek pápa is részt vett – Sipos Sándor ravazdi helytörténész elmondta: hetven éve a visszavonuló német–magyar erők és a támadó Vörös Hadsereg alakulatai között itt komoly harcok alakultak ki. Joseph Ratzinger – aki a későbbi XVI. Benedek pápa – 18 évesen a Veszprém körüli összecsapásokban a 12. Waffen SS hadosztály katonája volt. Erre a tényre Sipos Sándor Fegyvertitkok című könyvében is emlékeztet. A páncélelhárító tüzérségnél szolgált, vélhetően tankcsapdákat telepített.

A szerző arra is rámutatott, hogy a korábbi köztudattal ellentétben 1945. április 4-én Nemesmedves térségében nem értek véget a harcok Magyarországon. Az ország teljes szovjet birtokbavétele legalább egy héttel később történt meg, mert a németek csak április 11-én kezdték kiüríteni az utolsó magyar falvakat.

Sipos Sándor a harcok ismertetése során bemutatta azt az országosan is egyedülálló bodajki magán-fegyvermúzeumot is, melyet Fülöp Attila hozott létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelzett a riasztó

Biztonsági őrök értek tetten egy bolti tolvajt a napokban. Tovább olvasom