Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Beledi séta költségvetési szemüvegben

A kerítés befejezésére még mintegy 20 millió forint kellene, megújul az irodaház, cserélik a vízvezetéket
Az „előéletét" tekintve 20 millióba kerülne a beledi kastély kerítésének további felújítása. Biztosan lesz idén kátyúzás és energetikai fejlesztés is a dél-rábaközi kisvárosban. Költségvetési sétát tettünk Beledben.

– Nem feltétlenül csak az említett területen, de ha az idei beledi terveket tekintjük, akkor elég végigmenni a kisváros főutcáján – kezdte rendhagyó költségvetési beszámolóját Major Jenő polgármester. A dél-rábaközi kisváros idei büdzséjét a minap fogadta el a képviselő-testület, részleteiről egy virtuális beledi séta keretében tájékoztatta lapunkat a település vezetője.– Költségvetési sétánkat a város nyugati szélén, a nemrég megvásárolt ipari területnél kezdeném, ahol a betonárugyár régi irodaházán – pályázati forrásból – folyik egy felújítás – mondta Major Jenő. A 28 millió forintos támogatásból és 10–12 milliós saját erőből megkezdett átalakítás keretében az irodaház második emeletét szinte teljesen felújítják, a nyílászárókat cserélik, várván a majdani bérlőket, melyek akár irodákat, kisebb műhelyeket alakíthatnak ki az épület felújított részén. Az egykori cementgyár területének kisebb egységekre való felosztása hamarosan megtörténik.

– Az ipari park céljára vásárolt gyárterület további hasznosításához az egyes parcellák közművekkel való ellátásához pályázati forrásra várunk – tette hozzá a polgármester. A beledi séta következő állomása a vasút menti terület, melynek úgynevezett buszforduló részét idén szeretné rendbe tenni a városháza.

– A Kis-Rába-hídon átjőve rendezett városkép fogadja az ide látogatót. A sorban következő középület az egészségügyi központunk, amely hosszú évek óta felújításra vár. A hozzá tartozó zöldterület, parkolók rendezése saját erőből megkezdődött és még az idén kicserélik – a Pannon-Víz Zrt. közreműködésével – a terület alatt húzódó vízvezetéket. Az ezt követő, jelenleg eléggé elhanyagolt épület is a miénk. Már tavaly óta szeretne benne bővülni a szemben található Egyesített Szociális Központ, de még eldöntendő, hogy érdemes-e felújítani vagy esetleg olcsóbb lenne lebontás után új épületet emelni – mondta Beled polgármestere.

– A következő állomás már a városközpont, ahol bizony van tennivaló, elég ha csak a kastélyra tekintünk – folytatta Major Jenő. Utóbbi tetőzetét ebben az évben felújítják, a teljes rekonstrukció csak pályázatból kezdődhet el. Külön kérdés a kerítés, ennek első szakasza 10 millióba került, ha ezt nézzük, a következő szakaszra arányosan mintegy 20 milliót kellene elköltenünk, ami vállalhatatlan költség – jelentette ki Beled vezetője.

15 milliót különítettek el utakra és járdákra, Beled vicai részére is. A kátyúzási munkákat már márciusban elvégeznék.

A városközponti parkolók is felújításra várnak és az itt húzódó villamos vezetékeket is föld alá kellene rakni, mintegy százmilliós költséggel. Megtudtuk, a központ rekonstrukciós tervei készen vannak, ám a városháza változtatna rajtuk.

– A város központi utcáján továbbmenve igazán néhány magáningatlan képe zavarhatja a városképet, ennek megnyugtató megoldásán már dolgoznak a képviselők – mondta a városi vezető.

Major Jenő hozzátette még, a Rákóczi utcán kívül is terveznek idén beruházásokat, többek közt energetikai fejlesztést kezdenek, 85 százalékos pályázati támogatással, plusz 5 milliós saját erővel.
A napelemekre alapuló beruházás öt év alatt megtérülhet. Ezenkívül Major Jenő ígérete szerint idén már március hónapban elvégeznék a kátyúzási munkákat a városi utcákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen adták le az ajánlóíveket Bezin

Négy polgármesterjelöltje lesz Bezin a márciusi időközi önkormányzati választásnak. Tovább olvasom