Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Belvíz és víznyomás okoz gondokat

Acsalagon a belvíz miatt késnek a tavaszi munkák, illetve a víznyomások okoznak nagyobb károkat.
A javuló időjárás lehetővé tette a gazdálkodók számára a tavaszi munkák elvégzését. A Rábaközben is a földeken találjuk a termelőket, akik közül többen – kicsit megkésve ugyan – az árpavetésre készülnek. A termelők számítanak a tavaszra, és bíznak abban, hogy idén szerencsés évük lesz. Az acsalagi gazdák gondjait a belvizek szaporítják. Nagy István helyi termelő úgy fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére: „kerülgetjük a víznyomásos foltokat". Próbálják ott elvégezni a földmunkákat, ahol nem akadályozza őket a víz.

– Nagy reményeink nem lehetnek. Igaz, észrevehetően tűnik el a víz, de nagyon soknak kellene elmennie ahhoz, hogy megfelelően lehessen művelni a táblákat – vázolta a helyzetet Nagy István. – Sok csapadék leesett és a csatornák nem bírták elvezetni, kiöntöttek. A már földben lévő magoknak kedvez a mostani időjárás, de nagyon sok a kárunk is. A faluban szinte minden gazdának van vesztesége a víznyomások miatt. A búza- és repcetáblák megsínylették az elmúlt hónapokat.

Az én birtokomon az előzetes számításaim szerint is milliós nagyságrendű a veszteség, körülbelül tíz hektár búzám veszett oda. Ráadásul a kipusztult területekre a földalapú támogatás sem igényelhető, ami már maga 450 ezer forintnyi mínuszt jelent. Ehhez jön még az eddig ráfordított művelési költség és a mag. A tavaszi munkák is csúsznak, nem tudjuk a fejtrágyázást elvégezni, mert nem lehet a földekre rámenni. Most már csak az időjárásra számíthatunk: két hét jó idő, szárazsággal, széllel ugyanis sokat jelenthet.

A farádi Szalay-birtokon a hét közepén az árpát vetették, most tudták csak ugyanis fogasolni a földeket. Tízhektárnyit vetnek a gabonából. „Eredetileg más területekre jelöltük ki az árpát, de módosítanunk kellett, mivel nem mindegyik tábla művelhető még – jegyezte meg Szalay Ferenc. – A búzánk jól kikelt, zöldül, nagy reményeket fűzünk hozzá, hiszen a minőség is jónak tűnik. A repce is viszonylag jól vészelte át a telet, nem esett nagy kár a vetésekben. Hátravan még a facélia és a napraforgó vetése, amivel még nem vagyunk ugyan késésben, de jó lenne mielőbb a földbe juttatni a magot. Most még a melegre várunk, ami egy kicsit szárítja a földeket, mert így nehéz megmunkálni.

A kanálisparton, ahova gabonát szerettünk volna vetni, öthektáros táblánk van teljesen víz alatt, két-három hétig biztosan nem lehet megközelíteni."

A szintén farádi Kocsis Józsefet a falu közelében fekvő földjén találtuk meg. A zabnak készítették elő a földet, mint mondta, még nem az igazi, mivel vizes.

– Állataink vannak, elsősorban nekik termelünk takarmányt, zabot, árpát, kukoricát. Szerencsére egyik földünkön sincs víz, az árpát időben el tudtuk tenni, szépen zöldülnek a sorok. Még a zab és a kukorica van hátra. Bízunk az időjárásban, hogy végre kegyes lesz hozzánk és minden a számításaink szerint alakul. Az biztos, hogy a földnek megadjuk, ami megjár neki, rajtunk már nem múlik a siker – tette hozzá a fiatal gazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőőr esete az idegenekkel

A mezőőri munka során a látszat ellenére is adódhatnak nehéz pillanatok. Az egykor… Tovább olvasom